Още по темата Мнения Daily - Срещата във Варна: не

...
Още по темата Мнения Daily - Срещата във Варна: не
Коментари Харесай

Мнения Daily: Поколението, което ще наследи Путин

Още по тематиката
Мнения Daily - Срещата във Варна: не залагайте на това

Коментарите в непознати медии за срещата на Ердоган с Юнкер и Туск при семейството на премиера Борисов
27 мар 2018
Мнения Daily: Кой е Джон Болтън - новият " ястреб " на Тръмп

И още: Борисов и неговият другар Тайпи; Данък добавена стойност драмата в исторически подтекст
25 мар 2018
Мнения Daily - Вождизмът вдясно ще ни подчини на всеки идващ " Голям мъж "

И още: Турция желае парче от тортата " Сирия " ; Нужна е дълготрайна тактика за въздържане на съветския експанзионизъм
22 мар 2018 Здравей, потомство на Путин

От публикация на Иван Кръстев в NYTimes и българоезична версия в портала " Култура "

Президентските избори в Русия преди седмица доведоха до впечатляваща, въпреки и предстояща победа на Владимир Путин. Ала значимостта на тези избори е, че слагат началото на Русия след Путин. Защото, въпреки президентът да завоюва социална поддръжка с политики като анексията на Крим и опълчването на Запада, легитимността на неговия идващ мандат ще зависи от това до каква степен ще успее да увери елементарните руснаци, че режимът му ще се запази даже когато той към този момент не е в Кремъл.

Мястото на Путин в груповото въображение на днешна Русия е сходно с това на постколониалните водачи на националноосвободителните придвижвания през 60-те и 70-те години на ХХ век. Той се възприема като създателя на новата съветска страна, спасителя на съветското достолепие и възродителя на нейния статут на велика мощ. А и обратно на фантазиите на Запада руснаците под 25-годишна възраст са измежду неговите най-активни последователи. Те освен гласоподават за него, а мнозина от тях желаят да са като него. 76% от хората на възраст сред 18 и 30 години намират работата в службите за сигурност за " доста влиятелна " по отношение на 59% от тези над 60-годишна възраст. Както означават анализаторите Андрей Колесников и Денис Волков, в съветското публично мнение " спор за Путин " не съществува. " Почти никой не оспорва легитимността му като президент ", написаха те неотдавна в своя отчет за московския център " Карнеги ". " Той е константа, портрет на стената, който към този момент не може да бъде свален. "

В края на 2011 година списание " Руски кореспондент " разгласява изследване за съветския хайлайф, съгласно което най-важният симптом за принадлежност към съветския първокласен кръг (висшите 300 държавни позиции) е познанството с Путин от времето, преди той да стане президент. Накратко, през последните 18 години Русия е ръководена от един другарски кръг.

Няма признаци президентът да се готви да лиши от власт този другарски кръг. Но има признаци, че има намерение да отвори системата за правилни външни хора, най-много млади, с цел да усили вероятността за нейното оцеляване. Готов е да предложи на обществото промяна на поколенията, сурогат на политическата смяна.

Мислейки за идните години, за разлика от Борис Елцин Владимир Путин не мисли за един правоприемник, а за поколение-наследник. Той планува прекачване на властта от своето потомство към " поколението на Путин ", в което влизат политици, които са израснали и са били образувани в годините на неговото ръководство. Този развой към този момент е почнал: в месеците преди изборите деветима млади политици бяха назначени за губернатори на районите.

Това потомство, надява се той, ще успее да запази основното му достижение: възраждането на Русия като велика мощ, способна и решена да се опълчи на Съединените щати.

В това потомство влизат млади технократи с друг генезис и биография, които обаче са обединени от едно – правилни са на режима, само че и имат съзнанието за личните си недостатъци. Виждат себе си като спешни мениджъри, а не като водачи визионери. Доверяват се на технологиите, само че не и на политиката. Знаят да извършват инструкциите на Путин, само че не знаят по какъв начин могат да не са съгласни с президента.

Техен треньор е Сергей Кириенко, днешният заместник-началник на президентската администрация, който през 1998 година, на 36-годишна възраст, бе министър-председател по времето на Борис Елцин и бе апетитен тогава като образец за млад демократичен модернизатор. Разликата сред младите реформатори на Борис Елцин от края на 90-те и днешните млади технократи на Владимир Путин е изключително показателна.

Реформаторите на Елцин имаха явен политически профил – те бяха демократично и прозападно настроени и действаха като тим, взаимно се подкрепяха. Имаха политически упоритости и възприемаха себе си като политическа мощ, самостоятелна от връзките им с Кремъл. За разлика от тях младите технократи на Путин са специалисти в региона на логистиката без забележими политически убеждения или преданост към някакви гласоподаватели. Те не са тим и в никакъв случай няма да се защитят взаимно.

Технократското потомство на Путин има западен жанр, само че антизападни убеждения.

Предстоящата поколенческа промяна в Русия приказва малко за бъдещето на режима, тъй като неговият максимален актив, само че и максимален минус, е самият Путин. Той доминира над политическата сцена дотам, че издига единствено хора със скромни упоритости, които знаят по какъв начин да служат дейно на президента, но сами не могат да станат президенти.

Иронията е в това, че Владимир Путин издига тези технократи във властта като опция на проваления си опит да утвърди за собствен правоприемник сегашния министър-председател Дмитрий Медведев. Всъщност поколението на Путин съставлява един групов Медведев. И когато е изправен пред въпроса по какъв начин ще наподобява Русия след Путин, президентът още веднъж е на същото място, където беше, когато сложи Медведев отпред в Кремъл, с цел да реши по-късно още веднъж да се върне там.
Нова студена война ли? Германия утвърди " Северен поток 2 "

Коментар на EurActive, преведен от ClubZ

Германските управляващи дефинитивно утвърдиха газопровода " Северен поток 2 " от Русия макар риска от усилване на напрежението с източните съседи, страхуващи се от енергийната взаимозависимост от Москва.

Това се случва на фона на възходящо опълчване сред Европейски Съюз и Русия поради вълната от експулсиране на съветски дипломати, разследване от отравянето на някогашен съветски разузнавач в Англия.

Около 85 км от тръбопровода, дълъг 1225 км - от залива Нарва на съветската граница с Естония до Любмин в Североизточна Германия, ще преминат през немска територия. Заедно с издадения преди този момент документ от крайбрежния изборен регион на немския канцлер Ангела Меркел - Стралсунд, разрешителното подвига и последното затруднение пред строителството на тръбата от страна на Германия.

Все още обаче са нужни утвърждения от съветските, финландските, датските и шведските органи.

" Северен поток 2 " - компанията зад тръбопровода и дъщерно сдружение на съветската държавна енергийна компания " Газпром ", съобщи, че е " удовлетворена " от резултата и се надява да обезпечи оставащите разрешителни " през идващите месеци ".

Проектът за тръбопроводи обаче остава противоречив в Германия, както и за съседите й и членки на Европейски Съюз Полша и балтийските страни Естония, Латвия и Литва, които се притесняват, че тръбата може да се употребява като инструмент за усилване на съветското въздействие върху общността - 40% от природния газ идва от Русия. Известно е, че Москва употребява цените на природния газ, с цел да окаже напън да вземем за пример върху Украйна по време на спора, разразил се след анексията на Крим през 2014 година - и в отговор на глобите на Европейски Съюз.

Междувременно невиждано междупартийно обединяване на високопоставени политици от Християндемократическия съюз на Меркел, еколозите от Зелените и Свободните демократи предишния месец предизвести да не се разрешава на " Северен поток 2 " да продължи. Това ще " раздели политически Европейски Съюз и ще сложи под подозрение нашата взаимност с Полша, нашите балтийски съседи, Словакия и Украйна, само че също и с Швеция и Дания ", написаха те в намерено писмо до вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

И Европейската комисия съобщи през предходната година, че " няма потребност " от " Северен поток 2 " в името на енергийната сигурност и диверсификацията на доставките на газ в 28-членния блок. Меркел обаче съобщи, че счита, че " Северен поток 2 " е чисто " стопански план " и не е нужна политическа интервенция.

На европейско ниво комисията се опита да осуети плана, представяйки предложение, което ще сложи " Северен поток 2 " под юрисдикцията на Европейски Съюз. Съгласно препоръчаните промени в директивата за природния газ всички тръбопроводи за импорт ще би трябвало да дават отговор на разпоредбите на Европейски Съюз, които изискват тръбопроводите да не се имат директно от снабдители на газ, недискриминационни цени, транспарантни интервенции и минимум 10% от потенциала да бъдат предоставени на трети страни.

Но този проект претърпя удар по-рано този месец, когато правните служби на Съвета - представляващи страните, членки на Европейски Съюз - се опълчиха на законодателното предложение на изпълнителната власт с аргумента, че Европейски Съюз няма пълномощия по тръбопроводи, пресичащи изключителната икономическа зона на страните членки.

Правната работа на съвета към този момент одобри втората част от своето правно мнение, датирано от 26 март. Документът, получен от EurActiv, споделя, че междуправителственото съглашение " става належащо за разрешаване на спорни условия ", когато част от тръбопровода не попада в юрисдикцията на Европейски Съюз.

Това обаче би изисквало дерогация*, което е " обективно обосновано и лимитирано във времето ", с цел да се съблюдават правилата за еднообразно използване на правото на съюза и на равно отнасяне, твърди правната работа на съвета. " Режимът на дерогация, очакван в предлагането, не дава отговор на тези условия ", заключава мнението.

* Дерогация - частична анулация на избран закон
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР