Основната опозиционна партия в Бангладеш заяви, че полицията е арестувала

...
Основната опозиционна партия в Бангладеш заяви, че полицията е арестувала
Коментари Харесай

500 арестувани преди протест на опозицията в Бангладеш

Основната опозиционна партия в Бангладеш съобщи, че полицията е арестувала стотици последователи в границите на огромна принуда ден преди антиправителствените митинги, планувани в столицата Дака.


" От сряда насам полицията е арестувала минимум 538 наши хора ", съобщи пред Агенция Франс Прес представителят на Националистическата партия на Бангладеш (НПБ) Захир Уддин Свапан, който твърди, че е бил пребит и някогашен консултант.

Фарук Ахмед, представител на столичната полиция в Дака, съобщи, че от сряда насам служителите на реда са задържали 366 души, само че не разяснява политическата им принадлежност.

Заместник-комисарят на полицията в Дака Хаятул Ислам Хан сподели, че някои последователи на НПБ са били арестувани в хотел в столицата, само че не даде повече детайлности.

Местният вестник Prothom Alo, цитира полицейски източници, съгласно които са били арестувани 411 души, в това число 366 последователи на НПБ.

Националистическата партия на Бангладеш и десетки по-малки съдружници приканиха за митинги в цялата страна с искане министър-председателят Шейх Хасина да се отдръпна и изборите, планувани за януари, да се проведат под управлението на неутрално служебно държавно управление.

Хасина отхвърли настояването, като съобщи, че то е противоконституционно.

Лигата " Авами " на Хасина ръководи осмата по брой на популацията страна в света от 2009 година и е упреквана в нарушение на човешките права и корупция.

Полицията отхвърли да издаде позволение за осъществяване на митинг в четвъртък, само че съобщи, че митингите могат да се проведат в петък – почивен ден в Бангладеш, където доминират мюсюлманите.

По-рано този месец митингите събраха десетки хиляди хора. Един опозиционен деятел почина, а стотици бяха ранени при конфликтите на 18 юли, като опозицията упрекна последователите на ръководещата партия.

Западните държавни управления показаха угриженост по отношение на политическия климат в Бангладеш, където партията на Хасина господства в законодателния орган.

Нейните сили за сигурност са упреквани в задържането на десетки хиляди опозиционни деятели, в убийството на стотици при извънсъдебни конфликти и в изгубването на стотици водачи и поддръжници. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР