Още по темата Какво купува "Инерком" от ЧЕЗ в България

...
Още по темата Какво купува "Инерком" от ЧЕЗ в България
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Политиците да кажат имали ли са отношения с кандидат-купувачи на ЧЕЗ

Още по тематиката Какво купува "Инерком " от ЧЕЗ в България - има ли риск за потребителите

„ Всички водещи политици би трябвало да изяснят дали имат отношение или диалози с някой от отпадналите кандидат-купувачи на ЧЕЗ”. За това прикани в ефира на предаването „ Здравей, България” на NOVA ТВ вицепремиерът Томислав Дончев . Изказването му е във връзка оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, подадена поради това, че се познава със притежателя на " Инерком ", която купува бизнеса на ЧЕЗ в България.

Вицепремиерът сподели още, че при вчерашната среща на Върбакова с премиера и министри е станало ясно, че купувачът на ЧЕЗ ще употребява кредитно финансиране от „ добре известни интернационалните банки с безупречна репутация”.

Във връзка с желанието на страната да изкупи мажоритарния дял от ЕРП-то Дончев увери, че в случай че се стигне до съглашение, управляващите ще бъдат „ безпределно деликатни, разходвайки запас по тази операция”.

„ Непремерените дейности в тази обстановка могат да ни излязат доста скъпо в дословния смисъл на тази дума. Паралелно с това страната да управлява по-добре бранша, би трябвало да довършим и либерализацията на енергийния пазар”, сподели още вицепремиерът.

Ние не продаваме нищо, продава чешката страна

Никой от държавното управление не знаеше изхода по договорката за продажбата на ЧЕЗ, изясни министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова по време на взаимното съвещание на комисиите по енергетика и надзор над службите в четврътък.

" Ние не продаваме нищо, продава чешката страна. Тя продава активи на територията на България, които са стратегически за България. Българското държавно управление не е могло да има никаква роля в тази договорка. Тази договорка ескалира доста напрежение, което е пресилено, съгласно мен ", съобщи Петкова.

Напрежението, което ескалира придобива застрашителни размери и министър председателят Борисов нямаше различен ход, с изключение на да организира диалози, да се разиска българската страна да има контролно присъединяване във връзка с активите на ЧЕЗ, сподели още Петкова. По нейните думи създалото се напрежението е било изкуствено акумулирано.

„ Почтен човек съм. През целия си живот съм работила за това да се съблюдават ползите на страната и да се съблюдават законите. Мое обвързване беше да кажа, че познавам тези хора, когато стана ясно кой е купувачът. Представям си какъв щеше да бъде потокът от упреци към мен и държавното управление за оказване на напън, в случай че не я бях подала “, съобщи още Теменужка Петкова.

КЕВР - беззъб регулатор поради проваления Закон за енергетиката

Според проф. Валери Димитров от Консултативния съвет по законодателство към Народното събрание драмата, която се разиграва във връзка със договорката за ЧЕЗ, е резултат от неуспеха в Закона за енергетиката. " Това е един провален закон с големи недостатъци. Той не е въвел позволителен режим за придобиване на дялово присъединяване. Съответно КЕВР е един беззъб регулатор, който не може да управлява акционерите в ЕРП-тата”, съобщи проф. Димитров.

КЕВР няма надзорната и разрешителна власт, която имат Българска народна банка и Комисията за финансов контрол (КФН) и това е големият проблем. Ето за какво е беззъб регулатор. Законът не вкарва този позволителен режим и за мен това е нормативен неуспех. Резултатът от това е, че в този момент страната би трябвало да купува надали не дялово присъединяване, с цел да управлява нещата, разяснява още проф. Валери Димитров.

По думите му страната би трябвало неотложно да промени Закона за енергетиката и да се вкара позволителен режим за придобиване на дялово присъединяване в енергийни сдружения. КЕВР да позволява придобиването, което да се приложи и по висящия проблем с ЧЕЗ.

„ Докато няма договорка, нашите институции действително нямат съображение да се самосезират по договорката за ЧЕЗ. Както банковото дело, по този начин и енергетиката са особени действия, заради което се контролират от няколко закона. В този смисъл законът дава задоволително съображение на регулатора да управлява всички действия и има доста мощен инструмент да отнеме лиценз. Но това става след, а не преди”, е мнението на енергийният специалист проф. Атанас Тасев.

„ Тази договорка ще бъде извънредно комплицирана, само че ходовете, които бяха направени, първо трябваше да погасят напрежението в обществото”, на мнение е проф. Атанас Тасев.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР