Още преди месеци властите в Украйна промениха закона, като основният

...
Още преди месеци властите в Украйна промениха закона, като основният
Коментари Харесай

Откъсване от руското наследство. Украйна празнува Коледа на 25 ...

Още преди месеци управляващите в Украйна трансформираха закона, като главният претекст беше " откъсването от съветското завещание ". Въпреки продължаващата война, десетки хора късно в неделя излязоха по улиците на Киев, с цел да възпламенят свещ и да отбележат Рождество Христово с песни и забавление.

 

В коледно обръщение, оповестено в неделя вечерта, Зеленски сподели, че всички украинци към този момент са дружно, съобщи BBC.

 

" Всички честваме Коледа дружно. На една и съща дата, като едно огромно семейство, като една нация, като една обединена страна ".

 

В столицата Киев фамилната двойка Леся Шестакова, католичка, и Александър Шестаков, който е православен, честват дружно Коледа.

 

Двойката, която досега е чествала Коледа два пъти със съответните си родители, участва на неделната утринна работа в католическата катедрала на града.

 

" Най-накрая има ден в Украйна, който брачният партньор ми и аз можем да прекараме дружно в катедралата и да благодарим на Бог, че сме дружно, живи и в положително здраве ", сподели Леся пред " Ройтерс ".

 

Украинската православна черква, новосъздадена самостоятелна черква, която организира първата си работа през 2019 година, също промени коледната си дата на 25 декември.

 

Тя публично се отдели от Руската православна черква поради анексирането на Крим от Москва през 2014 година и поддръжката й за сепаратистите в Източна Украйна.

 

Хората се помолиха и възпламениха свещи в цялата страна в неделя.

 

В западния град Лвов, който е малко потърпевш от войната, деца в национални носии пееха коледни песни и участваха в празнични шествия по улиците.

Междувременно съветски обстрел умъртви 4 души, до момента в който Украйна се готви да чества Коледа, написа АП. Руският обстрел в региона на Херсон в южната част на Украйна умъртви в това число 87-годишен мъж и 81-годишната му брачна половинка, които починаха след удар в жилищната им постройка.

 

Баражът рани други девет души, в това число 15-годишен, провокира пожари в домове и в частно здравно заведение и подпали локален газопровод, сподели ръководителят на районната военна администрация Александър Прокудин.

 

" Няма празници за врага ", написа в обществените мрежи ръководителят на кабинета на украинския президент Андрий Ермак, разяснявайки нападението в Херсон. " Те не съществуват за нас, до момента в който врагът убива нашите хора и остава на нашата земя ".

 

Някои православни украинци към този момент честваха Коледа на 25 декември предходната година в отговор на нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година

Катедралата в Пещерския манастир, обект на международното културно завещание на ЮНЕСКО в Киев, организира своето коледно празненство на 7 януари тази година, само че службата се организира на украински език за първи път през 31-те години самостоятелност на Украйна от Съюз на съветските социалистически републики.

 

За да означи Бъдни вечер на 24 декември, Зеленски се обърна към нацията във видео, снимано пред осветената от прожектори катедрала " Света София " в центъра на Киев. Той увери украинците, които се борят против пълномащабното навлизане на Русия в страната, че " малко по малко, ден след ден тъмнината губи ".

 

" Днес това е нашата обща цел, нашата обща фантазия. И тъкмо за това е нашата обща молитва през днешния ден. За нашата независимост. За нашата победа. За нашата Украйна ", сподели Зеленски.

 

Херсон не беше единственият район на Украйна, който беше нападнат в неделя. Руските сили нанесоха 15 удара с дронове през нощта, а 14 от иранските дронове " Шахед "  бяха унищожени над Николаевска, Кировоградска, Запорожка, Днепропетровска и Хмелницка област, оповестиха украинските военновъздушни сили.

 

Украйна е била под духовно управление на Москва от 17 век, написа " Франс 24 ". По време на Съветския съюз и неговия атеизъм, коледните обичаи като елхи и дарове бяха изместени към новогодишната нощ, която стана главният празник и към момента е, за доста фамилии.

 

Украинските коледни обичаи включват вечеря на Бъдни вечер с 12 постни ястия, в това число сладостен зърнен пудинг, наименуван " кутя "  и хората украсяват домовете си със комплицирани снопове пшеница, наречени " дидуки ".

 

В някои региони децата вървят от къща на къща, пеейки коледни песни, наречени " колядки ".

 

ФрогНюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР