Още по темата Това е новият климат. Как да се

...
Още по темата Това е новият климат. Как да се
Коментари Харесай

Пожари в Гърция взеха най-малко 50 жертви

Още по тематиката
Това е новият климат. Как да се оправим?

Проливните дъждове и наводненията са едно от лицата на новото време
13 юли 2018
Суша, потоп и още от същото

Как земеделието да се приспособява към климатичните промени
13 юли 2018 Загиналите в пожарите, вилнеещи към гръцката столица, към този момент са близо 50. Това съобщи Reuters, цитирайки представител на противопожарната работа. Броят на жертвите внезапно се усили, откакто телата на 26 души бяха открити в село Мати край Атина.

По данни на осведомителната организация ранените от пожарите към този момент са повече от 150, някои от тях в тежко положение. Сред ранените и починалите има и деца, настояват източници на организацията. Близо 700 души са били евакуирани от крайбрежията. Тела са открити в това число във водите край засегнатите региони.

Как е почнал пожарът

[Reuters]
Пожарът се е разразил в понеделник в планините над Кинета – малко курортно населено място, намиращо се на близо 50 км западно от Атина, на пътя сред столицата и Коринт. До вторник сутринта пожари към този момент са почнали и на други места наоколо до столицата, в това число край Мати – на 29 км източно от Атина. По сегашни данни става въпрос за три огромни огнища и голям брой по-малки.

" Мати към този момент не съществува като населено място ", разяснява очевидка пред гръцката Skai TV, представена от Reuters.

Преди да бъдат открити телата в Мати, представител на държавното управление разгласи, че жертвите са към 20, а ранените – близо 90. Кадри от бедствието демонстрират горящи здания и хора, търсещи избавление с персоналните си коли или към крайбрежията.

" Отправихме се към морето, защото пламъците ни следваха през целия път чак до водите ", разяснява различен свидетел, избавил се от пожара.

Причините за пожарите към момента се обясняват, а министър-председателят Алексис Ципрас съобщи, че не се изключва човешка интервенция.

Как реагират службите

[Reuters]
" В момента работят повече от 600 мъже и дами от противопожарната работа, подпомагани от повече от 300 противопожарни коли на три огромни фронта ", разгласи Ципрас откакто е бил осведомен със обстановката от службите.

Гърция е поискала интернационална помощ. Българският министър-председател Бойко Борисов предложи на гръцкия си сътрудник помощ с 50 пожарникари и два пожарни автомобила. Очаква се през днешния ден да дойдат 60 огнеборци от Кипър. Италия, Германия, Полша и Франция към този момент са реагирали.

Заради бедствието е затворена автомагистралата сред Атина и Коринт, както и остарелият път. Железопътният превоз също е преустановен, предават управляващите.

[Reuters]
Няма данни за бедстващи българи

По информация на българското посолство в Атина няма данни за наранени или бедстващи българи в резултат на пожарите. По предписание на заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев в дипломатическата задача е образуван спешен щаб, който да е разполагаем на бедстващи български жители. Открита е и гореща телефонна линия, на която може да се получи настояща информация или да се подаде сигнал: +30 6937 096 220.

" Призоваваме българските жители да следват прецизно напътствията на локалните управляващи, в това число и възбраната за придвижване на транспортни средства в избрани пътни сектори, с цел да не бъде затруднявана работата на управляващите по потушаване на пожарите ", оповестиха от външното министерство. Пожари и в Северна Европа
Суша и горещини са обхванали цялата северна част на Европа. Във Финландия мощно наранена е северната провинция Лапландия, където бушуват няколко пожара. Продължава да се разраства и пожар по източната граница на страната, тръгнал от Русия.
В Норвегия също са регистрирани високи температури. Последните два месеца - май и юни, белязаха върхове. В Швеция тук-там съвсем не са регистрирани дъждове в последните три месеца. Юли е най-топлият месец там за минимум два века и половина. Швеция се бори с горски пожари и изиска помощ от другите страни. Най-малко 25 хиляди хектара към този момент изгоряха или не престават да горят, което е два пъти повече от площта на Париж.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР