Още утре да внесете проекторешение - за да използваме този

...
Още утре да внесете проекторешение - за да използваме този
Коментари Харесай

Борисов даде задача на ГЕРБ да работят за американски реактори в АЕЦ Козлодуй

Още на следващия ден да внесете проекторешение - с цел да използваме този парламент да свърши нещо потребно - за 7-ми и 8-ми с нови реактори в АЕЦ " Козлудуй ", сподели през днешния ден Бойко Борисов. " AP-1000, с цел да може когато излязат от експлатация 5 и 6 блок на " Козлодуй " след 10-15 години. да можем незабавно да си заместим мощността. Тева е диферсификация - два нови реактора "

" AP 1000 е доста добър реактор ", продължи Борисов.

" Така или другояче към този момент имаме съглашение за гориво с " Уестингхаус ", желая да ревизирате полския модел. Да се направи едно междуправителствено съглашение с Щатите, да се внесе, тъй като другояче времето си минава, а това, което ние сме създали то влиза в действие и дава положителни резултати. "

И желая да внесете предлагането още на следващия ден, тъй като партията на Промяната е обезглавява енергетиката, сподели още Борисов.

Истината е, че още през 2014 година бе подписан контракт сред плановата компания на АЕЦ " Козлодуй " и “Уестингхаус " за строителство на 7-и блок на централата с технологията АР1000. Въпреки това, нищо не беше задвижено, само че за сметка на това беше съживен планът за АЕЦ " Белене ", поради който България изхарчи на вятъра в идващите години два милиарда лв.. Това стана след изгубено арбитражно дело, на което беше отсъдено, че би трябвало да изплатим съветските реактори, които бяха поръчани за АЕЦ " Белене "

Инвестиционното предложение за 7 блок беше утвърдено от министъра на околната среда и водите още през 2015. Обжалването му пред административния съд лиши 4 години, само че в последна сметка Върховен административен съд удостовери дефинитивно законосъобразността му.

После още един път - през 2016-2017 година - бяха готови параметри и протоколи на контракт сред АЕЦ " Козлодуй " - SPIC Китай - " Уестингхаус ". И още веднъж не беше задвижено нищо.

През 2019 година в осъществяване на европейските наставления за диверсификация на енергийните запаси АЕЦ " Козлодуй " подписва контракт с “Уестингхаус ” за разбор на опцията и следващо лицензиране на различен вид нуклеарно гориво за 5-и енергоблок. За.

Проектът за 7 блок разполага с утвърдена оценка за въздействието на околната среда, позволение за разработване на обстоен организационен проект и има одобрена площадка с решение на Агенцията за нуклеарно контролиране.

Алтернативите, по които беше изработен технико-икономически разбор за обосноваването на построяването на новата мощ по контракт с „ Уестингхаус Електрик ”, бяха две: да се употребява оборудването, което България получи за плана " АЕЦ Белене ", или да работи с напълно нови реактори по американската технология АР-1000. След експлоадирането на войната в Украйна, първият вид стана неосъществим.

Изведнъж в средата на октомври 2020 година Борисов разгласи обаче, че държавното управление желае да направи новата нуклеарна мощ в централата с " радикално друга технология от досегашната ".

" 100% диверсификация, както направихме с газта. Разработваме система за дребни модулни централи, които към момента не са лицензирани в Европейски Съюз, само че се работи по тях. Това ще е някъде 2027 година, живот и здраве ", разгласи той, до момента в който разхождаше двама министри и ръководителите на профсъюзите на площадката при Козлодуй.

Днешното му завръщане към концепцията за AP-1000 е трето следващо.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР