Основната прокуратура в Скопие повдигна днес обвинения срещу 11 души

...
Основната прокуратура в Скопие повдигна днес обвинения срещу 11 души
Коментари Харесай

11 души с обвинения заради паспортната афера в Северна Македония

Основната прокуратура в Скопие повдигна през днешния ден обвинявания против 11 души във връзка със злоупотреби, осъществени при издаването на паспорти. С показаното предложение 10 лица са упрекнати за корист със служебно състояние и власт, а на едно лице е предявено обвиняване за подбуждане към същото закононарушение, заяви МИА.
За седем от обвинените, в това число лицето, което е недостъпно за правоприлагащите органи, прокурорът изиска удължение на авансово избраната мярка за неотклонение. от по-рано поради друго закононарушение. За трима са в действие защитни ограничения.
 Скандални разкрития към актове за раждане заплашват държавността в районен съд Македония Скандални разкрития към актове за раждане заплашват държавността в районен съд Македония
Проверка на Държавната счете палата на районен съд Македония в Службата по вписванията през 2019 година е установила съществени проблеми с 94 451 а...
Според известието на прокуратурата, подсъдимите като чиновници, заети на разнообразни длъжности в Министерството на вътрешните работи - Департамент по административни въпроси Скопие, в интервала от средата на юни 2017 година до края на 2020 година са направили умишлени дейности, разрешили на 214 чужденци и един македонски жител да получат паспорти на районен съд Македония под непозната идентичност. Паспортите са издадени в нарушаване на Закона за паспортите на жителите на Република Македония и на Инструкцията за методите за осъществяване на. Към тези дейности чиновниците са били подтикнати от подсъдимия Раиф Мифтари, който сега се укрива.
Обвинените са употребявали персоналните данни на лица – жители на районен съд Македония, които досега не са кандидатствали и не са получили македонски биометричен паспорт, емигрирали са от Македония или живеят в чужбина от раждането си и не са влизали на територията на страната, само че имат македонско поданство. Те са употребявали данните на такива лица за изработването на задгранични паспорти, като са поставяли фотосите на претенденти за паспорт, търсени с интернационалните заповеди поради незаконни действия. Кандидатите възнамерявали да употребяват при прекосяване на държавни граници, идентифицирайки се с македонския паспорт и прикривайки същинската си идентичност.
От прокуратурата декларират, че продължа следствието за присъединяване и на други лица в издаването на противозаконни паспорти. Наблюдаващият прокурор е изискал от Министерство на вътрешните работи информация, кои лица в организационните звена на Министерство на вътрешните работи за издаване на паспорти, според йерархията, са били задължени в този интервал да управляват издаването на паспорти, в това число упоменатите документи.
Трябва да се посочи кои чиновници на Министерство на вътрешните работи, с изключение на упрекнатите досега, имат достъп до персоналните данни (имена, идентификационен номер и адрес) на жители на районен съд Македония, които нямат издадени задгранични паспорти.
 Полицаи, фалшифицирали паспорти, арестува Интерпол в районен съд Македония Полицаи, фалшифицирали паспорти, арестува Интерпол в районен съд Македония
В огромна полицейска интервенция в Северна Македония са задържани към десетина служители на реда, част от мрежа за подправяне на паспорти и ли...
Освен това, Министерство на вътрешните работи се задължава посредством своите принадлежности в страната и в чужбина да ревизира дали и по кое време са били употребявани противоречивите паспорти на вътрешните и задгранични гранични пунктове, както и да извърши други инспекции и да удостовери всичко това с писмени доказателства, се споделя в изказване на прокуратурата.
БГНЕС напомня, че преди седмица в Северна Македония избухна и скандал с издавани от Министерство на вътрешните работи македонски. Сред тях има лица, свързани с проведената престъпност и оповестени за интернационално търсене, като Седат Пекер – турски жител, считан за един от ръководителите на турската мафия. В Турция е упрекван в пране на пари, търговия с оръжие и е считан за един от най-големите наркобосове на Балканите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР