Още тази есен община Монтана ще смени безплатно печките за

...
Още тази есен община Монтана ще смени безплатно печките за
Коментари Харесай

От тази есен община Монтана ще смени безплатно печките за отопление на 192 домакинства

Още тази есен община Монтана ще смени гратис печките за отопление на дърва и въглища на 192 семейства в регионалния град, заяви кметът Златко Живков, представен от Българска телеграфна агенция.

От 12 септември в домовете на хората стартира безвъзмезден монтаж на котли за отопление на природен газ и на пелети. Той ще се прави от компанията, спечелила търга за доставка на новите отоплителни уреди.
Подмяната на печките на твърдо гориво с щадящи околната среда отоплителни уреди се прави по извоюван от община Монтана план на стойност 10 милиона лв., който се финансира от фондовете на Европейски Съюз. Целта е понижаване на излъчванията на фини прахови частици, които се отделят в атмосферния въздух при горенето на печките на дърва и въглища.

Проектът планува замяна на отоплителните уреди на към 2200 семейства, а различен план по стратегия "LIFE " на Европейски Съюз планува замяна на печките на още 500 семейства. Очаква се след осъществяването на плановете наличието на прахуляк във въздуха в Монтана през зимния сезон да спадне под нормите.

Изследване през последните няколко зимни сезона откри, че в половината от дните наличието на прахуляк е над нормите и че това се дължи на печките на дърва и въглища, които огромна част от семействата в Монтана употребяват за отопление в бита си.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР