Основните кандидати за председател на Европейската комисия проведоха първи дебат

...
Основните кандидати за председател на Европейската комисия проведоха първи дебат
Коментари Харесай

Любезен и безборбен първи дебат между Вебер и Тимерманс

Основните претенденти за ръководител на Европейската комисия организираха първи спор няколко седмици преди изборите за Европейски парламент, осведоми " Политико ".

Телевизионният спор сред Манфред Вебер (Германия, Европейската национална партия) и Франс Тимерманс (Холандия, ПЕС) се организира в сряда вечерта.

Между двамата не породи действителен конфликт , предстоящ при такива диспути, само че въпреки всичко имаше моменти на различия.

Дебатът беше разграничен на двa сегмента. В първата част двама публицисти от телевизионния канал France 24 задаваха въпроси за Европейски Съюз на френски език (Вебер отговаряше на британски език, а Тимерманс на френски език). Втората част, водена от английски публицист, се организира на британски език (и двамата отговаряха на британски език).

Тимерманс владее шест езика и има политически опит ( сега е първи заместник-председател на Европейската комисия, някогашен външен министър на Холандия). Вебер е водач на най-голямата група в Европейския парламент, която се чака да завоюва изборите през май. Той е подкрепян от всички водачи на Европейската национална партия в Европейския съвет, в това число и Ангела Меркел.

Във френската част от дебата двамата претенденти като цяло бяха единомислещи. Те приканиха за по-координирана европейска защита и промени в разпоредбите на Европейски Съюз за даване на леговище. И двамата признаха, че миграцията е понижена с помощта на " напъните на проевропейските партии в Европейския парламент и страните членки ".

Двама също по този начин са съгласни, че Европейският парламент би трябвало да продължи да заседава и в Страсбург, въпреки че доста депутати желаят Народното събрание да бъде основан единствено в един град, защото ще се спестят разноските за пътешестване сред Брюксел и Страсбург.

" Обичам Страсбург. За мен Страсбург е мястото, където в действителност можете да усетите Европа ", разгласи Вебер.

" Наистина чувствам европейското в град Страсбург ", добави Тимерманс от своя страна.

Двамата също споделят едно и също мнение за неяснотата към проекти на френския водач Еманюел Макрон за Европа (Макрон има всекидневен съюз с либералите в Европа).

Тимерманс има вяра, че държавно управление на Макрон " от време на време прави явен десен избор ". Вебер беше по-предпазлив, като загатна, че отхвърля визията на френския водач за битка сред прогресивните и популистите на изборите за Европейски парламент. Той разясни, че ще се бори за " компромис " и " християнскодемократична Европа ".

Когато водачът на Европейската национална партия атакува Тимерманс за евентуален съюз с " комунистически партии ", които " не поддържат Европа ", холандецът отговори, че работи " добре " с гръцкия министър председател Алексис Ципрас, чиято партия е член на крайната левица. Но Тимерманс добави, че " с някои като Меланшон, който желае да унищожи Европейски Съюз, не виждам по какъв начин можем да работи дружно ". Той тук има поради лидерa на придвижване " Непреклонна Франция " Жан-Люк Меланшон.

По време на дебата на британски Вебер разяснява, че унгарският министър председател Виктор Орбан е взел решение , неприемливo за него. По думите му към момента има възможност партията на Орбан ФИДЕС да бъде изгонена от Европейската национална партия. След това германецът загатна други европейски партии, които основават проблеми в обичайните европейски политически групи, в това число в Полша и Румъния.

" Това обаче ни разграничава ", сподели Тимерманс. " Категорично изключвам работа с крайнодесните...В партията на Манфред Вебер можете да видите Себастиан Курц в Австрия. Той ръководи с Австрийската партия на свободата, която е крайнодясна партия...И имате ръководител на Народното събрание, господин Таяни, който направи някои небрежни мнения за наследството на Мусолини ", продължи холандецът.

Вебер отвърна, че " ние не работим с екстремисти ".

Единственият път във френската част от дебата, когато пристрастеностите се повишиха, беше споменаването на разделянето в обичайното ляво във връзка с строгите ограничения за икономии.

Двамата също дискутираха и връзките сред Европейски Съюз и Съединени американски щати в британската част на дебата. Те споделят идентични позиции.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР