Основната част от военната помощ, която България ще изпрати на

...
Основната част от военната помощ, която България ще изпрати на
Коментари Харесай

България изпраща на Украйна оръжие за защита от въздушни атаки

Основната част от военната помощ, която България ще изпрати на Украйна, е за отбрана на популацията и на обекти от въздушни офанзиви. Това сподели във вторник след съвещание на парламентарната комисия по защита в Народното събрание ръководителят ѝ Христо Гаджев от ГЕРБ.

Комисията поддържа на второ четене утвърждението на Споразумението сред министерствата на защитата на България и на Украйна за безплатно даване на въоръжение, техника и муниции. Преди да се стигне до дарението, ратификацията би трябвало да бъде гласувана в зала и да бъде публикуван указа от президента Румен Радев .

Според източници на Свободна Европа България ще подари огромно количество зенитни установки с 23 мм. оръдие. Те се употребяват сполучливо от армията Украйна за битка с иранските дронове Шахед , които поразяват цивилен цели.

Установките са от времето на Съюз на съветските социалистически републики, само че се създават и в България. Българската армията разполага с огромен брой от оръдията, както и муниции за тях.

Решението за оказване на военна и военно-техническа поддръжка на Украйна беше, макар опитите на Българска социалистическа партия да неодобряват гласуването. Дебатите по ратификацията на контракта за дарението с Украйна ще продължат тази седмица.
Оръжие се подарява по два листата
След като в сподели, че оръжието, което България ще изпрати на Украйна, " не е предопределено за приложимост на фронта, а за тренировки на бойци ", във вторник военният министър Димитър Стоянов го опроверга.

" Въоръжението, което се дава е в две насоки, в два листата. В първия лист, който е огромният по размер, е непосредствено даване на Украйна, а вторият лист е за подготвителната задача в Полша или Германия съгласно потребностите на украинската страна ", сподели Стоянов след края на съвещанието на комисията по защита. По думите му даването на това оръжие " няма да накърни " отбранителните качества на България.

Стоянов сподели още, че Министерството на защитата дава на Киев оръжия, които са " в топ 3 на украинските претенции ". Той добави, че България не дава ракети С-300, самолети и хеликоптери. Списъкът с оръжието към този момент остава конфиденциален.

Христо Гаджев сподели, че признатото съглашение за военна помощ е рамково, което значи, че България може да дава продължи да помощ по искане на Украйна, в случай че това " не заплашва опциите на Българската войска.

" Надявам се това да бъде един първи стадий и да има следваща помощ ", сподели още Гаджев.

Към момента България и Унгария остават единствените страни в Европейски Съюз, които не са дали военна помощ на Украйна. В предходното национално заседание това решение беше блокирано от Българска социалистическа партия, която тогава беше част от ръководещата коалиция. На 3 ноември актуалният 48-и парламент обаче одобри решение и задължи служебното държавно управление да внесе лист с оръжие, което България ще подари на Украйна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР