Основните каталунски сепаратистки партии се споразумяха да преизберат Карлес Пучдемон

...
Основните каталунски сепаратистки партии се споразумяха да преизберат Карлес Пучдемон
Коментари Харесай

Сепаратистките партии ще преизберат Пучдемон за ръководител на Каталуния

Основните каталунски сепаратистки партии се споразумяха да преизберат Карлес Пучдемон за началник на самостоятелната област по-късно този месец, съобщи представител някогашния министър председател на Каталуния, представен от електронното издание „ Политико “.

На среща в Брюксел Пучдемон и неговата партия „ Заедно за Каталуния " са постигнали съглашение с генералния секретар на „ Републиканската левица на Каталуния " Марта Ровира, която управлява партията, до момента в който нейния водач Ориол Жункерас е в ареста, написа испанският всекидневник „ Ел Паис “.

Пучдемон, който избяга в Белгия, с цел да избегне правосъдно гонене, възнамерява да се яви на първото съвещание на новия каталунски парламент на 17 януари благодарение на видеовръзка, с цел да произнесе наложителната тирада, която претендентите за премиерския пост прочитат преди гласуването в Народното събрание.

„ Не е допустимо да се върна в Каталуния “, съобщи през вчерашния ден някогашният водач на самостоятелната област.

Ако се върне в Испания, Пучдемон ще би трябвало да дава отговор на обвинявания за протест, противодържавна активност и корист с публични средства  във връзка с референдума за самостоятелност на Каталуния. Той разгласи, че ще остане в Белгия, до момента в който не получи гаранции от Мадрид, че няма да бъде задържан.

Новината за съглашението сред „ Заедно за Каталуния " и „ Републиканската левица на Каталуния " пристигна откакто някогашният президент на Каталуния Артур Мас разгласи, че ще се отдръпна от лидерския пост на Демократичната европейска партия на Каталуния.

Сепанистките партии завоюваха най-вече места на предсорчните районни изборите на 21 декември, които бяха свикани от испанското държавно управление, откакто министър-председателят на страната Мариано Рахой уволни Карлес Пучдемон и разпусна Народното събрание на Каталуния поради заради оповестяването на самостоятелност.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР