Основната работна версия, по която работят разследващите катастрофата на АМ

...
Основната работна версия, по която работят разследващите катастрофата на АМ
Коментари Харесай

Човешка грешка е основната версия за инцидента на Струма

Основната работна версия, по която работят проверяващите злополуката на Автомагистрала " Струма ", е човешка неточност. Вероятно тя е придружена и от неприятните пътни условия - недобри маркировка, сигнализация и организация на пътното придвижване, както и рисковата мантинела, в която се забило транспортното средство. Това стана ясно на конференция на заместник-главния прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов.

Изгорелият край село Боснек рейс, в който починаха 44 жители на Северна Македония, не е пренасял туби с гориво, каквито спекулации се появиха в медийното пространство. Сарафов разясни, че са открити 3 туби, само че те не са били цялостни и пожарът не е зародил от тях. В тубите имало гориво, масло за мотор и масло за трансмисия. Сарафов акцентира няколко пъти, че следствието тече и към момента няма дефинитивно мнение на следователите.

Мантинелата, на която се нанизал рейсът, е рискова и е способствала за настъпване на случая. Тя не е имала място на островчето, което отделя мястото за отмора, съобщи Сарафов. Най-вероятно мантинелата, която е пронизала рейса сред предните гуми чак до предната врата, е пробила резервоара. Искри от стържещата се по асфалта мантинела са възпламенили горивото. Хората не са съумели да излязат, тъй като пътят към предната врата е бил отсечен от огъня, а задната е била затисната от мантинелата сред двете ленти на автомагистралата, обясниха от следствието.

Главният прокурор Иван Гешев разпоредил инспекция на положението на пътната маркировка по автомагистралите и основните пътища. Ако бъдат открити незаконни дейности, прокуратурата ще повдигне обвиняване, само че в случай че са административни нарушавания, ще бъде сезиран Министерският съвет.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР