Още по темата Вечерни новини: Новите правила за тока ще

...
Още по темата Вечерни новини: Новите правила за тока ще
Коментари Харесай

Вечерни новини: Икономиката е пораснала по-малко от очакваното през 2017 г., а ЕК отхвърли британската търговска оферта

Още по тематиката
Вечерни вести: Новите правила за тока ще важат от лятото и какво демонстрират обстоятелствата за убийството в Пловдив

И още: Разведряване на връзките сред Северна и Южна Корея; Бивш съветски разузнавач е в сериозно положение във Англия - евентуално отровен; С какъв брой е повишена стопанската система на България през 2017 ще стане ясно на следващия ден
6 мар 2018
Вечерни вести: По-важното от почивните дни и какво се чака през новата седмица

Социално напрежение и раздори с съветската черква белязаха празниците; договорката за ЧЕЗ ще влезе в нов епизод; в Италия няма да имат скоро държавно управление, само че в Германия ще имат, а Китай се готви за идващия Мао
5 мар 2018
Вечерни вести: Държавата изиска активите на CEZ или най-малко част, а плюсът в бюджета се свива през февруари

И още: Нови разноски за търговците по искане на НАП; Путин твърди, че Русия е основала ракета с нуклеарен мотор, която може да порази всяка цел; Управляващата коалиция в Словакия може да се разпадне поради убития публицист
1 мар 2018
Вечерни вести: Чешкият министър председател отхвърли да е пращал документи на Борисов за договорката за CEZ, а кабинетът готви собствен закон за медиите

И още: " Топлофикация София " ще изплаща 19 години заем за горене на отпадъците; Лондон отхвърли плана на Брюксел за съглашение за Brexit
28 фев 2018 Политическият живот в страната в сряда бе изящен. Докато депутатите слагаха точка на референдум за Истанбулската спогодба и отхвърляха президентското несъгласие на закона " Пеевски за КТБ ", пред Министерски съвет се разиграваше не толкоз малочислен червен антиправителствен митинг, на която се появиха и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и депутати от левицата. Медиите съобразително го нарекоха " хибриден ", защото той бе против Истанбулската спогодба, договорката за ЧЕЗ и като цяло с претенции " Оставка ". На процедура не стана изключително ясно какви тъкмо смислени претенции има опозицията по двете тематики, само че пък митингът изобилстваше от забавни плакати с послания като " Бойко Гинкин Политически джендър с високо напрежение ".

Сред цветущите събития от деня изпъкна и следващия препъникамък в обединението на " Обединени патриоти ". Този път напрежението бе предизвикано от арогантното държание на съветския патриарх през вчерашния ден, който си разреши да назидава българските публични лица по какъв начин би трябвало да показват признателността си към Русия поради освободителната война. Раздразнен вицепремиерът Валери Симеонов го разказа като " второразрядно ченге от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) " и " цигарения митрополит на Русия ". Това обаче ядоса Волен Сидеров, който настоя Симеонов да се извини.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Икономиката е повишена с по-малко от прогнозата на държавното управление през 2017 година

Високите упования на държавното управление за растеж на стопанската система през предходната година не се сбъднаха. Растежът през 2017 година даже се е забавил и остава под прогнозите на някои банки и финансови институции. Предварителните данни на Национален статистически институт в сряда демонстрираха, че за предходната година растежът на Брутният вътрешен продукт е 3.6% при 3.9% година по-рано. Прогнозата на Министерство на финансите и най-актуалната на Българска народна банка бяха за покачване от 4% през 2017 година Така цената на създадените артикули и услуги доближава 98.6 милиарда лева по настоящи цени за годината.

В основата на растежа през предходната година е по-високото ползване вследствие на растящите хонорари и претовареност. Българска народна банка предвижда, че частното търсене ще продължи да нараства с висок ритъм до края на 2019 година, което ще движи и растежа. Банката залага също на нарастване на държавното ползване основно поради по-високите заплати в обществения бранш.

Прокуратурата ще ревизира кой е същинския притежател на " Юлен ", а кабинетът ще внесе още веднъж поправките в концесионния контракт за ски-зона " Банско "

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил по сигнал на " Зелените " инспекция на концесията на ски-зона Банско, която включва и изясняване кой е действителният притежател на " Юлен ", който стои зад фасадната кипърска офшорка на Георгиус Георгиу. Държавното обвиняване ще ревизира и за нарушавания, свързани с прилагане на площи над размера на концесионната територия и с съществуването на обекти на трети лица там.

Няколко неща приказват, че инспекцията ще бъде по-скоро проформа. Първо, тя не е инициирана от прокуратурата, а се случва по сигнал, който мъчно можеше да бъде неглижиран, поради че самият министър председател уточни Цеко Минев, един от акционерите на ПИБ, обществено като притежател на сдружението. Второ, разпоредената инспекция е от вида " персонална " – тя ще бъде следена от един прокурор от Върховната касационна прокуратура, а това се прави в случаите, изискващи конфиденциалност. И трето, наподобява изпълнителната власт не е обезпокоена, защото в сряда вицепремиерът Валери Симеонов разгласи, че до дни кабинетът ще внесе измененията в концесионния контракт с " Юлен ", които през декември бяха отсрочени след гражданското неодобрение. Те ще ще разрешат на концесионера да строи втори въжен превоз в ски зоната против по-висока концесионна такса.

Европейска комисия отхвърли проекта на Англия за комерсиална договорка след Brexit

Европейската комисия отхвърли предложенията на английския министър председател Тереза Мей за комерсиалните връзки, откакто Англия напусне съюза. Това оповестиха организациите, като се базират на драфт на насоките за комерсиалните договаряния с Лондон. В него ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск отхвърля опцията за " взаимно признание " на стандартите в браншове като химикалите, фармацията или финансовите услуги. Като се отбелязва, че решението на Лондон да напусне единния пазар и митническия съюз ще има " отрицателни стопански последствия ".

Европейски Съюз е подготвен да предложи на Англия съглашение за свободна търговия с нулеви мита, което ще покрива всички артикули и евентуално услуги, въпреки че съюзът желае " допустимо най-тясно партньорство с Обединеното кралство ". Банките на Острова обаче ще имат единствено непълен достъп до финансовите пазари на Европейски Съюз. Англия ще бъде третирана като всяка друга трета страна във връзка с финансовите услуги, макар че Лондон е упорствал те да бъдат включени в договорката за свободна търговия. В черновата се споделя, че английските финансови компании ще могат да оперират в континентална Европа единствено " съгласно разпоредбите на приемащата страна ". Финансовите услуги са единствената област, в която Англия има търговски остатък с Европейски Съюз, като се стреми да резервира достъпа на банките до Европейски Съюз.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Самоуправляващите се камиони на Uber от няколко месеца се движат в Аризона

Повече от година, откакто автономнте камиони на Uber направиха първата си тестора комерсиална доставка - 2000 кега бира на Budweiser в Колорадо, компанията споделя, че самоуправляващите камиони към този момент разнасят карго по автомагистралите на Аризона - освен това от няколко месеца. В камионите въпреки всичко има дееспособен водач, подготвен да поеме при положение на повреда. Но проектът на Uber е да се отстранен водачите от кабината - най-малко за дългата част на транспортите и да се разчита на тях единствено по по-второразрядни пътища, както и за финалната част на доставката - към дома на клиента. Uber е една от първите компании, които започнаха да работят със самоходни камиони, като интегрират - въпреки и постепенно - технологията в своята логистична услуга Uber Freight.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Парламентът ще избере ръководител на Антикорупционната комисия

Николай Николов (в ляво) и Пламен Георгиев

Фотограф: Юлия Лазарова

Изборът на ръководител на основната нова Антикорупционна комисия е първа точка в дневния ред на депутатите в четвъртък. Кандидатите са двама. Пламен Георгиев, който сега извършва длъжността ръководител на Комисията за лишаване на нелегално добитото имущество, е изборът на ГЕРБ. Той е считан за любимец, като не инцидентно законът планува ръководената от него комисия да стане основата, върху която се образува новият орган. Николай Николов, член на закритата Комисия по попречване и определяне на спор на ползи, е номиниран от Българска социалистическа партия, което бе по-скоро изненада.

Изборът на ръководител на новия орган е доста значим, тъй като той само номинира членовете на комисията, която има доста пълномощия да се намесва в персоналната сфера на жителите и на практика никакъв надзор.

Берлускони ще поддържа водача на евроскептичната " Лига " за министър председател

Силвио Берлускони ще поддържа водача на евроскептичната партия " Лига " в опитите му да сформира държавно управление. Партньорите в дясноцентристката коалиция, която завоюва най-вече гласове на изборите в неделя, имаха сделка, че водачът на партията, която получи повече гласове, ще оглави възможното ново държавно управление. Въпреки прогнозите, които даваха преднина на партията на " Форца Италия ", " Лигата " на Матео Салвини завоюва повече– 17% против 14%.

Нито една партия не съумя да получи безусловно болшинство в Народното събрание и диалозите за съставяне на държавно управление се чака да бъдат дълги и сложни. Вероятно е да лишават седмици или даже месеци. Популистите от " 5 звезди " не желаят да влизат в обединения с " политическата прослойка ", а обединението " Форца Италия " - " Северна лига " няма задоволително гласове. Имаше хрумвания за необятна коалиция сред левите на Матео Ренци и Силвио Берлускони, само че сметките не излизиат и с общите им гласове.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Финално: Теменужка Петкова остава на поста министър на енергетиката и оставката й да не бъде подписана от премиера, въпреки самият той да я изиска поради познанството й с купувача на ЧЕЗ - " Инерком " на Гинка Върбакова. Първоначалното решение на Борисов очевидно бе припрян опит да потуши абсурда към договорката, а Петкова нямаше директна роля и получи мощна поддръжка и от съдружните сътрудници в ръководството.

Истанбулската спогодба слиза от дневния ред на властта , откакто Народното събрание отхвърли предлагането на Българска социалистическа партия за референдум по тематиката, а в това време кабнетът гласоподава за отдръпване на решението си за ратификация на конвенцията от януари. Премиерът Борисов въпреки всичко остави вид за смяна, като акцентира, че с конвенцията е сезиран Конституционният съд, а самото й оттгеляне ще даде опция да се водят диспути по нея в спокойна атмосфера.

С гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Обединените патриоти " Народното събрание отхвърли дефинитивно ветото на президента върху така наречен ремонти " Пеевски за КТБ " , които съгласно вносителите - Йордан Цонев, Хамид Хамид и Делян Пеевски от Движение за права и свободи, са средство против " вторичното плячкосване на КТБ ". Промените дават опция за повреждане на покупко-продажби и обезпечения по заеми в КТБ със задна дата и съмненията са, че това би спомогнало на Пеевски да овладее атрактивни сдружения, които останаха отвън обсега му - като " Петрол " или " Дунарит ".

Главният стопански консултант на Тръмп - Гари Ко н, който бе твърдо срещу решението на президента на Съединени американски щати да наложи мита на вносната стомана и алуминий, подаде оставка. Бившият член на управлението на Goldman Sachs се причислява към към този момент дългия лист на околните сътрудници на Тръмп, които напуснаха постовете си в Белия дом през последните месеци.

Управляващата консервативна партия в Полша избра свои лични претенденти в Националния правосъден съвет, който следи за независимостта на правораздаването. Така тя направи още една стъпка към преодоляването на правосъдната система, като се чака това в допълнение да утежни връзките с Европейска комисия, която стартира невиждана процедура за лишаване на галса на страната в Съвета на Европейски Съюз.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Кратък справочник към " София филм фест "

Двадесет и второто издание на " София филм фест " се открива тази вечер от 19 ч. Програмата включва над 150 игрални и документални кино лентата, разпределени в четири състезанието, тематични стратегии, панорами и специфични събития ще бъдат показани в София от през днешния ден до 31 март. Изборът и ориентацията из програмата не са ника лесни, за това и от помощ може да бъде този къс справочник към главните спирки на " София филм фест ", който " Дневник " предлага.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР