Още по темата Сделката за активите на ЧЕЗ в България

...
Още по темата Сделката за активите на ЧЕЗ в България
Коментари Харесай

Проф.Тасев за сделката с ЧЕЗ: Пазарът е регулиран, държавата има достатъчно инструменти да защити националния интерес и този на потребителите

Още по тематиката Сделката за активите на ЧЕЗ в България - има ли риск за потребителите Инерком подписа контракт за придобиването на всички активи на ЧЕЗ а.с. в България

Продажбата на стратегическо дружество като ЧЕЗ, е много значимо от позиция на сигурността на страната. В същото време става въпрос за лицензионна активност и мощно контролиран бранш, тъй че, който и да е купувачът, страната има задоволително принадлежности, с цел да отбрани националния интерес и интереса на потребителите. Това разяснява в студиото на " Събуди се " по Нова тв енергийният специалист проф. Атанас Тасев във връзка на договорката за продажба на ЧЕЗ.

Другият събеседник в студиото - Мартин Владимиров, енергиен специалист от Центъра за проучване на демокрацията, изрази подозрения за финансовите благоприятни условия на компанията покупател и за произхода на парите. „ Зад групата „ Инерком” стоят активи, които са не повече от 74 милиона лв.. 74 млн. лева за покупка на компания, която генерира доход от близо 2 милиарда лева ", съобщи той. По думите му за договорката се е знаело още преди два месеца. Но нито Комисия за защита на конкуренцията, нито ДАНС е проучила компанията.„ Проблемът е, че КЕВР по-трудно би спряла тази договорка. КЕВР би трябвало да придобие функционалности на проверяващ орган, тъй като в основния бранш „ Енергетика”, където виждаме толкоз доста злоупотреби, има прекомерно малко следствия от самия енергиен регулатор. Проблемът не е в това дали Гинка или който и да е купува огромна компания. Въпросът е дали имаме действителна визия кой стои зад тези средства и какъв ще е резултатът върху пазара”, добави Мартин Владимиров.

Проф. Тасев акцентира, че в такива случаи всекидневно покупко-продажбите се финансират с заеми. " Доколкото знам, към компанията „ Инерком Груп” стоят към 10 други компании, които образуват кредитния рейтинг на групата и зад договорката стоят банки, които обезпечават финасирането”, разяснява той.

Сделката е сред две частни сдружения. Чехите - ЧЕЗ Прага е държавна компания, договорката беше утвърдена от надзорния й съвет /бел. ред./ - са проучили и произхода на парите, и финансовите благоприятни условия на купувача за разплащане по договорката. Тоест първият филтър е посочил, че купувачът е правилен, съобщи проф. Тасев.

Във връзка с изразените от водещата и от Владимиров опасения за резултатите върху пазара на електрическа сила професорът изясни, че сдруженията, които купува " Инерком " са " търговски компании, които се подчиняват и на Закона за енергетиката ". След подписването на контракта по договорката би трябвало да се произнесат регулаторните органи в нашата страна, акцентира ексспертът. Това са Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/, Комисията за финансов контрол /КФН/, защото две от сдруженията са обществени и Комисията за енергийно и водно контролиране, която би трябвало да препотвърди лицензите за дейностите, които извършват сдруженията по систематизиране на електрическа сила и електроснабдяване.

" Лицензът не е по завещание, КЕВР може да не го препотвърди ", съобщи проф. Тасев. На въпроса дали договорката ще се отрази на цените на тока той акцентира, че 3 от фирмите в пакета по договорката са в регулация. " Разпределението и доставките на електрическа енергия са в регулаторен режим. Регулаторът КЕВР се произнася какви ще са цените от 1 юли, без значение дали сдруженията на ЧЕЗ ще се продадат или не ", изясни енергийният специалист, като акцентира още веднъж, че секторът е мощно контролиран и страната разполага с задоволително принадлежности, с цел да подсигурява държавния интерес и този на потребителите на електрическа сила.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР