Още по темата Операция на усмивката За чувството, което кара

...
Още по темата Операция на усмивката За чувството, което кара
Коментари Харесай

Сърф за смет

Още по тематиката
Операция на усмивката

За възприятието, което кара един съумял кардиохирург в разцвета на дейната си кариера да я загърби и да се трансформира в капитан
22 юни 2018
Гърция за напреднали

Малко по-различни от нормалните отбивки за моментите, в които не сте на гръцкия плаж
22 юни 2018
Лятна програмна скица

Забавления у дома през топлите дни
22 юни 2018 Когато двама спечелили са с обща цел, тя най-вероятно ще се реализира. Победителите са уиндсърфистите Йоан Колев – представял България на олимпийските игри в Лондон през 2012 година, и Илияна Стоилова – нееднократен държавен първенец при дамите по ветроходство. Целта е от дълго време закрепена – през септември те ще се понесат в едно не правено до момента у нас предизвикателство. Наречено Wind2Win, то се състои в изминаването на дистанцията сред най-северната и най-южната точка на родното ни Черноморие на уиндсърф само със силата напразно.

" Ох, единствено за вятър се апелирам ", усмихва се Илияна, за чиято обич (а и на цялата й фамилия) към водния спорт е виновен чичо й. Той в началото с другари инженери направил крило за делтаплан, само че откакто се " изпотрошил " задоволително, минал към сърфовете. И заразил около себе си всички. Илияна и до ден сегашен помни първия сърф, сътворен от майка й и татко й – изпечен в остаряла фурна, наситил въздушното пространство с тежък аромат на стъклоплат и смола, юридически само от гледането на списания и фотоси.

Предизвикателството като идея

Цялото разстояние, което двамата следва да изминат по вода, е към 300 км. Маршрутът е плануван да се извърши в границите на два дни, във всеки от който по 6-7 часа ще се кара. В началото на идната година ще излезе и филм, който ще даде опция да се наблюдава приключението още от самото му начало.

Всъщност тук концепцията не е едни хора да се покажат какво могат със сърфовете.
Предизвикателството им е за да разпространява водните спортове у нас и да поддържа идеята " Черно море свободно от пластмаса ". Именно поради това по време на целия маршрут в две съпътстващи лодки теоретичен екип ще прави наблюдаване за плаващи боклуци, морски бозайници и мониторинг на параметрите на водата.

Биологът на експедицията Велизара Стоилова е по-голямата сестра на Илияна – изследвала делфини, китове, била по научни експедиции даже и в джунгли. Явор Колев, водещ треньор за българския олимпийски тим по ветроходство, който ще дава отговор за цялостната съгласуваност по вода, пък е брат на Йоан. Тук морето просто е в кръвта на всички, а идеята фактически си заслужава.

" Трябва да знаете, че Черно море е затворено и боклуците няма къде да изтекат. Остават в него и като в пералня се въртят с теченията ", изяснява Илияна, а Йоан добавя: " Има дни, в които е отчайващо да практикуваш, тъй като боклуците са безусловно като реки, потоци от парцали, бутилки, кутийки, пликчета, кенчета, великански найлонови покривала... И тъй като сърфът изпод има една подводна перка (финка), която стабилизира придвижването, когато минаваш през водата, ти закачаш с нея какво ли не. Единственото, което можеш да направиш, е да спреш, да дадеш обратно, да изчистиш всичко, които си събрал и чак по-късно да продължиш. "
Но да се върнем към хубавите страсти от морето.

Когато лятото е обич

Всъщност точно морето среща Илияна и Йоан. И двамата упражняват в общ клуб в Несебър, а първата им среща е в барче. Тогава русокосото момиче е едвам на 18, само че незабавно предусеща, че този мъж ще е част от живота й. За да е сигурна, че ще го впечатли, даже си поръчва и бира – която не обича – но нали по този начин вършат сърфистите. Нещата не стават незабавно, само че през днешния ден и двамата се радват на живота си дружно. Иначе в градски условия Йоан се занимава с уеб хостинг. Илияна е една от основателките на ателие " Трион ", заминаващо се с изработването на функционални предмети, само че от боклуци. Свободата, която им дават специалностите, пък им разрешава преди три години да основат своето първо " дете " – сърф учебно заведение " Акаша ". Новината е, че от тази година то ще е на друго място – до плаж " Перла " на Приморско. Учениците им неразделно ги следват, а в програмата на двамата създатели към този момент има закрепен лагер с по-напреднали деца в Гърция, лагер за деца с двигателни увреждания, планувани са и участия в регати. Илияна споделя, че работата с деца носи голямо наслаждение, а в случай че някое се опасява от водата, му споделя, че там може да срещне делфини. " Най-хармонично ми е там ", признава Илияна. " А моята персонална химера е хората да се обединим и да си запазим морето, природата, този наш дребен остров, който се носи из Космоса, с цел да може да живеем оптимално пълноценно, а и всички след нас, добавя Йоан. Защото сега, в който се кача на сърфа, аз се усещам повече от вкъщи, даже ми е по-безопасно. А и какво е морето? Най-голямата площадка за игра, в която мога да съм в миналото. "
С делфини е и нейното най-вълшебно прекарване като сърфист. " Беше доста тъмен ден, аз бях единствена в морето и в един миг видях триметрова сянка, която мина стремително под дъската, а след това в профил скочи едно голямо създание. В първия миг извънредно се стреснах, само че след това осъзнах, че е делфин. А след това внезапно дойдоха още пет и 30 минути плуваха дружно с мен. Беше прелестно, те скачаха, с цел да ми покажат какъв брой са готини, а когато решаваха, че отивам прекомерно във вътрешността, ме караха още веднъж да загъвам към брега... Това в действителност са същества със мощно развъртян разсъдък, който усещаш даже единствено когато са до теб. В този миг може би за пръв път осъзнах и дълбочината на морето. Защото те, както изненадващо се появиха, по този начин и изчезнаха. А ние сме привикнали да го кръстосваме, само че от горната страна, все едно сме на разходка в парка. "

Особеностите на Черно море

Според Илияна и Йоан България е доста уместно място за упражняване на уиндсърф за равнища от начинаещи до приблизително напреднали. Бургаският залив да вземем за пример има предпоставки за по-силен бриз, който разрешава да се упражняват всевъзможен тип водни спортове. На юг от града също може да намерите положителни места. Да практикуваш на север от Калиакра още веднъж е отличен вид.

Според Йоан повода доста от българите да избират гръцкото и турското море е, че то предлага успокоение, лишено от бетон – екстра, която за страната ни скоро може и да е непостижима. И добавя: " Може би хората остават с идеализираното усещане, че на открито безусловно всеки ден има непрекъснат вятър и това е един безконечен развой. Не е по този начин. Там също има интервали, в които не духа. Но хората наблюдават прогнозите и вървят в подобаващото за каране време. " Ако и към този момент сте решили да се ориентирате към уиндсърфа:

За него няма възраст. В " Акаша " са имали и 67-годишен възпитаник, а Йоан няма да не помни чичо Жечо от Варна, който спрял да кара на 70 и нещо.

Важно е първите няколко часа в действителност да сте с преподавател. Просто има неща, които би трябвало да се схванат – да вземем за пример по какъв начин работи ветрилото по отношение на вятъра – с цел да не се откажете бързо и да си кажете, че е мъчно. Защото не е, изключително в случай че сте разбрали процесите. Добре е да си дадете и малко повече време, тъй като в първия ден нормално единствено ставате и падате. Тествай е се и разберете дали ще продължите да падате още 1000 пъти, или ще кажете: не ми се занимава.

И още нещо значимо – уиндсърфът е един от наличните финансово спортове. Оборудването може да е втора ръка, а ветрилото се сгъва на руло и умерено може да стои в килера. Илияна и Йоан въодушевено ми изясняват за изгодите от техния спорт, тъй като фантазията им е колкото може повече хора да се възпламенят по него и да изпитат същото благополучие, което изпълва и тях, до момента в който са в сините дълбини.
Може да помогнете на идеята и уиндсърф предизвикването на Илияна и Йоан под името Plastic Free Black Sea в платформата Indiegogo и на http://wind2win.com
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР