Още по темата Вечерни новини: Съдебна победа на екозащитници за

...
Още по темата Вечерни новини: Съдебна победа на екозащитници за
Коментари Харесай

Вечерни новини: Икономиката на ЕС расте по-бавно, повече пари за хората с увреждания

Още по тематиката
Вечерни вести: Съдебна победа на екозащитници за " Пирин ", Гинка Върбакова продължава борбата за ЧЕЗ

И още: Келнер става публично притежател на " Теленор " ; Пожарите в Калифорния се разрастват; Какъв ще е икономическият растеж на Европейски Съюз през второто тримесечие
30 юли 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Горяха " Царските конюшни " в София; " Щрабаг " и ГБС ще построяват скоростния път до Калотина; Майките на деца с увреждания излизат на огромен протест; Подкрепата за консервативния блок на Меркел е най-ниска от 2006 година насам
29 юли 2018 Сравнително спокоен бе вторникът и в страната, и в световен мащаб, като американският президент Доналд Тръмп с всяка своя дума и решение остава един от дребното генератори на вести и кавги в разгара на лятото - в днешната серия той съумя да нападне даже своите мегадонори в президентската акция братя Кох, наричайки ги " глобалисти ".

Все отново денят удостовери предстоящите прогнози за продължаващо закъснение на растежа на европейската стопанска система, а министър председателят Борисов реши да бъде още по-щедър към хората с увреждания на фона на митингите, обещавайки 150 млн. лева в допълнение в бюджета за идната година вместо споменаваните до момента 105-110 млн.лв.

Иначе и през днешния ден времето остана тъмно и дъждовно, само че пък този път метеоролозите дават обещание твърдо, че лятото въпреки всичко ще пристигна в края на седмицата.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията от деня

Ръстът на европейската стопанска система продължава да се забавя

За второ следващо тримесечие европейската стопанска система забавя растежа си, сочат експресните данни на Евростат, в които няма разбивка на обособените страни. Ръстът на Брутният вътрешен продукт на еврозоната за интервала е 2.1%, а на целия Европейски Съюз - приблизително 2.2%. Тези резултати са надалеч от темпото на напредък на американската стопанска система, която за второто тримесечие набъбна с 4.1% - най-хубавото достижение от 4 години.

Икономистите показват като съществена причина за сегашната обстановка в Европа заплахата от цялостна комерсиална война. Съединени американски щати към този момент постановиха мита за европейските страни при вноса на стомана и алуминий. По-големият боязън остават митата в автомобилната промишленост, което би се отразило доста мощно на Европа и най-много Германия, където секторът е един от най-добре развитите в света.

Борисов даде обещание 150 млн. лева повече за хората с увреждания

Премиерът Борисов е декларирал, че в бюджета за идната година ще се заложат със 150 млн. лева повече за хората с увреждания, стана ясно след срещата в Министерския съвет, на която бяха поканени национално представителните организации, майките от палатковия лагер и омбудсманът Мая Манолова. Било е контрактувано и Регистърът на хората с увреждания да бъде усъвършенстван, с цел да демонстрира действителния им брой и персоналната потребност за всеки от тях, а законите, които касаят тези хора, да бъдат импортирани за гласоподаване от депутатите през есента.

Под опасността от разрастващи се митинги министър председателят Борисов в типичния си жанр пое на ръчно ръководство разговора с хората с увреждания и другите им организации, които не са единни в настояванията си. Вероятно работните срещи ще продължат до доближаване на позициите.

Тръмп изненадващо разгласи подготвеност за среща с Иран

Американският президент Доналд Тръмп изненадващо разяснява пред публицисти, че би се срещнал с водачите на Иран, " в случай че можем да договорим нещо свястно ". През май Тръмп отдръпна Съединени американски щати от нуклеарната договорка с Техеран и хвърли в ужас света. Няколко часа по-късно държавният секретар Помпео въпреки всичко посочи, че Тръмп желал да каже " в случай че иранците показват ангажимент за съществени промени в метода, по който се отнасят към личния си народ, понижат злонамереното си държание и се съгласят, че си коства да влязат в нуклеарно съглашение, което в действителност приключва разпространяването ".

Иран обаче отхвърли предлагането, назова отдръпването на Съединени американски щати от договорката " нелегално " и съобщи, че в случай че Съединени американски щати желаят да беседват, те би трябвало да се върнат в остарялото нуклеарно съглашение. То бе подписано през 2015 година при Обама и лимитира нуклеарните действия на Техеран в подмяна на облекчение на глобите. Според Тръмп обаче то е " ужасна, едностранчива договорка, която не е донесла мир и в никакъв случай няма да го направи ".

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ
Северна Корея строи нови балистични ракети макар " сделката " със Съединени американски щати


Фотограф: Kcna Kcna
Американските служби за разузнаване са разкрили, че Северна Корея строи нови балистични ракети. Това се вижда на сателитни фотоси от последните седмици, има и от други доказателства, оповестява Washington Post. Само няколко седмици след срещата сред Доналд Тръмп и Ким Чен-ун в Сингапур, след която Тръмп съобщи, че с помощта на него Северна Корея " към този момент не е нуклеарна опасност ", наподобява, че Пхенян продължава да строи междуконтинентални балистични ракети, част от които способни да доближат Съединени американски щати. Всъщност Ким в никакъв случай не е обещавал обществено, че ще приключи работа по нуклеарните и ракетните заводи. Данните идват след признанията на държавния секретар Майк Помпео пред Сената, че Пхенян продължава да създава обогатен уран.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Apple ще разгласява доклада за приходите си

Apple, най-скъпата компания в света с пазарна оценка от над 900 милиарда $, е последната от софтуерните колоси, която ще регистрира приходите през това тримесечие по-късно през днешния ден. Apple е значително изолирана от доста от проблемите, които неотдавна засегнаха други софтуерни компании, включително регулаторни санкции и корист с данни, и се чака да регистрира обилни облаги.
Компанията може скоро да срещне проблеми поради ускоряващата се комерсиална война сред Съединени американски щати и Китай. Apple, от една страна, сглобява доста от продуктите си, в това число iPhone, в Китай, а, от друга, азиатската страна е пазар номер 3 в света за нея.

Фед се чака да резервира лихвите в Съединени американски щати

Федералният запас се чака да резервира без смяна лихвите в Съединени американски щати в сряда, когато ще разгласи решенията си след двудневното съвещание.
Солидният стопански напредък в композиция с повишаващата се инфлация евентуално ще доведат до още две покачвания на индикатора до края на годината макар рецензиите на американския президент Доналд Тръмп към централната банка за тези нейни решения. От началото на годината Фед е повишил лихвите два пъти, а от края на 2015 година - седем пъти.

ТЕХНОЛОГИИ
Uber се отхвърля от безпилотните камиони


Технологичната компания Uber е решила да се откаже от програмата за разработка на безпилотен камион и да се концентрира към плановете си за автомобил без водач, оповестява ръководителят на високотехнологичните разработки в компанията Ерик Мехофър за " Франс прес ". Решението идва единствено четири месеца, откакто през март Uber разгласи, че стартира да пуска по пътищата на Съединени американски щати самостоятелни камиони за транспорт на артикули на дълги дистанции. В същото време компанията ще продължи дейностите си в обичайния пътен товарен превоз с приложението си Uber Freight, което свързва от 2017 година водачи на камиони и предприятия, искащи да транспортират артикули.

[Associated Press]

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Безработицата в България пада до 4.8% през юни , сочат последните данни на Евростат. Това е най-ниското равнище, отчитано в миналото в страната по европейската методология.

Загуба на рефлекси у водачите е причина за злополуката на военния хеликоптер преди месец, довела до гибелта им , сподели министърът на защитата Каракачанов. Тогава версията бе техническа нередовност. Това е втори сериозен случай с хеликоптер за година, а преди дни министерството разгласи търг за 4-годишна поддръжка на старите съветски машини за 31 млн.лв.

Бившият шеф на предизборната акция на Доналд Тръмп Пол Манафорт е първият непосредствен до него човек, който ще се изправи пред съда по-късно през днешния ден. Манафорт е упрекнат в банкови и данъчни измами от проверяващите съветската интервенция в изборите през 2016 година, а от делото евентуално ще произлезе информация и за акцията на Тръмп.

Лидерът на опозицията в Зимбабве Нелсън Чамиса разгласи безапелационна победа на вчерашните парламентарни избори , въпреки формалните резултати още да не са факт. Това бяха първите избори след рухването от власт предходната година на диктатора Робърт Мугабе, който ръководи 37 години.

КАКВО ИНТЕРЕСНО
Марс е най-близо до Земята от 15 години насам


Близо 58 млн. км не звучи тъкмо като " близко ", само че в планетарно отношение това е една относително дребна отдалеченост. Точно на толкоз километри се намираше през днешния ден рано сутринта Марс от Земята. Това е най-близкото разстояние сред двете планети от 15 години насам. Марс може и тази нощ да се види на нощното небе с човешко око, защото още ще е блестящо оранжево-червен цвят, въпреки към този момент да се отдалечава. Минималното разстояние сред двете планети, което може да се доближи, е 54.5 млн. км, само че това се случва доста рядко - за последно е било преди съвсем 60 хиляди години. Следващият подобен случай ще е през 2287 година

Фотограф: NASA
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР