Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж беше арестуван от британската полиция

...
Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж беше арестуван от британската полиция
Коментари Харесай

Съединените щати поискаха екстрадицията на Асандж, арестуван по-рано днес

Основателят на " Уикилийкс " Джулиан Асандж беше задържан от английската полиция в посолството на Еквадор в Лондон. Той ще бъде изправен допустимо най-бързо пред английското правораздаване. Съединените щати желаеха екстрадицията на Асандж и повдигнаха обвинявания в " осведомително пиратство ". Подробностите от Веселин Паунов - сътрудник на БНР в Лондон.

Полицията в Лондон съобщи, че е арестувала Асандж поради отхвърли му преди 7 години да се яви в английски съд и по искане на Вашингтон за изгонването му в Съединените щати.

Това стана откакто президентът на Еквадор приключи политическото му леговище в посолството на страната в английската столица, поради нарушени от него интернационално конвенции, въпреки и юристите на Асандж да настояват тъкмо противоположното, че посолството е нарушило интернационалните правила, позволявайки този арест.

Асандж потърси леговище в посолството преди седем години от опасността да бъде екстрадиран в Швеция по обвинявания в полово принуждение, само че по-късно тези обвинявания бяха снети.

Асандж обаче продължава да е търсен от Съединените щати поради публикуваната от неговия уебсайт Уикилийкс секретна информация и видеокадри по какъв начин американски бойци стрелят от хеликоптер по цивилни жители в Ирак.

Арестът на Асандж провокира същинска лавина от реакции. В един глас английският министър председател Тереза Мей, външният министър Джеръми Хънт и вътрешният министър Саджид Джавид обявиха, че никой не е над закона и Асандж би трябвало да бъде изправен в съда. Привържениците на Асандж обаче видяха в този акт ново посягане въху свободата на словото.

От „ Репортери без граници " обявиха, че Лондон би трябвало да откаже изгонването на Асандж в Америка, тъй като сътвори рисков казус за публицисти и техните източници за преследването им в бъдеще. А небезизвестната актриса Памела Андерсън в много извънредно и ненапълно нецензурно изказване изрази недоумението си от ареста и упрекна Англия, че като „ американска любовница се пробва да отклони вниманието от кашата към идиотския Брекзит ".
 Съединените щати желаеха екстрадицията на Асандж, задържан по-рано през днешния ден Съединените щати желаеха екстрадицията на Асандж, задържан по-рано през днешния ден
Основателят на "Уикилийкс " Джулиан Асандж беше задържан от английската полиция в посолството на Еквадор в Лондон. Той ще бъде изправен допустимо най-б...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР