Основните индекси на водещите фондови борси в Европа записаха леки

...
Основните индекси на водещите фондови борси в Европа записаха леки
Коментари Харесай

Спад на борсите в Европа в последната сесия за седмицата*

Основните показатели на водещите фондови тържища в Европа записаха леки намаления в ранната търговия в петък и са на път да сложат завършек на серията си от четири седмични покачвания, откакто вероятността за въвеждане на по-строги ограничаващи ограничения против разпространяването на ковид в Германия и Франция, както и изолирането на 28 млн. души в Китай поради нови огнища, натежаха върху упованията за по-бързо възобновяване на международната стопанска система, съобщи Ройтерс.

Общият европейски показател STOXX 600 регистрира спад от 2 пункта, или 0,49%, до 410 пункта, откакто по-рано тази седмица доближи най-високата си стойност от близо 11 месеца на фона на упованията за повече стопански тласъци в Съединени американски щати. Вчера определеният за президент на Съединени американски щати Джо Байдън показа „ Американски избавителен проект “ в размер на 1,9 трлн. $ за справяне с коронакризата. В резултат на това вложителите подцениха рисковите активи, в това число и акциите.

Немският индикатор DAX се намали със 76,98 пункта, или 0,55%, до 13 911,72 пункта. Френският измерител CAC 40  изтри 44,29 пункта от цената си, или 0,78%, достигайки равнище от 5 636,85 пункта. Водещият показател на Лондонската борса FTSE 100 записва спад от 50,02 пункта, или 0,74%, до 6 751,94 пункта, макар че данните на формалната английска статистика ONS демонстрираха, че стопанската система на Обединеното кралство се е свила 2,6% на месечна база през ноември, което е по-добър резултат от упования от анализаторите спад от 5%.

Междувременно немският канцлер Ангела Меркел съобщи, че желае „ доста бързи дейности “ откакто страната регистрира рекорден брой смъртни случаи от ковид. Френското държавно управление заяви, че ще затегне граничния надзор от понеделник, а от събота ще наложи вечерен час от 18:00, вместо 20:00, както бе до момента.

Минният бранш и енергийният бранш са най-големите губещи в ранната търговия, откакто китайските управляващи сложиха 28 млн. души под локдаун, засилвайки опасенията за търсенето на първични материали във втората най-голяма стопанска система в света.

„ Позиционирането на пазара беше много нападателно, тъй че допускам, че това е пауза за вдишване на мирис. Скоростта на разпространяване на имунизациите става все по-важна за пазарите, които са склонни да пренебрегват удължаването на ограничаващите ограничения, стига то да е за относително къс интервал “, разяснява Роджър Джоунс от at London & Capital.

Акциите на немският софтуерен колос SAP нарастнаха с 0,58%, откакто компанията показа предварителни годишни резултати, които дават отговор на горния завършек на прогнозите.

Книжата на Siemens Energy AG поевтиняха с 5,32%, откакто General Electric Co упрекна дъщерно сдружение на немската компания за кражба на търговски секрети.

Спад на Уолстрийт

Основните показатели на Нюйоркската фондова борса записаха намаления в четвъртък, следвайки загубите в софтуерния бранш, съобщи Си Ен Би Си.

Промишленият показател Dow Jones регистрира спад от 68,95 пункта, или 0,22%, до 30 991,52 пункта, като по-рано денем той набъбна с над 150 пункта. Широкообхватният индикатор Standard & Poor’s 500 изтри 14,3 пункта от цената си, или 0,38%, завършвайки сесията при равнище от 3 795,54 пункта. Индексът на високотехнологичните сдружения Nasdaq се намали с 16,31 пункта, или 0,12%, до 13 112,64 пункта, откакто по-рано доближи рекорден връх.

След огромните губещи бяха фирмите от групата FAANGM, като акциите на Фейсбук, Apple Amazon, Netflix, Alphabet и Microsoft поевтиняха надлежно с 2,38%, 1,51%, 1,21%, 1,36%, 0,93%  и 1,53%.

Позитивно на пазара се отразиха данните от проучванията на имунизацията против COVID-19 на Johnson & Johnson, които демонстрираха, че тя безвредна и провокира имунна реакция. Книжата на компанията нарастнаха с 1,73%.

На този декор водещият от Си Ен Би Си Джим Крамър съобщи, че фондовият пазар към момента не е взел поради розовият сюжети, при който по някое време тази годината имунизациите слагат пандемията под надзор. „ Пазарът не е оценил този сюжети. Той въобще не е взет поради “, разяснява Крамър.

Инвеститорите проучиха и по-лошите от предстоящото данни за пазара на труда в Съединени американски щати. Заявленията за помощ при безработица скочиха до 965 хиляди през седмицата до 9 януари, което е най-големият брой молби от месец август насам. Прогнозите на икономистите, интервюирани от  Dow Jones, бяха за 800 хиляди заявки..

Пазарът съумя да се задържи в зеления бранш в миналата сесия, макар че Камарата на представителите на Съединени американски щати поддържа импийчмънта на президента Доналд Тръмп, като по този метод той стана първият американски държавен глава в историята с две процедури по импийчмънт.

Леките облаги в сряда за S&P 500 и Nasdaq пристигнаха, откакто акциите на Intel нарастнаха с над 7% и поддържаха целия софтуерен бранш. За оптимизма способства и скока на доходността по 10-годишните американски държавни скъпи бумаги до най-високото равнище от март 2020 година В четвъртък доходността по държавните „ бенчмарк “ облигации доближи 1,126%.

Очакванията за спомагателни фискални тласъци са една от главните аргументи за повишаването на доходността на държавните скъпи бумаги. В последно време се следи и растеж на упованията за покачване на инфлацията. Федералният запас на Съединени американски щати обаче още веднъж удостовери позицията си, че няма да трансформира паричната си политика в скоро време.

„ Когато пристигна време за повишение на лихвите, ние сигурно ще го създадем. Това време обаче няма да е скоро “, съобщи ръководителят на Фед Джером Пауъл по време на сесия с въпроси и отговори, проведена от Принстънския университет.

Смесени резултати в Азия

Американските борсови показатели се търгуваха смесено в последната сесия за седмицата, откакто Aaaинистрацията на американския президент Доналд добави пpoизвoдитeля нa cмapтфoни Хіаоmі към „ черния си лист “, включващ компании, за които се счита, че са благосъстоятелност или следени от китайската войска. След оповестението на новината листнатите в Хонконг акции на компанията се сринаха с 10,11%. Книжата на петролния колос CNOOC, който също бе включен в черния лист, поевтиняха с 1,10%

Въпреки отрицателните вести хонконгският показател Hang Seng се увеличи със 77 пункта, или 0,27%, до 28 573,86 пункта. В континентален Китай бенчмаркът Shanghai Composite регистрира растеж от 0,47 пункта, или 0,01%, до 3 566,38 пункта, до момента в който по-малкият индикатор Shenzhen Composite напредна с 6,46 пункта, или 0,27%, до 2 366,86 пункта.

Водещият показател на Токийската фондова борса Nikkei 225 се намали със 179,08 пункта, или 0,62%, до 28 519,18 пункта, до момента в който южнокорейският индикатор Kospi записа растеж спад от 64,03 пункта, или 2,03%, до 3 085,9 пункта.

В Австралия показателят ASX 200 се задържа на равнище от 6 715,4 пункта.

У нас

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) записаха най-вече покачвания в ранната търговия. Основният бенчмарк SOFIX регистрира растеж от 3,78 пункта, или 0,83%, до 461,18 пункта. BGBX40 напредна с 0,85 пункта, или 0,82%, до 104,35 пункта. BGTR30 се увеличи с 1,49 пункта, или 0,29%, до 511  пункта. BGREIT записа спад от 0,01 пункта, или 0,01%, до 138,77 пункта

 

*Информацията е настояща към 13:15 часа
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР