Основната церемония ще се състои в Ню Йорк, където два

...
Основната церемония ще се състои в Ню Йорк, където два
Коментари Харесай

11 септември 2001 г. - 22 години от атентатите в САЩ: Америка и светът почитат паметта на близо 3000 жертви

Основната гала ще се състои в Ню Йорк, където два от общо четири похитени самолета се врязаха в кулите близнаци на Световния търговски център.

 

В щата Пенсилвания също ще почетат паметта на хората от другия аероплан, които влязоха в битка с похитителите и им попречиха да ударят набелязаната цел.

 

Трагедията докара до войната в Афганистан и до засилени пълномощия на американските управляващи за следене и надзор.

 

Атаките стартират рано сутринта на 11 септември 2001 година, когато 19 терористи откриват надзор над 4 пътнически самолета, излитащи от Източното крайбрежие на Съединени американски щати в посока към Калифорния. Специално са подбрани самолети за далечни посоки, защото те са изцяло заредени с гориво.

 

Петима терористи блъскат Полет 11 на „ Американ Еърлайнс “: „ Боинг 767 – 723 “ в северната страна на Северната кула от Световния търговски център (СТЦ) в 8:46:33 часа локално време. Редовният маршрут на полета е трябвало да бъде от Международно летище Логан в Бостън, Масачузетс до Международно летище Лос Анджелис в Лос Анджелис.

 

В 9:02:59 часа локално време други петима терористи блъскат Полет 175 на „ Юнайтед Еърлайнс “: „ Боинг 767 – 222 “ в Южната кула. Събитието се излъчва онлайн по целия свят, откакто телевизионните станции схващат за първия конфликт. Редовният маршрут на полета е трябвало да бъде от Международно летище Логан в Бостън, Масачузетс до Международно летище Лос Анджелис в Лос Анджелис.

 

Петима терористи насочват Полет 77 на „ Американ Еърлайнс “: „ Боинг 757 – 223 “ към Пентагона в 9:37:46 часа локално време. Редовният маршрут на полета е трябвало да бъде от Международно летище Вашингтон Дулс в окръг Феърфакс, Вирджиния, наоколо до Вашингтон до Международно летище Лос Анджелис в Лос Анджелис.

 

Четвъртият аероплан, Полет 93 на „ Юнайтед Еърлайнс “: „ Боинг 757 – 222 “, който е под контрола на четирима терористи, пада в поле в Югозападна Пенсилвания, на към 240 км северозападно от Вашингтон, в 10:03:11 часа локално време, откакто пасажерите се опълчват на похитителите.

 

Предполага се, че задачата на полета е бил Капитолия или Белия дом. Аудиозапис от пилотската кабина разкрива опита на екипажа и пасажерите да лишават контрола над самолета от терористите, откакто схващат от телефонни диалози, че други отвлечени самолети са разрушени в здания по-рано сутринта.

 

След като на терористите излиза наяве, че пасажерите ще възвърнат контрола си над самолета, единият от похитителите подрежда на другия да го разбие в земята. Скоро по-късно самолетът се разрушава в поле край Шанксвил. Редовният маршрут на полета е трябвало да бъде от Международно летище Нюарк (сега известно като Международно летище Нюарк Либърти) в Нюарк, Ню Джърси до Международно летище Сан Франциско и продължавайки до Международно летище Нарита в Токио.

 

Някои пасажери съумяват да проведат телефонни диалози от телефоните на борда и от мобилните си телефони, като съумяват да предадат информация, че на всеки аероплан има по няколко похитители. Използван е пикантен спрей и няколко души са наръгани. Докладите разкриват, че похитителите убиват водачи, стюардеси и един или повече пасажери. В окончателния си отчет Комисия 9/11 разкрива, че похитителите са закупили многофункционални портативни принадлежности и разнородни ножове и остриета.

 

След като излиза наяве, че Полет 11 е похитен, два изтребителя F-15 са вдигнати във въздуха до 8:53 ч. След като двете кули са ударени, във въздуха са вдигнати още изтребители до 9:30 ч. В 10:20 ч. заповедите са да се смъква всеки пътнически аероплан, който може сигурно да бъде разпознат като похитен, само че тази заповед не е достигнала до водачите на изтребителите заради опасения от неточности.

 

Трите здания от комплекса на Световния търговски център се срутват вследствие на структурни повреди. Южната кула пада в 9:59 ч., откакто 59 минути е обхваната от пожар, породен от конфликта със самолета. Северната кула пада в 10:28 ч., откакто гори 102 минути. Когато северната кула пада, парчета от нея падат върху прилежащата постройка от комплекса, като я повреждат и провокират пожар. Тези пожари горят с часове и повреждат градивната целокупност на постройката, вследствие на което тя се срутва в 17:21 ч.

 

Жертви

 

Жертвите са 2977 души, без 19-те терористи: 246 – на четирите самолета (няма оцелели), 2606 – в кулите в Ню Йорк и на земята, и 125 – в Пентагона. Други 24 души са оповестени за изчезнали. Всички жертви са цивилни лица с изключение на 55-те военни, убити в Пентагона. Сред починалите има представители на повече от 90 страни.

 

Националният институт по стандарти и технологии на Съединени американски щати открива, че по време на офанзивите, в комплекса на Световния търговски център се намират към 17 400 души. Голяма част от хората, които се намират под зоната на удара, са евакуирани безвредно отвън постройките. Освен тях са евакуирани и 18 души от зоната на удара в Южната кула. Около 600 души са убити неотложно или са хванати в капан в Южната кула. В Северната кула умират 1366 души. Според отчетите на комисиите, стотици са убити по времето на удара, а други са хванати в капан и умират при рухването на кулите.

 

Поне 200 души скачат от горящите здания и намират гибелта си на улиците или по покривите на прилежащите здания. Някои от хората в двете кули съумяват да се изкачат до покрива с вярата, че ще бъдат избавени от хеликоптер, само че вратите към покрива се оказват заключени. Към този миг не е планувана избавителна интервенция с хеликоптер, също така гъстият дим и високата температура биха попречили на хеликоптерите да се намесят.

 

411 чиновници на избавителните служби, които се отзовават на сигналите, умират, до момента в който се пробват да спасят хората и да лимитират пожарите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР