Основна цел на Министерството на земеделието е да подпомага дейността

...
Основна цел на Министерството на земеделието е да подпомага дейността
Коментари Харесай

Заместник-министър Бурджев: Основна цел на Министерството на земеделието е да създаде среда за устойчиво развитие на стопанствата

Основна цел на Министерството на земеделието е да подкрепя активността на стопанствата и да сътвори среда за устойчивото им развиване.

Това съобщи заместник-министърът на земеделието Стефан Бурджев, който откри 30-та Международна селскостопанска галерия “АГРА ”, 29-та Международна галерия за лозарство и винарство “ВИНАРИЯ ” и 27-та Международната галерия за храни, питиета, опаковки, машини и технологии “ФУДТЕХ ”.

Заместник-министърът уточни, че ревюто, което още веднъж се организира под егидата на Министерство на земеделието, се е утвърдило като най-голямото икономическо събитие за агробизнес в Югоизточна Европа. То продължава да провокира интерес с нововъведенията на международно равнище, които водещи производители и освен от България, само че и от света показват.

„ Убеден съм, че задачите, които с управлението на Министерство на земеделието си поставихме, да променим модела на работа, като в центъра сложим земеделския производител и по-конкретно дребните и междинни земеделци, ще намерят поддръжка и на този конгрес “, сподели той.

Стефан Бурджев уточни, че един от главните цели на Министерството на земеделието е работата в поддръжка на българските производители, тъй че те да създават освен първични материали, само че и да имат опция да преработват и да основават артикули с висока добавена стойност. Само по този начин българските жители ще имат достъп до качествени български храни на налични цени, акцентира заместник-министърът.

„ Министерството на земеделието цели да подкрепи активността сектора, да е в интерес на земеделците и да основава най-хубавата среда за тяхното стабилно развиване “, уточни заместник-министър Бурджев.

Той напомни, че Министерството на земеделието отбрани спомагателен запас от 150 млн. лева в бюджета за 2022 година, като общият бюджет за земеделие възлиза на 450 млн. лева Средствата ще бъдат разпределени в помощ на селскостопанските производители. От тях 111,5 млн. лева ще бъдат отпуснати по по този начин наречените Коронавирус помощи, а над 36 млн. лева – по de minimis, съобщи Стефан Бурджев.

„ Работихме на бързи обороти, с цел да можем да приключим Стратегическия проект на България по Общата селскостопанска политика, по който в българското земеделие би трябвало да бъдат вложени над 8 милиарда евро. С него българското държавно управление за първи път от 30 години насам сподели, че земеделието е приоритет, като заложи 60% съфинансиране за развиване на селските региони “, сподели още заместник-министърът.

Той добави, че всичко това е резултат от ежедневни диалози с браншовите организации, тъй че техните претенции и решаването на проблемите им да бъдат оптимално задоволени.

„ Във всички свои начинания и дейности екипът на Министерство на земеделието целяхме отмерено и заслужено разпределение на средствата сред земеделските производители – дребни, междинни и огромни, както и сред обособените браншове. Само дружно и в непрекъснат разговор можем да реализираме конкурентоспособно, стабилно земеделие, което да обезпечава продоволствена обезпеченост на българския народ “, добави Бурджев.

Той поздрави домакините и гостите на ревюто, като пожела на уредниците да продължат тази потребна традиция за обмяна на опит, хрумвания и нови визии за развиването на бранша. „ Само вървейки в крайник с развиването на новите технологии в земеделието и отговаряйки на потребностите на производителите и потребителите можем да реализираме съвременно земеделие на интернационално равнище “, добави заместник-министърът.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР