Основни пречки за фирмите в нашата страна са корупцията, административните

...
Основни пречки за фирмите в нашата страна са корупцията, административните
Коментари Харесай

БТПП разкри защо бизнеса не участва в обществени поръчки

Основни спънки за компаниите в нашата страна са корупцията, административните пречки, непостижимите условия и неясноти в Закона за публичните поръчки (ЗОП), демонстрират резултати от анкета на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), извършена измежду нейни членове в интервала сред 12-и и 16-и март тази година. От пресцентъра на работодателската организация показват, че анкетата е стимулирана от среща с представители на Световната банка, които изследват проблемите на публичните търгове в България.

Цели 42% от фирмите, взели участие в изследването на БТПП, считат, че има авансово набелязан печеливш претендент при избора за изпълнителен на даден социална поръчка. Едва 22% от интервюираните компании са съумели да завоюват публични поръчки, а 20% не са взели участие в никакъв случай в сходни търгове, изтъквайки ред аргументи за тяхната индиферентност: попълване на доста и комплицирана документи (според 55% от анкетираните), непостижими за дребните и междинни предприятия (МСП) гаранции (според 30%), липса на информация за поръчките (според 21% от фирмите), неспособност за МСП да извършат целия размер на съответната поръчка (според 17% от участвалите в анкетата компании).

С оглед на всичко това участвалите в анкетата на БТПП вършат няколко оферти, като максимален % от тях (61%) упорстват публичните поръчки да се афишират и организират единствено по електронен път при ясни критерии. Цели 44% от запитаните не считат, че би трябвало да се включват субективни критерии като отсрочване на заплащанията и характерни съответни условия, отнасящи се до избран модел или услуга, до момента в който 38% оферират да се планува избран % от публичните поръчки да бъде изпълняван от МСП, а 30 на 100 оферират да отпадне опцията за непосредствено възлагане на поръчки или посредством договаряния с съответно определени компании.

Според едвам 13% от компаниите, взели участие в анкетата на БТПП, има възстановяване в прозрачността на процедурите за публични поръчки след влезлия в действие от април 2016-а година нов Закон за публичните поръчки (ЗОП), цели 56% не виждат никаква смяна, а 31% не могат да вземат отношение по този въпрос предвид на неналичието на директни наблюдения.

От БТПП показват, че с направените бизнес оферти по-голям брой дребни и междинни предприятия биха имали интерес и предпочитание да вземат участие в процедури за публични поръчки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР