Още вчера, на другия ден след първия тур на президентските

...
Още вчера, на другия ден след първия тур на президентските
Коментари Харесай

Макрон и Льо Пен се впуснаха в битката за балотажа на президентския вот във Франция

Още през вчерашния ден, на другия ден след първия тур на президентските избори във Франция, двамата противници на балотажа на 24 април възобновиха своята акция. Това не бе инцидентно: противниците в този момент са същите както преди пет години - центристът либерал Еманюел Макрон, към този момент президент, и лидерката на крайната десница Марин Льо Пен.

Но за разлика от 2017 година, когато претендентите от целия политически набор се сплотиха зад Макрон, или по-точно срещу Льо Пен, то в този момент балотажът се обрисува оспорван.

Двамата кандидати се впуснаха в предизборни обиколки още в понеделник, с цел да се борят за гласовете на гласоподавателите, изключително от левицата, отбелязва Франс прес. Макрон зае първо място в неделя с 27,85 %, изпреварвайки с повече от 4 пункта Льо Пен, която получи 23,15 на 100.

Френският президент отиде на север - регион, където неговата съперница има мощни позиции. Макрон отнесе рецензии поради противоречивия си план да увеличи възрастта за пенсиониране до 65 години.

" Гласувах за вас, само че скърбя. Вие не обичате доста пенсионерите ", обърна се една жена към френския президент.

По-късно денем Макрон изрази подготвеност да " отвори вратата " за повдигане на пенсионната възраст единствено до 64 години, " в случай че има прекалено много напрежение " и ако това може да помогне да бъде " реализиран консенсус ". Така френският президент побърза да даде сигнал, че е подготвен на отстъпки по този внимателен въпрос в една страна, където обществената страна има мощни обичаи.

Още повече че Макрон ще води яростна битка с Льо Пен за гласовете на хората, подкрепили останалия на трето място на първия тур крайноляв претендент Жан-Люк Меланшон. Двамата кандидати за Елисейския замък нямат избор, с изключение на да ухажват през идващите две седмици младия и от националните пластове електорат на Меланшон, получил най-високия резултат вляво - цели 21,95 %.

Влязъл късно в предизборната акция поради войната в Украйна, с малко обиколки и единствено един огромен протест преди първия тур, в този момент Макрон ще има доста по-осезаемо наличие на терен, показва Агенция Франс Прес. В събота той се надява да събере голямо голям брой в своя поддръжка в южния град Марсилия.

Марин Льо Пен обаче не има намерение да отстъпи нито педя на съперника си. Тя направи изненадващо посещаване в централния департамент Йон с съществени тематики " покупателната дарба и инфлацията, последствията за земеделските производители ". Льо Пен явно се надява да извлече изгода от внезапния скок на цените след пандемията от ковид и в резултат на войната в Украйна, който неизбежно ще се отрази на стопанската система и на виталния стандарт на хората, изключително на по-уязвимите пластове.

Впрочем лидерката на партия " Национален общ брой " (НС) концентрира цялата си акция върху покупателната дарба и остави своите обичани тематики - битката против имиграцията и отбраната на нацията - на различен претендент от крайната десница - полемиста Ерик Земур, останал четвърти със 7,07 %. Стратегията на Льо Пен да се опита да се възползва от икономическите компликации и да остави радикалната изразителност на различен претендент, който надлежно да се озове в центъра на рецензиите, се увенча с триумф: тя реализира най-високия резултат за крайната десница на първи тур на президентски избори във Франция, отбелязва Агенция Франс Прес.

" Отиваме на този втори тур с опит. Този отпреди пет години ще бъде доста потребен ", съобщи неслучайно Марин Льо Пен.

На балотажа преди пет години Макрон завоюва безапелационно с 66,10 % от гласовете против 33,90 на 100 за Льо Пен. Тогава радикалното обръщение на лидерката на крайната десница сплоти останалите политически сили против нея и не й остави никакви шансове на балотажа. Този път обаче освен неподходящата интернационална икономическа обстановка се оказа от изгода за нея. Марин Льо Пен посмекчи своето обръщение, което я кара да се надява, че може да притегли поддръжка от по-широки пластове гласоподаватели. При това, за разлика от 2017 година, когато трети остана претендентът на обичайна консервативна партия " Републиканците " Франсоа Фийон, който по-късно предстоящо поддържа Макрон, то в този момент в тази основна роля се оказа представител на радикалната левица, чийто електорат е доста по-непредсказуем.

Да, Жан-Люк Меланшон не прикани категорично своите последователи да поддържат сегашния президент, само че ги прикани да не дават своя глас за лидерката на крайната десница. Неговият електорат, за разлика от този на консерваторите, наподобява обаче не е хомогенна маса, която би подкрепила " разсъдъка " на обичайните политически сили, с цел да спре крайната десница.

" Много гласоподаватели на Жан-Люк Меланшон не желаят да се пенсионират на 65 години, не желаят да оставят френската политика в ръцете на " Маккинзи " и други частни консултантски компании ", сподели неслучайно ръководителят на Народно събрание Жордан Бардела. Той изрази вяра, че тези хора " ще гласоподават за Марин Льо Пен на втория тур ".

В навечерието на първия тур, отчет на Сената, разкри предходната седмица, че американската компания " Маккинзи ", наета от френското държавно управление да го съветва за имунизационната акция против коронавирус и други политики, се е оказала забъркана в данъчни измами. Този скандал помрачи предизборната акция на Макрон, въпреки той да не бе директно забъркан.

Трима злощастни кандидати от левицата - екологът Яник Жадо, получил 4,63 % от гласовете, комунистът Фабиен Русел (2,28 на сто) и социалистката Ан Идалго (1,75 пункта) - приканиха своите гласоподаватели да поддържат на балотажа президента за втори петгодишен мандат на поста.

Кандидатката на консервативната партия " Републиканците " Валери Пекрес, която взе единствено 4,78 %, сподели, че има намерение да гласоподава " по съвест " за Макрон.

Всички тези към този момент някогашни кандидати обаче не биха могли да обезпечат на президента решаваща поддръжка.

Друго предизвикателство ще бъде активизирането на електората да отиде до урните. Избирателната интензивност на първия тур бе малко под 75 на 100 - с четири % по-ниска спрямо 2017 година

Гласуването в неделя бе белязано и от исторически неуспех на двете обичайни политически сили, които преобладаваха политическия живот във Франция в продължение на десетилетия - " Републиканците " вдясно и социалистите вляво. Това също покачва несигурността, защото електоратът на по-нетрадиционните партии, които печелят позиции, не наподобява по този начин непрекъснат и предвидим.

Кулминацията на акцията за втория тур ще бъдат телевизионните диспути сред двамата финалисти на 20 април, отбелязва Агенция Франс Прес. Аналогичните диспути през 2017 година бяха пагубни за Марин Льо Пен, която изглеждаше прекомерно нервна и неубедителна.

Пет години по-късно, " това е един напълно друг мач реванш ", сподели пред Агенция Франс Прес политологът Брис Тентюрие. Той се аргументира, че Макрон " към този момент не е новият претендент ", олицетворяващ търсената смяна, до момента в който Льо Пен не провокира такова отменяне както преди и " наподобява доста повече по отношение на французите ".

Според няколко изследвания на публичното мнение от последните дни президентът центрист ще победи лидерката на крайната десница, само че със относително дребна разлика. Анкетите отреждат на Макрон сред 51 и 54 %, а на Льо Пен - надлежно 46-49 на 100. Това е закъснение, което може да бъде наваксано, и при всички случаи доста по-малко от над 30-те % разлика на балотажа през 2017 година

И въпреки всичко победа на кандидатката на крайната десница би била сериозна изненада. Поне съгласно букмейкърите. Една от водещите английски къщи, Бет365, дава коефициент единствено от 1,11 за Макрон против 6 за Льо Пен., т. е. прави оценка възможностите на френския президент за втори мандат на повече от 90 %.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР