Ослепително ново изображение, създадено с помощта на космическия телескоп Джеймс

...
Ослепително ново изображение, създадено с помощта на космическия телескоп Джеймс
Коментари Харесай

Телескопите на НАСА се обединяват, за да заснемат изглед на Вселената като „коледно дърво“

Ослепително ново изображение, основано благодарение на галактическия телескоп Джеймс Уеб и галактическия телескоп Хъбъл, разкри един от най-детайлните изгледи на Вселената до момента, НАСА съобщи.

Създадена посредством съчетание на инфрачервени данни, взети от Уеб, и наблюдения на забележима светлина, събрани от Хъбъл, получената фотография демонстрира далечна двойка сблъскващи се космически купове през диапазон от дължини на светлинните талази, толкоз големи, че наподобява искрящи с цвят.

Галактическите клъстери, които учените чакат да се комбинират в точка, с цел да образуват още по-голям клъстер, се намират на към 4,3 милиарда светлинни години от Земята, съгласно НАСА. Въпреки че механически се назовава MACS0416, специалистите, участващи в огромното изследване, нарекоха разговорно групата от небесни обекти „ Галактическият куп Коледно дърво “ заради отличителния му полихроматичен външен тип.

„ Наричаме MACS0416 Галактиката Коледно дърво Клъстер, както тъй като е толкоз пъстър, по този начин и заради тези мигащи светлини, които откриваме в него. Можем да забележим преходни процеси на всички места, " Хаоджинг Ян, астроном и професор в Университета на Мисури, който беше водещ създател на една публикация, преглеждаща резултатите от взаимното галактическо проучване на Уеб и Хъбъл, се споделя в изказване.

Самото известие пристигна дружно с шепа изображения на клъстера Коледно дърво, едно от които демонстрира изключително увеличена фонова вселена със звезда с прякор „ Мотра “, за която учените считат, че е съществувала към 3 милиарда години след огромния гърмеж – преди почти 11 милиарда години. За съпоставяне, слънцето в нашата слънчева система се е формирало преди към 4,6 милиарда години, почти по същото време като Земята.

„ Мотра “ е един от 14-те разпознати преходни процеси – обекти в космоса, които трансформират яркостта си във времето в проучването на MACS0416. Намирането на преходни процеси в далечни галактики беше една от главните цели на изследователския екип, когато се заеха да комбинират наблюдения от разнообразни телескопи, сподели НАСА.

Галактическите клъстери, следени в новите изображения, бяха измежду първите в поредност от свръхдълбоки изгледи на Вселената, които НАСА назова „ невиждани “. Първоначално те бяха разпознати посредством стратегия на Хъбъл, наречена Frontier Fields, която започва през 2014 година, и в последна сметка бяха проучени по-задълбочено от относително по-мощните благоприятни условия за наблюдаване в дълбокия космос на Webb, които бяха създадени по-късно.

„ Ние надграждаме наследството на Хъбъл, като се стремим към по-големи дистанции и по-слаби обекти “, сподели Рогиър Уиндхорст, астроном от Държавния университет на Аризона. Уиндхорст беше основният откривател на програмата Първи извънгалактични области за реионизация и просвета за лещи, или PEARLS, която се оправи с наблюденията на Webb на MACS0416.

„ Цялата картина не става ясна, до момента в който не комбинирате данни от Webb с данни от Хъбъл “, сподели Уиндхорст.

В изображенията галактическите обекти, цветно кодирани в синьо, съставляват най-късите дължини на вълните, следени в проучването, които нормално са снимани от Хъбъл, до момента в който тези, цветно кодирани в алено съставляват най-дългите дължини на вълните, нормално взети от Webb. НАСА сподели, че оцветяването подсказва дистанциите на галактиките, следени в изследването, като най-сините галактики се считат за релативно близо, а по-червените галактики са по-далеч. Някои галактики, които наподобяват червени на изображенията, " съдържат огромни количества галактически прахуляк, който има наклонност да всмуква по-сините цветове на звездната светлина ", сподели НАСА.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР