Основателят на компанията Microsoft Бил Гейтс със състояние от 96.7

...
Основателят на компанията Microsoft Бил Гейтс със състояние от 96.7
Коментари Харесай

Бил Гейтс нарече богатството си незаслужено

Основателят на компанията Microsoft Бил Гейтс със положение от 96.7 милиарда $, което го подрежда на второ място в листата на най-богатите хора на планетата, за следващ път изрази недоволството си от прекомерно дребното налози, които заплаща. Бизнесменът съобщи, че може да дава повече, макар че сумата на данъците, които е платил, е към 10 милиарда $.

Гейтс дефинира себе си като "повече от законопослушен " поданик, само че изрази мнение, че данъчните ставки в Съединени американски щати би трябвало да бъдат по-прогресивни. Милиардерът споделя още, че не заслужава голямото си положение, както прочее и други магнати. По думите му той е съумял да забогатее с помощта на времето, шанса и хората, с които е работил.

Гейтс е се афишира за повишение на данъка върху наследството - в Съединени американски щати родителите могат да оставят на децата си над 11.5 млн. $, без да се таксуват с налог. Основателят на Microsoft счита, че в случай че той завещае всичките си спестявания единствено на своите потомци, това няма да е от изгода нито за тях, нито за обществото. Част от парите му - като се изключи персоналните разноски, наследството и налозите, отиват в благотворителната фондация, която той е основал със брачната половинка си Мелинда за битка с бедността и заболяванията в бедните страни.

Притежателят на второто по величина положение в света е прочут със своята благотворителност. През 2017-а той направи най-голямото за последните 17 години пожертвувание в размер на 4.6 милиарда $. От 1994-а е дарил за филантропски цели към 35 милиарда $. Най-голямото влагане на Гейтс в щедрост са рекордните 16 мрд. $, дадени през 1999-а. Година по-късно дава за филантропия 5.1 милиарда $.

Това, че богатите хора се пробват да вземат решение световни проблеми, постоянно има отрицателен резонанс, признава Гейтс. Той се показва в нападки от рода на "Защо въобще би трябвало да участвате във образуването на дневния ред? ". И в действителност, за какво е належащо милиардерите да вземат решение с какви проблеми да се борим? "Филантропията съществува, тъй като държавното управление не е доста иновационно и не е готово да рискува, до момента в който хората с опит в частния бизнес са способни да съберат положителни екипи и да тестват нови подходи - изяснява Гейтс. - Именно с това се занимава филантропията. "

Бил и Мелинда Гейтс поемат опасности в области, в които актуалните политически водачи с огромна възможност биха се провалили. Милиардерът да вземем за пример е угрижен от въпросите за разпространяването на нуклеарното оръжие - в тази област работи и съидейникът му Уорън Бъфет. Гейтс прави повече от всички други и в битката с пандемиите, както и с измененията в климата, за което се грижи фондът му Breakthrough Energy Ventures, чийто размер е 1 милиарда $.

През 2018-а Гейтс разкритикува промяната на американския президент Доналд Тръмп, която понижава данъчните ставки за корпорациите и състоятелните жители. Тогава съобщи, че при такава система супербогатите ще получават още по-голяма облага, а данъчното задължение ще легне върху работническата и междинната класа. Гейтс поддържа апелите за по-голяма бистрота на данъците, които заплащат софтуерните колоси. Според него законите би трябвало да се трансформират по този начин, че да се вземат повече средства от огромните корпорации.

Тези думи на Гейтс звучаха не толкоз от дълго време единствено на една пресечка от кулата Тръмп - мястото, където живее първият президент милиардер в американската история. "Вярвам, че данъкът върху наследствата е належащо да съществува и вероятно да е по-висок, в сравнение с е в този момент. Не мисля, че множеството от листата на най-богатите в света ще поддържат мен и Уорън Бъфет, тъй като като че ли действаме в личен ущърб. Затова се водят толкоз диспути по какъв начин да се таксуват капиталите и имуществото ", добавя той.

Колкото до възгледите, които ултралевите в Америка отстояват все по-често, Гейтс остава корав в мнението си: "Има концепция, че в света не трябва да има милиардери. Страхувам се, че в случай че превърнете това в действителност, ще получите доста по-малко, в сравнение с ще загубите. "
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР