Основателят на движението Сръбски център и кандидат за президент на

...
Основателят на движението Сръбски център и кандидат за президент на
Коментари Харесай

Сръбските власти не допуснаха опозиционера Здравко Понош в страната

Основателят на придвижването Сръбски център и претендент за президент на извършените тази година избори Здравко Понош, е бил арестуван през днешния ден дружно със фамилията си на граничния пункт Батровци при опит да влезе в Сърбия. Това е станало към 17:00 часа, заяви N1.

Казано му е, че има възбрана за влизане в страната, до момента в който не бъде разпитан от чиновници на Агенцията за сигурност и разузнаване (БИА).

Понош сподели пред портала N1, че са предали паспортите и шофьорската си брошура в Батровци, след което чиновници на граничната полиция са му споделили да паркира в профил.

Началникът на граничната полиция му споделил, че защото е работил в бранша за сигурност, не може да влезе в страната. Трябвало да уведомят някого, с цел да го пуснат, а той и фамилията му да изчакат " някои хора да дойдат и да създадат изявлението “. Понош твърди, че му е казано, че тези хора са чиновници на БИА, които би трябвало да дойдат от локалния щаб, покриващ тази част на Сърбия. Той уточни, че за първи път му се случва сходно нещо на която и да е граница по света и че сега седи в кола на границата със фамилията си и чиновници на БИА.

Здравко Понош е сръбски политик, някогашен посланик и пенсиониран военачалник.

Понош се дипломира в Загреб, а през 1986 година се реалокира в Сърбия, където стартира военната си кариера. След 2002 година Понош работи в Министерството на защитата, където служи като консултант на разнообразни министри, в това число на бъдещия президент Борис Тадич. През 2005 година е нараснал в чин генерал-майор и става заместник-началник на Генералния щаб на армията. Година по-късно Тадич го покачва и става шеф на Генералния щаб на сръбските въоръжени сили. Като шеф на Генералния щаб Понош работи по промените и професионализацията на армията, които в края на 2008 година са в застой заради спор сред него и министър Драган Шутановац, довел до уволнението му през декември 2008 година Година по-късно Понош е пенсиониран като офицер от армията.

След като напуща армията, Понош работи като дипломатически помощник на министъра на външните работи Вук Йеремич. Сътрудничеството им продължава и след 2012 година, когато Понош е шеф на кабинета на Йеремич по време на мандата му като ръководител на Общото заседание на Организация на обединените нации. След завръщането си от Съединените щати двамата основават Центъра за интернационално съдействие и стабилно развиване, като Понош в началото е изпълнителен шеф, а по-късно и старши консултант.

Той влиза в политиката през 2017 година, откакто взе участие в предизборния екип на Йеремич по време на президентските избори, а по-късно същата година двамата основават Народната партия. Избран е за заместник-председател, която роля извършва до ноември 2021 година На президентските избори през 2022 година Понош съставлява обединението " Обединени за успеха на Сърбия ". Малко след изборите напуща Народната партия и през юли 2022 година основава организацията Сръбски център. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР