Основна тема в британския печат e обещанието на премиера Риши

...
Основна тема в британския печат e обещанието на премиера Риши
Коментари Харесай

Риши Сунак обяви план за справяне с нелегалната миграция

Основна тематика в английския щемпел e обещанието на премиера Риши Сунак, че при започване на идната година Лондон ще вкара законова възбрана за мигрантите, идващи през Ламанша, да остават във Англия.

'What I want is a migration system whereby if anybody comes here illegally we have the ability to send them back where they came or a safe alternative.'

Critics have hit back and Rishi Sunak's new five-point plan to tackle immigration. reports.
— Good Morning Britain (@GMB)
В публикация във в. " Дейли телеграф " Сунак акцентира, че новото законодателство ще даде да се разбере " ясно и недвусмислено ", че всеки, който влезе незаконно в Обединеното кралство, ще бъде лишен от правото да остане в страната.

Вчера министър председателят показа проект от пет точки за справяне с мигрантската рецесия в Ламанша, който включва ново съглашение за ускорено депортиране на албански мигранти, заричане до края на идната година да " анулира " 92 601 забавени молби за леговище, както и сформирането на ново поделение от дребни патрулни кораби, което да спре мигрантския поток.

" Стига толкоз, би трябвало да спрем лодките. И ще го създадем ", написа Сунак в публикацията си в " Дейли телеграф ".

" Несправедливо е хората, които идват тук незаконно, да злоупотребяват с нашата благотворителност ", безапелационен е той.

" Преди всичко е незаслужено по отношение на британците, които цялостен живот са спазвали разпоредбите ", разяснява английският министър председател и акцентира, че " хората са прави да се ядосват ".

" Ако не действаме в този момент и уверено, обстановката единствено ще се утежнява, тъй като сме изправени пред световна миграционна рецесия, към която остарялата интернационална рамка за даване на леговище просто е неприложима ", написа още Сунак.

Планът на английския министър председател планува всички мигранти, които прекосяват Ламанша с дребни лодки или по други противозаконни направления, да бъдат арестувани и връщани в родните им страни.

Сунак предлага и опцията въпросните лица да бъдат изпращани в " безвредна " трета страна като Руанда, откъдето да подават молбите си за леговище.

Обявяването на проекта от пет точки е най-значимата политическа демонстрация на Сунак, откогато през октомври зае премиерския пост, показва още английското издание.

В момента в Обединеното кралство са подадени към 140 хиляди молби за леговище, които към момента не са прегледани, написа в днешния си брой в. " Гардиън ".

Те са се натрупали от 2013 година насам и отговорност за това носят държавното управление и министерството на вътрешните работи.

Сунак съобщи, че " справедливостта " би трябвало да бъде главен принцип.

Rishi Sunak's migration plan raises big questions
— BBC Politics (@BBCPolitics)
Той обича да акцентира какъв брой толерантна и гостоприемна е Англия, само че в същото време отхвърли да изясни какво има поради с думите си, че съществуващата интернационална рамка за бежанците е " остаряла ".

Освен това Сунак не даде ясни гаранции, че ще се поеме по безвреден и легален път, както и че ще има специфични разпореждания във връзка с децата и разграничените фамилии, заключава изданието.

Според Организация на обединените нации проектите на Риши Сунак нарушават интернационалното право и подриват " филантропичната традиция " на Англия, написа в днешния си брой в. " Индипендънт ".

UK PM Rishi Sunak slams illegal migration, stating that " people are right to be angry " about the issue and " it is unfair that people come here illegally. "
— Forbes (@Forbes)
Вестникът цитира Джилиан Тригс, почитан чиновник във Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците.

" Задържането на търсещите леговище и последващото им депортиране в страните, от които са пристигнали, или прехвърлянето им в трета страна, би се равнявало на отвод на достъп до системата за леговище на Обединеното кралство ", счита Тригс.

" Този метод би лишил достъпа до леговище във Англия за всички, като се изключи малко на брой привилегировани ", изяснява тя. 

Върховният комисариат предизвестява, че насилственото депортиране на търсещи леговище назад в страните, от които са пристигнали, " би подронило световната система за бежанците и би представлявало нарушаване на интернационалното право ".

В днешния си брой в. " Морнинг остарял " отделя внимание на реакцията на някои правозащитници.

Тим Наор Хилтън, който оглавява организацията " Действие за бежанците ", предизвестява, че " депортирането на хора въз основа на недомислени и погрешни догатки за тяхната народност, ще докара до доста жертви и ще изправи бежанците пред заплахата от употреба ". 

" Изказванията за прекъсване на пресичането на Ламанша с дребни лодки не са нещо ново и няма да имат никакъв резултат.

За да приложи препоръчаните от Сунак проекти, Англия ще би трябвало да се откаже от спазването на интернационалните контракти за бежанците и зачитането на правата на индивида ", споделя Клеър Моузли, основателка на организацията " Грижа за Кале " (Care4Calais).

It is both appalling and grotesque that our government is basing policies that should protect the lives of vulnerable people on misinformation and misdirection.
— Care4Calais (@Care4Calais)
Лидерът на лейбъристите сър Киър Стармър упрекна Сунак, че продължава по стъпките на предшествениците си от Консервативната партия, които дадоха обещание да спрат притока на бежанци и че проектите му се базират на " неработещи трикове ". 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР