Още по темата: Задкулисни игри: Пловдив остана аутсайдер в санирането

...
Още по темата: Задкулисни игри: Пловдив остана аутсайдер в санирането
Коментари Харесай

Училищна изолация се срути месеци след края на гаранцията

Още по тематиката: Задкулисни игри: Пловдив остана новобранец в санирането Активисти срещу изолацията за монументи на културата Обследването на постройките в Пловдив излезе 1,1 млн. лева Закъсахме със санирането и с ремонтите по "Региони в напредък "

Поройните дъждове свлякоха неотдавна топлоизолацията от западната страна на санираната постройка на Професионалната гимназия по битова техника (бившата „ Малчика ”). За шанс никой от учениците и учителите не пострада, защото в този миг дворът бил празен.

Пространството откъм Понеделник пазара е обезопасено с защитни ленти и табелка с надпис „ Не преминавай ”. Окачено е и копие от заповедта на шефа на гимназията Гергана Георгиева, с която се не разрешава прекосяването в този сектор от двора.

Санирането е осъществено от компания „ Пловдивстройресурс ” АД преди шест години. Сред акционерите в сдружението личат имената на някогашния финансов министър Муравей Радев, Ана Петкова, взела участие в приватизацията на няколко компании в Пловдив, Костадин Пелтекев, Иван Дорков и други известни имена от прехода. Участие в сдружението има и Димитър Попов, чийто татко Петър Попов пък е притежател и управител в " Пловдивинвест ", печелило публични поръчки за проучване на здания по новата стратегия за енергийна успеваемост.

Възложител на поръчката за ремонта на гимназията е Министерството на образованието и науката, а не Община Пловдив. Не е ясно обаче кой е приел обекта и е издал разрешението за употреба. Белята с изолацията стана месеци след приключването на петгодишната гаранция.

Експертизата не откри фалшив ремонт от страна на изпълнителя, посочи през вчерашния ден Гергана Георгиева. Причината за падналата изолираност е мощният проливен дъжд. „ Улуците не са могли да поемат три пъти по-голямо количество дъжд по отношение на нормалните превалявания ”, добави директорката. Тя призна, че от „ Пловдивстройресурс ” незабавно са се отзовали след повредата. Дошли са на място да ревизират и да съветват какво би би трябвало да се предприеме.

Освен топлоизолация на учебната постройка в границите на поръчката е осъществен ремонт на част от покрива. Сменена е и остарялата дограма на работилницата. При пороите покривът не е протекъл. Гергана Георгиева напомни, че по време на осъществяването на плана е имало и инвеститорски надзор.

" При състояние че има експертно мнение, няма защо да упрекнем компанията реализатор. Сега ще бъде направена количествено-стойностната сметка за възобновяване на топлоизолацията и ще преценим дали да желаеме средства от министерството, или ще се оправим с наличния бюджет. Надяваме се да създадем ремонт през лятната почивка ", разяснява Гергана Георгиева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР