Усман Сонко: Сенегалският опозиционен лидер е обвинен - ​​отново

...
Осман Сонко, огненият опозиционен лидер в сърцето на сенегалската политика,
Коментари Харесай

Осман Сонко, огненият опозиционен лидер в сърцето на сенегалската политика, е обвинен в различни нови престъпления, включително призиви за въстание - и задържан.

Неговите поддръжници смятат, че тези обвинения са политически мотивирани - за да му попречат да се кандидатира на изборите догодина, което властите отрекоха.< /p>

През юни той беше в центъра на спорен процес за изнасилване, който го видя осъден на две години затвор за „развращаване на младежи“, което означава, че е установено, че е е действал неморално спрямо лице, по-младо от 21 години, след обвинения, направени от масажист. Той обаче беше оправдан за изнасилване и отправяне на смъртни заплахи.

Тази присъда предизвика бурни протести в една от най-стабилните африкански нации, които оставиха най-малко 16 мъртви и стотици ранени, според официални лица.

Въпреки това, той не беше отведен в затвора, а остана под домашен арест до петък, когато беше арестуван по последните обвинения.

За да предотврати повторение на подобни протести, Сенегал ограничи достъпа до интернет, както направи през юни.

Кой е Усман Сонко?

Въпреки противоречивите процес за изнасилване, той е изключително популярен сред младите сенегалци, които искат промяна на фона на икономически затруднения. Неговите критици обаче обвиняват движението му, че е популистко вълнение, подклаждащо разделение и напрежение. Blower е толкова популярен, защото наелектризира младите хора с хитра кампания в социалните медии, която използва, за да проникне в сенегалските елити и да подклажда националистически настроения.

Използвайки младежкия си чар и дигиталната си връзка с младите, г-н Сонко печели подкрепа, като се представя за смяна на поколенията от стария политически ред на Сенегал.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph eq5iqo00">Завършил публично право, той се издигна от уволнение като данъчен инспектор заради публично говорене за предполагаемо укриване на данъци до член на Народното събрание, а след това миналата година кмет на южния град Зигиншор.

В и извън съда от 2021 г. насам не е постигнато много по време на неговия мандат като кмет, но поддръжниците му казват, че той им дава надежда и е антикорупционер фигурант.

„Той е антисистемен“, казва танцьорът Папе Самба Ндур, твърд поддръжник на г-н Сонко. „Системата, която имаме, е тук от 1960 г. Искаме нов образ на Сенегал. Той е против корупцията.“

Г-н Сонко беше най-младият кандидат в страната Президентски избори през 2019 г., където той стана трети с около 16% от гласовете. Неговите пламенни предизборни речи, заклеймяващи правителството, отекнаха благоприятно сред много млади сенегалци - а страната има голямо младо население, като средната възраст в страната е 19 години, според правителствен доклад.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР