Основната потребителска инфлация в Япония се забави за трети пореден

...
Основната потребителска инфлация в Япония се забави за трети пореден
Коментари Харесай

Япония: Вижда се краят на отрицателните лихви

Основната потребителска инфлация в Япония се забави за трети следващ месец през януари, само че надмина прогнозите и се задържа на задачата на централната банка от 2%, поддържайки живи упованията, че ще се постави завършек на негативните лихвени проценти до април, написа Reuters.

Ръстът от 2,0% на главния показател на потребителските цени (CPI) беше по-бавен от нарастването с 2,3% през декември, демонстрират данни на министерството на вътрешните работи и връзките във вторник, наблягайки възгледите, че намаляващата инфлация на разноските от вноса на артикули може да облекчи болката от по-високите разноски за живот.
 Япония е в криза и към този момент не е третата по величина стопанска система в света
Япония е в криза и към този момент не е третата по величина стопанска система в света

Това прави още по-трудно за централната банка да излезе от своята десетилетна ултра разхлабена парична политика

Печалбите надвишават междинните пазарни прогнози за растеж от 1,8%, потвърждавайки упованията, че огромните компании ще предложат огромни нараствания на заплатите на договарянията за заплатите сред служащите и чиновниците на 13 март, което ще проправи пътя за Банката на Япония (BOJ) да завърши с негативните лихвени проценти през март или април.

" Януарският показател на потребителските цени оставя отворена опцията Банката на Япония да увеличи главния си лихвен % на срещата през март, в случай че предварителните резултати от Shunto, предстоящи няколко дни преди срещата, са окуражаващи ", сподели Марсел Тиелиант от Capital Economics, базирайки се на източник от договарянията за заплатите.

" Все още считаме, че нарастването през април е по-вероятно. На първо място, инфлацията ще скочи много над 2% през февруари, защото базовите резултати от стартирането на енергийните дотации преди година се задействат, което би разрешило на Банката да опише по-убедителна история, че инфлацията остава мощна ", добави специалистът.

Основният показател на потребителските цени на Япония включва петролните артикули, само че изключва цените на пресните храни.

Забавянето на инфлацията през януари се дължи частично на огромен спад в разноските за сила, отразяващо главния резултат от внезапното повишаване през предходната година и държавните дотации за ограничение на сметките за бензин и комунални услуги. Това е знак на намаляващ напън върху разноските, който поддържаше главната инфлация на или над задачата на BOJ от 2% от април 2022 година
 Икономиката на Япония записва забележителен спад
Третата стопанска система в света записва забележителен спад

Наблюдава се внезапно утежняване на данните за Брутният вътрешен продукт през третото тримесечие

В бъдеще ключът е дали повишението на заплатите " бие " инфлацията задоволително, с цел да даде на семействата покупателна дарба, тъй че фирмите да могат да продължат да трансферират разноските и да поддържат инфлацията трайно в задачата от 2% на BOJ, споделят анализаторите.

Така нареченият " главен " показател, който отстранява както цените на пресните храни, по този начин и цените на силата, следен от близко от BOJ като стеснен измерител на по-широката ценова наклонност, се увеличи с 3,5% на годишна база през януари, след покачване от 3,7%. през декември.

" Що се отнася до цените, няма нищо в днешните данни, което да спре придвижването на BOJ към преустановяване на негативните лихвени проценти, което съгласно мен ще пристигна през април ", сподели Izuru Kato, основен икономист в Totan Research, представен от Ройтерс.

" В същото време Банката на Япония би трябвало да реализира балансиращ акт предвид на две следващи тримесечия на стесняване на брутния вътрешен артикул (БВП) и слабото частно ползване, до момента в който слабата йена сътвори обстановка, сходна на стагфлация ", добави той, като се базира на до композиция от невисок напредък и висока инфлация.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР