Още по темата05.08.2018 / 17:2011 години, след като Стависки сложи

...
Още по темата05.08.2018 / 17:2011 години, след като Стависки сложи
Коментари Харесай

На 16 ноември рожден ден има...

Още по темата05.08.2018 / 17:2011 години, откакто Стависки постави завършек на живота на Петър и прати Мануела в будна кома, един българин не устоя и написа: Докато съм жив ще...

На 16 ноември рожден ден празнува  Максим Стависки,  фигурист и треньор

Максим Евгениевич Стависки (на руски: Максим Евгеньевич Ставиский) е натурализиран български играч по фигурно пързаляне от руски генезис. Притежава българско поданство от 1996 година, когато негова танцова партньорка и другарка е Албена Денкова. Двамата са първите българи, които печелят орден на международно състезание по фигурно пързаляне.



Роден е на 16 ноември 1977 г. в Ростов на Дон, Русия.

През 1996 година получава българско гражданство и стартира да тренира с Албена Денкова, като техен треньор е Александър Горшков. През 2000 година Денкова и Стависки сменят София с Одинцово, с цел да имат по-добри условия за тренировки.

След международното състезание през 2005 година Денкова и Ставийски отпътуват да упражняват в Делауеър, САЩ при Наталия Линичук и Генадий Карпоносов.

След привършване на спортната си кариера Денкова и Стависки вземат участие в голям брой шоупрограми. През сезона 2009 – 2010 година стават хореографи на Бриан Жубер. През 2010 – 11 година Максим взаимно с Александър Жулин работи като треньор на танцовата двойка Натали Пешала—Фабиан Бурза, които печелят златните медали на европейското състезание в Берн.

На 30 януари 2011 година Албена и Максим стават родители на момче.
Автомобилна злополука край Приморско
На 5 август 2007 година, след приложимост на алкохол, Стависки провокира тежка злополука край Приморско, откакто навлиза със своя Хамър (получен като премия от София Ауто 2006) в насрещното придвижване и удря челно лек автомобил Хонда, като преди този момент изблъсква автомобил Ауди от пътя. В злополуката умира 23-годишният водач на Хонда-та, а 18-годишно момиче изпада в кома с заплаха за живота (по-късно момичето е с контузия на гръбначния дирек, която не му разрешава да се храни независимо и да се движи, и претърпява голям брой операции), а другите им двама спътници са ранени; самият Стависки е без пострадвания.

Според откритите от Министерство на вътрешните работи обстоятелства, Стависки кара с 1,1‰ алкохол в кръвта при 0,5 възможни, с превишена скорост и провокира злополуката като навлиза в лентата за насрещно придвижване и удря челно колата на пострадалите със своя джип. Малко преди случая той е спрян от патрулиращи служители на реда, които, откакто го разпознават, го предизвестяват да кара по-внимателно и го пускат без да му вземат проба за алкохол.

По време на злополуката Максим Стависки е лице на акция на бТВ за безвредно каране по пътищата с надпис „ Ако си пил, слез – желая да стигна жив “.

Първоначално прокурорът Иван Станев от Бургаска окръжна прокуратура подвежда под отговорност Стависки единствено за тежка телесна щета. Няколко дни по-късно текстът е поправен и е повдигнато обвиняване в причиняване на гибел при шофиране в нетрезво положение и тежка телесна щета. Според Наказателния кодекс наказването може да варира от три до 10 години затвор.

На 10 януари 2008 в Бургаския областен съд стартира дело против Максим Стависки. Същия ден делото е отсрочено за 30 януари, защото липсва законно акредитиран юрист, който да съставлява исковете на изпадналата в кома Мануела Горсова.На 30 януари Максим Стависки се признава за отговорен по всички обвинявания и делото протича по съкратена процедура. Постановена е 2,5 години условна присъда с 5 години изпитателен период, 90 000 лева за родителите на убитото момче и 80 000 лева за родителите на Мануела Горсова, която към този миг към момента е в кома. Съдът отхвърля желае от 2 милиона лв., предявен от бащата на Мануела.

На 7 април стартира процесът по обжалване на условната присъда на Максим Стависки. В едномесечен период Бургаският апелативен съд би трябвало да реши дали да бъде наложена ефикасна присъда или да остане в действие условната. На 7 май апелативната комисия удостовери условната присъда на Максим Стависки. Паричното обезщетение за околните на починалия Петър Петров остава същото, до момента в който това за фамилията на Мануела Горсова е увеличено на 2 млн. лв..

През месец август 2008 година, в навечерието на обжалването на присъдата от страна на жертвите, телевизионният канал bTV показва свое следствие, в което се твърди, че Красимир Горсов, татко на потърпевшата Мануела, харчи средствата, постъпили в сметката за лекуването ѝ на ротативки.

През месец октомври 2008 година Върховният касационен съд разгласява решението си, с което върна делото за преразглеждане в Бургаския Апелативен съд, с тежки констатации за слаб разбор на обстоятелствата в предните решения, липса на ясна мотивация за решенията, не взимане в поради на генералната предварителна защита и други.

На 5 януари 2009 година Бургаският съд разгласява новото си решение, което променя присъдата на Максим от условна в ефикасна, запазвайки периода от две години и половина и увеличавайки компенсациите за е фамилиите на убитите и потърпевшите. Решението бе гласувано с двама „ за “ и един „ възразил се “, като възразилият се ръководител на съда Георги Кошничаров на нарочна конференция изрази претекстовете за решението си, основно свързани с това, че решението на съда едва ли би имало толкоз огромно значение за генералната предварителна защита, колкото му се отдава.

По-късно през май 2009 присъдата на Бургаския съд е обжалвана пред Върховния касационен съд, който заменя ефикасната присъда на Максим Стависки с условна присъда от 2 години и 6 месеца, с 5 години изпитателен период.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР