Основните политически ежедневници в Испания трети ден коментират изборите, които

...
Основните политически ежедневници в Испания трети ден коментират изборите, които
Коментари Харесай

Испанската преса: Нестабилността в България се задълбочава

Основните политически ежедневници в Испания трети ден разясняват изборите, които се организираха у нас на 11 юли. Всички се сплотяват към популиските обещания на Има Такъв Народ и възможната загуба на ГЕРБ. „ Ел Паис”, разгласи, че в неделя социолозите са предвещавали минимална победа на партията на Бойко Борисов, само че в понеделник Централната изборна комисия е оповестила „ антисистемната партия ИТН на артиста и композитор Слави Трифонов като победител в изборите при преброени 99% от бюлетините”. „ Партията " Граждани за европейско развиване на България " (ГЕРБ) на някогашния министър председател Борисов получи 23,6% от гласовете, до момента в който Трифонов доближи 23,9% от поддръжката, съгласно към момента краткотрайните резултати. Предвид тези резултати е предвидимо, че най-бедната страна в Европейския съюз ще продължи да бъде белязана от неустойчивост, съгласно експерти”, се споделя в известието на.

„ Българите отидоха да гласоподават тази неделя за повторно от три месеца на законодателни избори с вярата, че резултатът от изборите ще разреши да се сътвори постоянна коалиция след десетилетие във властта на Борисов. Бившият министър председател завоюва предходните избори с 26% от гласовете, само че, отслабена от цивилен митинги, партията му не откри сътрудници за ръководство. Официалните резултати ще бъдат оповестени в четвъртък.

„ 54-годишният Трифонов разгласи проектите си да се опита да образува кабинет на малцинството, което съгласно множеството политически наблюдаващи е опасен ход, който оказва напън върху евентуалните сътрудници. С аргумента, че съдружното държавно управление може да насърчи секрети договаряния, той показа листата си с цели и министри, призовавайки всички партии, в това число дребните, които се възползваха от възходящото омерзение на популацията от корупцията, да дават поддръжката си”, означи „ Ел Паис”.

„ Време е всичко да се случи пред очите ви в Парламента. Защото това е моралното “, сподели Трифонов в тирада, излъчена онлайн от неговия дребен ефирен канал. Партията му ще се нуждае от поддръжката на обичайни партии като социалистите или Движение за права и свободи, от турски етнически генезис, с цел да размени сегашния краткотраен кабинет на консервативния Бойко Борисов. 62-годишният Борисов постепенно губи известност в лицето на съвсем ежедневната лавина от разкрития за корупция, която разяжда най-бедната страна в Европейски Съюз. Той е обиден и от налагането на американски наказания против олигарси, които неговите недоброжелатели го упрекват, че е прикрил. Въпреки че ГЕРБ, групировката на Борисов, най-сетне беше преди всичко, " той няма да ръководи ", акцентира в неделя политологът Страхил Делийски, тъй като останалите партии го отхвърлят. " Това, което е заложено, затова е да се знае дали изборите ще доведат до държавно управление ", което продължава " задачата, стартирана от краткотрайния кабинет " да " промени " практиките, сподели Антоний Тодоров, професор в Нов български университет”, цитира политолозите ни изданието.

Предвид неустойчивостта на обстановката, анализаторите не изключват опцията да бъдат свикани трети избори, което значи, че България може да има усложнения да се възползва от пакета за възобновяване след ковид на Европейския съюз за милиарди евро или да утвърди своите бюджетни проекти за 2022 година Това е мрачната прогноза на „ Ел Паис”.

В същото време изданията и разгласилият абсурда Барселонагейт допълват „ картинката”: „ Борисов, 62-годишен някогашен телохранител - с прякор " Батман " - господства в политиката на балканската страна от 2009 година насам. Консерваторите към този момент завоюваха изборите на 4 април с съвсем 26% от гласовете, само че отводът на останалите партии да се причислят към тях в коалиция и неналичието на държавна опция доведоха до предварителните избори тази неделя.

" ИТН ", което към този момент беше огромната изненада през април, когато беше втори, би могъл да се съюзи с две други неотдавна основани протестни партии, към които се причислява денонсирането на корупцията в най-бедната страна на Европейския съюз (ЕС), въпреки че даже може да се наложи да потърсят поддръжката на четвърта групировка. Естествени съдружници са консервативната " Демократична България ", на която анкетите дават 12%, и лявоцентристката " Изправи се! Мутри вън!”, която би получила 5,1%. Тези три обединения отхвърлят Социалистическата партия, която е трета, съгласно социологическите изследвания, тъй като настояват, че тя е част от същата корумпираната система като ГЕРБ на Борисов.

Движението за права и свободи, партията, която сплотява вота на турското малцинство, ще бъде на четвърто място с до 11,5% от гласовете, съгласно социологическите изследвания и би могло да бъде главният сътрудник с цел да даде парламентарно болшинство.

Повече от 11 500 изборни секции в България отвориха порти тази неделя в 7:00 локално време за предварителните избори, втори за три месеца, на които бяха призовани да гласоподават към 6,7 милиона жители.
Кампанията бе белязана от диспути за корупцията, в разгара на поредност кавги, които раздрусват ГЕРБ, и след глобите на Съединени американски щати против трима души и тяхната мрежа от компании при започване на юни.

„ Ще би трябвало да изчакаме последните резултати, само че към този момент можем да чакаме, че Парламентът още веднъж е доста фрагментиран и че съглашението сред страните за ръководство няма да е елементарно ”, цитират испанските медии Геновева Петрова, социолог и шеф на Alpha Research. ГЕРБ продължава да бъде много изолирана и ще е належащо да се промени отношението на някои от партиите, което не е безвредно. „ Петрова акцентира, че Борисов е отрекъл да е постъпвал подмолно поради обвиняванията, свързани с неприятни практики от страна на няколко от неговите министри, и че този резултат демонстрира доверието на електората към самия него, който макар че не се показва като кандидат-премиер, с цел да избегне черния PR върху имиджа си, продължава да управлява политическата групировка от заден план”, написа „ Ел Паис”.

„ Докато беше на път да гласоподава в неделя сутринта, той в действителност повтори обвиняванията против краткотрайното държавно управление, което ръководи страната от неговата оставка до момента, обвинявания в незаслужено нахлуване против него. По пътя към урната той даже сподели, че те са " нанесли безпорядък на страната ", пробвайки се да го дискредитират”, допълват още медиите в Испания.

Превод и редакция: Христина Колева, " Труд онлайн "
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР