Основната работна версия, по която работят разследващите катастрофата на АМ ...

Основната работна версия, по която работят разследващите катастрофата на АМ

Човешка грешка е основната версия за инцидента на Струма

Основната работна версия, по която работят разследващите злополуката на Автомагистрала " Струма " , е човешка неточност . Вероятно тя е съпътствана и от лошите пътни изисквания - недобри маркировка, сигнализация и организация на пътното движение, както и опасната мантинела, в която се забило транспортното средство. Това стана ясно на конференция на заместник-главния прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов.

Изгорелият край село Боснек рейс , в който починаха 44 жители на Северна Македония, не е пренасял туби с гориво, каквито спекулации се появиха в медийното пространство. Сарафов поясни, че са намерени 3 туби, само че те не са били пълни и пожарът не е възникнал от тях. В тубите имало гориво, масло за мотор и масло за трансмисия. Сарафов акцентира няколко пъти, че следствието тече и към момента няма дефинитивно мнение на следователите.

Мантинелата, на която се нанизал рейсът , е опасна и е способствала за настъпване на случая . Тя не е имала място на островчето, което отделя мястото за отмора , съобщи Сарафов. Най-вероятно мантинелата, която е пронизала рейса сред предните гуми даже до предната врата, е пробила резервоара. Искри от стържещата се по асфалта мантинела са възпламенили горивото. Хората не са съумели да излязат, тъй като пътят към предната врата е бил отсечен от огъня, а задната е била затисната от мантинелата сред двете ленти на автомагистралата , обясниха от следствието.

Главният прокурор Иван Гешев разпоредил инспекция на състоянието на пътната маркировка по автомагистралите и основните пътища. Ако бъдат открити престъпни дейности , прокуратурата ще повдигне обвиняване , само че в случай че са ръководни нарушавания , ще бъде сезиран Министерският съвет.Източник: duma.bg