Още преди няколо политически мандата се роди твърде сполучливо название

...
Още преди няколо политически мандата се роди твърде сполучливо название
Коментари Харесай

Изборите: Сблъсък на йесмени

Още преди няколо политически мандата се роди прекомерно успешно наименование на избрана категория политици. Йесмен. Йесменът беше постоянно кимащ, постоянно съгласяващ се политик, който лакейски обслужва разнообразни геополитически ползи, тъй като те са по-важни от националните. За йесмена даже не бе задоволително значимо да знае британски: йес до обратен тласък на всичко, пък каквото стане. Накрая, по предписание, йесменът приключва българския си политически курс със заслужена премия - дълъг и слънчев престой в интернационална институция. Най-добре осребреното " Да ", което може да получиш.
С времето, а и изключително в този момент, на идните избори, конфликтът на йесмени взе да става напълно явен. Ако преди, заради неналичието на задоволително информация, човек можеше да се заблуди, че йесмените към момента са в стеснен брой, бързо поникващи в интернационалните дъждове, през днешния ден клонирането им е явно. Всяка партия освен, че не скрива, а стартира да акцентира геополитическата си взаимозависимост, да я акцентира като съществена своя задача и надлежно да се опълчва на отсрещната група от йесмени, които предат същото, само че на другия стан.
Стигна се до следния абсурд: човек съвсем не е осведомен и не може да чуе някаква основна предизборна стратегия, само че стремително може да се ориентира в това кой геополитически настойник е издигнал собствен аватар в страната. България е полесражение сред Съединени американски щати и Русия, сред европейски и антиевропейски настроения, фронт на хибридни войни и тинк-танкове. По-лесно може да натрупаш избор с това дали подчертаваш " евроатлантическите си " полезности или " консервативните и близки до Русия " убеждения, в сравнение с в случай че предложиш ценностен проект за промяна на страната. Второто е скучно: дай да забележим в този момент за Путин ли си или срещу Путин, за това коя тръба би трябвало да минава през страната, че да забележим дали да гласуваме за теб. Какво мислиш за проблемите в образованието? Много неща. Но доста повече мисля за това дали твоят огромен брат е по-голям от моя огромен брат - давай да си ги измерим.
За страдание този атавистичен геополитически залог приказва освен за партийни ориентации и електорални настройки. Говори за тежкото обезсърчение, което е настъпило в самия гласоподавател. Доброволното преобразяване на българската политика в пионка от интернационалния шахмат и готовността да я приемаш точно като такава е и неизбежната психическа отмалялост, подбудена от 30-те години преход. Вече единственият метод да запалиш електоралните гласове е да ги насъскаш в бинарни противодействия, след това да си избереш едното и да му натискаш бутона всеки ден. Ако йесмените будеха омерзение през годините, в този момент имат нова роля: да се опитат да пробутат един йесмен единствено поради омразата към различен. 
Какъв ще бъде изборът през април? За най-юначен тим от йесмени. Световното по геополитически ползи стартира.
И както е по традиция, България няма да се класира.
Автор: Георги Петров

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР