Още по темата Siemens ще произвежда влакове за лондонското метро

...
Още по темата Siemens ще произвежда влакове за лондонското метро
Коментари Харесай

Европейската високоскоростна железопътна система е бавна, скъпа и неефективна

Още по тематиката
Siemens ще създава влакове за лондонското метро

Сделката за 2 милиарда $ планува сглобяването на 94 мотриси, които ще влязат в приложимост от 2023 година
23 юни 2018
Uber ще предлага електрически колела чартърен в Европа

Берлин ще е първият европейски град, в който новата услуга ще е налична
7 юни 2018
Железопътни дневници

Влакови направления в Европа, които ще създадат ваканцията ви невероятна
25 май 2018 Високоскоростната железопътна система на Европа е мудна, скъпа и неефективна, а плановете постоянно са движени повече от политически аргументи, в сравнение с от действителна нужда. Това се споделя в отчет на Европейската счете палата, представен от Financial Times.

Одиторите са открили, че високоскоростните влакове рядко се движат с плануваните високи скорости. Средната им скорост е 45% от евентуалната на линията, единствено две от проверяваните линии доближават междинна скорост над 200 км/ч и нито една над 250 км/ч. Според проверяващите това поражда въпроси за положителното финансово ръководство. Високоскоростните линии са в шест страни.

Големите очаквания

В отчета се планува, че страните членки няма да могат да реализират задачата на Европейски Съюз да разполагат с 31 хиляди км високоскоростни железопътни линии в период до 2030 година като част от напъните на блока да пренасочи пасажерите от колите към влакове. До края на 2017 година имаше издигнати 9100 км релси, а още 1700 км са в развой на създаване.

Европейската счете палата стига до заключението, че дълготрайният проект на Европейски Съюз не е подсилен от благонадежден разбор. Според инспекторите той мъчно ще бъде изпълнен.

Европейската комисия не оспорва обстоятелството, че в Европейски Съюз има " неразбория " при високоскоростните железопътни услуги, само че съгласно тях е извършен непоколебим стопански разбор и съществува стратегически проект за целия Европейски Съюз - това е регламентът за Трансевропейска транспортна мрежа. Новите правила са били утвърдени от всички членки и Европейския парламент през втората половина на 2013 година и това дава правото за отчасти финансиране на планове от Брюксел. Проектите, които са прегледани от инспекторите, са почнали преди 2013 година и не се покриват изцяло от новите правила.

Един от проблемите да бъде изпълнен проектът на Европейски Съюз до 2030 година е, че е належащо време да бъде построена жп инфраструктурата, за което ще бъдат нужни приблизително 16 години. Линията Мюнхен - Верона, която минава през Австрия, няма да бъде приключена преди 2040 година, което е 37 години откакто работата е почнала, заради липса на политически интерес съгласно инспекторите. Части от тази линия, минаваща през източната част на Алпите, са били от най-скъпите. Те костват 145 млн. евро на километър против приблизително 25 млн. евро на километър.

Европейска комисия не може да се намеси

Една от аргументите за " бъркотията " е, че националните държавни управления, а не Европейската комисия вземат решение за високоскоростните железопътни планове, което значи, че жп линиите постоянно не пресичат граници. Така тези планове са по-скоро политически, заради което държавните управления не обмислят успеваемостта на разноските.

Въпреки европейското финансиране от 23.7 милиарда евро от 2010 до 2017 година и 29.7 милиарда евро от Европейската капиталова банка от Европейската счете палата означават, че комисията няма пълномощия да накара държавните управления да възнамеряват транснационални жп планове. Одиторите предлагат на Европейска комисия да бъде по-реалистична в проектите си и да подтиква реализацията на железопътни планове сред страните.

Нека погледнем огромната картина

Според Брюксел междинната скорост е евентуално да бъде по-голяма, когато мрежата е приключена, защото данните отразяват настоящето положение. Комисията счита също по този начин, че в някои сектори високоскоростната железница може да бъде скъпа – заради локални условия за тунели или провокации, свързани с околната среда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР