Основателят на компанията за енергийни напитки Ред бул“ австрийският милиардер

...
Основателят на компанията за енергийни напитки Ред бул“ австрийският милиардер
Коментари Харесай

Почина създателят на енергийните напитки

Основателят на компанията за енергийни питиета „ Ред бул “ австрийският милиардер Дитрих Матешиц умря на 78-годишна възраст. Това заяви късно нощес неговата компания. 

Роденият в Щирия създател, който построи световна компания към енергийната напитка, издъхна след къса и тежка битка с рака. Матешиц е считан за най-богатия австриец и се прочу не на последно място поради спонсорските си действия в спортния бранш.

Вдъхновен от функционалните питиета от Източна Азия, Дитрих Матешиц основава „ Ред бул “ в средата на 80-те години на предишния век. Той създава освен нов артикул, само че и неповторима маркетингова идея и пуска на пазара „ Red Bull Energy Drink “ в Австрия на 1 април 1987 година Така се ражда изцяло нова продуктова категория - енергийни питиета, се оповестява в формалния уебсайт.  

Матешиц е лицето на австрийско-тайландския конгломерат, продал по негови данни близо 10 милиарда кенчета от кофеиново-тауриновата напитка в 172 страни предходната година, означи АП.

Той освен оказа помощ енергийната напитка да стане известна по целия свят, само че също по този начин построи спортна медийна, имотна и гастрономическа империя към марката. С възходящия триумф на „ Ред бул “ той усили доста вложенията си в спорта. Матешиц беше притежател на отбора от Формула 1 „ Ред бул “, а също по този начин на футболни и хокейни тимове и имаше контракти със стотици спортисти от разнообразни спортове.

Матешиц и тайландският вложител Чалео Йоовидхия основават компанията през 1984 година, откакто Матешиц признава капацитета на основана от тайландеца енергийна напитка да се продава в Запада.

Матешиц работи в продължение на три години върху формулата, преди модифицираната напитка да бъде пусната на пазара в родната му Австрия през 1987 година под новото си име и с логото с двата червени бика.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР