Още в началото на годината, когато се обсъждаше Бюджет 2022,

...
Още в началото на годината, когато се обсъждаше Бюджет 2022,
Коментари Харесай

Кой трябва да поеме отговорността за Бюджет 2023 - коментар на Мика Зайкова и Георги Вулджев

Още при започване на годината, когато се обсъждаше Бюджет 2022, обясних, че няма потребност от нарастване на разноските, тъй като имаме ниска безработица, висока инфлация и фокусът би трябвало да е в противоположната посока. Освен това залагането на толкоз дълбоки дефицити над 3% от Брутният вътрешен продукт в продължение на идващия 3-годишен интервал е доста рисково, тъй като лихвите в този момент ще тръгнат нагоре. Това сподели в " Денят стартира " икономистът Георги Вулджев.

Според него макроикономическите прогнози, които са правени от предходното държавно управление, могат да се окажат прекомерно оптимистични.

" Ако имаше справедлив прочит на икономическата обстановка, щеше да се реши, че е доста елементарно да се стигне досега, в който имаме доста дълбоки дефицити и да сме под риск на дългова серпантина, тъй като лихвите по дълга са прекомерно високи и ние не можем да ги погасим ", добави Георги Вулджев.

Мика Зайкова счита, че България има огромен проблем и той не е във високия недостиг, нито е в дълга.

" Проблемът е в това, че няма кой да купи дълга, с цел да може да рефинансираме. Ако пък някой желае да го купи, той ще бъде при такава висока рентабилност, че няма да можем да го обслужваме. Този проблем би трябвало да бъде решен бързо, а това става посредством политическа и икономическа стабилизация ", добави Мика Зайкова.

По думите ѝ, в случай че не се образува ново държавно управление, Народното събрание ще направи бюджета.

Вижте целия диалог във видеото.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР