Още по темата В рубриката на Капитал Daily ще събираме

...
Още по темата В рубриката на Капитал Daily ще събираме
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика

Още по тематиката
В рубриката на " Капитал Daily " ще събираме всички най-важни вести от последните седем дни

В рубриката на " Капитал Daily " ще събираме всички най-важни вести от последните седем дни

Фондовата борса може да придобие енергийната

Българската фондова борса (БФБ - София) може да придобие 100% от капитала на Българска самостоятелна електроенергийна борса (БНЕБ), която беше основана при започване на 2016 година и сега е благосъстоятелност на Българския енергиен холдинг. Това излиза наяве от известие на БФБ на нейния уебсайт.

Условията по възможната договорка ще бъдат договаряни сред двете страни след осъществяването на юридически и финансово-икономически разбор на БНЕБ. В резултат на разбора ще бъдат конкретизирани и идващите стъпки по възможното придобиване на акциите на енергийната борса, излиза наяве още от известието. БЕХ към този момент е дал единодушието си за продажба на 100% от капитала на енергийната борса.

Ако се стигне до такава, енергийната борса действително ще остане под контрола на страната, само че с по-малко въздействие и ще има друг принципал - от енергийното министерство ще мине към финансовото. В капитала на БФБ - София, 49.95% имат и доста частни вложители - банки и капиталови медиатори, които са нейни членове, други юридически и физически лица, както и непознати акционери. Освен това борсовото сдружение има доста по-голяма експертиза в търговията на контролирани пазари и е обществена компания, която разкрива регулярно информация за активността си и финансовото си положение.

По информация на " Капитал " и съгласно писмо, с което редакцията разполага, още през март управлението на БЕХ е търсило вид да притегли нови вложители в енергийната борса. Тогава концепцията е била това да стане посредством листване на нейни акции на БФБ - София, като държавната компания остане с най-малък дял от 51%. Министерството на енергетиката обаче не е дало единодушието си за този метод и по този начин очевидно се е стигнало до концепцията за продажба на фондовата борса.

" Булгартрансгаз " и " Сърбиягаз " договарят за нова газова връзка

" Булгартрансгаз " договаря със " Сърбиягаз " за създаване на изцяло нова газова връзка с потенциал от 10-12 милиарда куб. метра годишно. Това заяви изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " Георги Гегов пред публицисти след публичното разискване на 10-годишния проект за развиване на газопреносната мрежа в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).
" Преди два дни подписахме със сръбските сътрудници меморандум, с който, в случай че успеем да осъществяваме нашата концепция за газов хъб, те също да създадат нужното да разширят мрежата си и този газ да се транспортира оттова за Унгария и Австрия ", уточни Гегов.

Все още с специалистите на " Газпром " се разисква по какъв маршрут да бъде пренасочен съветският газ след построяването на " Турски поток ", който цели да размени настоящия маршрут през Украйна, стана ясно от думите на Гегов. Той изясни, че обсъжданите разновидности са два - през Варна (което на процедура е умален вид на плана " Южен поток " ) или през българско-турската граница. Други разновидности за доставки за газовия хъб са възможните находища в Черно море, азерски, от LNG терминалите и даже румънски газ, изясни още Гегов.

Според него най-евтиният вид за новия маршрут за съветския газ през страната ни ще бъде, в случай че се употребява съществуващият директен газопровод с Турция, през който сега минават към 12 милиарда куб. метра годишно, единствено че в противоположна посока.

Над 355 млн. лева са събрани във фонд " Сигурност на електроенергийната система "

Над 355 млн. лева са събраните средства през 2016 година във фонд " Сигурност на електроенергийната система ", демонстрира докладът на фонда, признат от Министерския съвет. По закон във фонда се събират по 5% от месечните доходи от продажби на електрическа енергия на производителите и вносителите в страната, приходите на Електроенергийния систематичен оператор, на операторите на газопреносната мрежа, на операторите на уреди за запазване на природен газ, както и приходите от търгове за продажба на квоти излъчвания парникови газове. От 5% вноски през предходната година са събрани 215.2 млн. лева, а от продажба на квоти – 140.7 млн. лева

Разходите за издръжката на фонда през 2016 година са в размер на 131.9 хиляди лева Средствата за покриване на разноските на Националната електрическа компания са в размер на 290.7 млн. лева

Siemens и AES вършат компания за предпазване на сила

Германската компания Siemens и американската AES Corporation основават световна компания за технологии и услуги, свързани със съхранението на сила. Тя ще се споделя Fluence и всяка от двете компании ще държи по 50% в нея.

Начинанието ще сплоти опита на AES в използването на решения за предпазване на сила с този на Siemens в ръководството на енергийни технологии. Новата компания ще сплоти платформите за предпазване на сила на AES - Advancion, и на Siemens – Siestorage.

Паралелите сред Fluence и начинанията на Tesla в енергийния пазар са осезаеми. Засега Tesla има батерийни системи в 18 страни, като има общ потенциал от 300 MW. Заедно Siemens и AES са въвели в употреба или получили 48 плана, достигащи 463 MW, за предпазване на сила въз основата на акумулатори в 13 страни, в това число най-големия настоящ план за предпазване на сила въз основата на литиево-йонни акумулатори, ситуиран покрай Сан Диего, Калифорния.

От своя страна пък Tesla сега построява новата най-голяма база за предпазване на литиеви акумулатори в Южна Австралия. Сегашният рекордьор на AES може да зарежда 20 хиляди дома със 120 мегаватчаса електрическа енергия.

Европейски Съюз заплаща над 1 милиарда евро дневно за петрол и газ

Европейският съюз заплаща над 1 милиарда евро дневно за импорт на сила. Става въпрос за импорт на нефт и газ, сподели вицепрезидентът на Европейската комисия по въпросите на енергийния съюз Марош Шефчович по време на конференция в Лисабон, представен от 3-e news. Според данните на Европейска комисия за 2014 година 28-те страни на Европейски Съюз са били според от 53.5% от всички типове горива. Тази взаимозависимост последователно е нараствала: през 1995 година тя е била да вземем за пример към 43%. Зависимостта от петрол и нефтопродукти освен това съставлява съвсем 88%, а от природен газ – към 67%, като данните и за двата енергоносителя нарастват. Нито една от страните от Европейски Съюз не е чист експортьор на горива. Един от главните снабдители на сила в Европейски Съюз е Русия, сподели по-рано Шефчович, като подсети, че една трета от вноса е точно от съветски енергоносители.

Норвежката компания Statoil дружно с сътрудниците си Eni и Petoro откри ново газово находище в Баренцово море. Възможният размер за рандеман е към 2-3 милиарда куб метра. Това е второто намерено находище на норвежката Statoil в Баренцово море през 2017 година след Kayak.

" Газпром " е нараснала експорта на природен газ с 12.3%. От началото на годината до 15 юли компанията е изнесла 102.9 милиарда куб. м. Увеличават се доставките за страните от Северозападна и Централна Европа. За Германия те са нарастнали с 16.7%, за Австрия – със 77.2%, за Чехия – с 24.8%, за Словакия – с 25.8%.

Международната минна компания в структурата на държавната корпорация " Росатом " - Uranium One, е нараснала добива на уран до 4.919 хиляди тона през 2016 година при 4.794 хиляди тона през 2015 година В портфейла на Uranium One влизат уранодобивни планове в Казахстан, Съединени американски щати и Танзания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР