Още по темата WizzAir ще търси служители и в България

...
Още по темата WizzAir ще търси служители и в България
Коментари Харесай

Британската авиокомпания Monarch фалира

Още по тематиката
WizzAir ще търси чиновници и в България в най-мащабната си акция до момента

Превозвачът възнамерява да сътвори над 1300 нови работни места в 25 страни през идната година
28 сеп 2017
Ryanair анулира още 18 хиляди полета сред ноември и март

През зимата няма да има полети от София до пет града
27 сеп 2017

Авиокомпанията спря изненадващо полетите си, което засегна над 300 хиляди души. Британската самолетна компания Monarch Airlines разгласи банкрут. Тя спря изненадващо полетите си, което засегна над 300 хиляди души. Това е най-масовата анулация на полети в историята на английския авиационен бранш, като в никакъв случай по спокойно време не е имало подобен случай, написа Reuters. Компанията сервира извинения на клиентите и чиновниците си, въпреки към момента да няма съвсем никакви детайлности по какъв начин тъкмо ще бъде овладяна обстановката.

Ефектът от ценови войни

" Искрено скърбя за хилядите хора, които би трябвало да анулират полета си или почивката си, които ще имат огромни проблеми с прибирането си вкъщи и всички неудобства, които ще последват нашия банкрут ", разяснява изпълнителният шеф на Monarch Андрю Суафийлд пред чиновници на компанията. " Наистина скърбя, че всичко свършва по този метод. "

Министърът на превоза във Англия Крис Грейлинг разяснява, че компанията е станала жертва на ценовите войни за полети до средиземноморски дестинации. Той прикани клиентите на компанията изобщо да не отиват на летищата, с цел да си спестят проблеми. " Правим всичко по силите ни, с цел да сме сигурни, че тези хора, които сега са на летищата и не могат да се върнат вкъщи, ще съумеят да го създадат ", разяснява министърът пред BBC. Той добави, че чака по-голямата част от чиновниците на Monarch да си намерят работа в друга самолетна компания. В компанията са заети над две хиляди души.

Британското държавно управление към този момент прави първи стъпки по намесата си в изключителната обстановка, като Гражданската авиационна организация е била помолена да отдаде 30 самолета, които посредством чартърни полети да върнат в страната над 110 хиляди клиенти на Мonarch, които са ощетени вследствие на спрените интервенции.

[Reuters]

Поредна жертва на конкуренцията

Monarch не е първата жертва на ожесточената конкуренция в европейския лоу-кост бранш. Малко по-рано през годината Air Berlin и Alitalia също стопираха интервенциите си, откакто не съумяха да намерят вложители, които да ги поддържат. Двете компании обаче си осигуриха мостово финансиране, без да се постановат внезапни прекъсвания на полетите и рецесии по летищата.

Заради проблеми с графика на водачите пък най-голямата нискотарифна самолетна компания в Европа по превозени пасажери - Ryanair, анулира хиляди полети и краткотрайно спря обслужването на редица дестинации до края на март, в това число и пет от София.

Фалитът на Monarch ще се усети от доста играчи в авиосектора, в това число и производителите на самолети Airbus и Boeing. Monarch имаше поръчка за техните самолети на лизинг, като компанията очакваше 36 самолета Airbus и 32 Boeing. Все още нито един от самолетите не е доставен и най-вероятно в никакъв случай няма да бъдат. Няма изясненост каква ще бъде договорката сред трите компании и какви компенсации ще бъдат платени.

Monarch е относително дребна компания спрямо други европейски превозвачи, само че все пак тя имаше свое непокътнато място на пазара. Най-неприятното в обстановката, несъмнено, е хаосът по летищата. " Работим с администрацията и авиационната организация, с цел да създадем всичко по силите ни да понижим вредите. Въпреки това нямаме илюзии по отношение на проблемите, които предизвикваме ", разяснява Суафийлд.

Според Flightradar24 към този момент 25 самолета от Англия са изпратени, с цел да приберат английските жители вкъщи. Десет от тях идват от Qatar Airways, един от easyJet и няколко частни самолета са част от интервенцията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР