Още по темата Как се прекрояват таксите за събиране на

...
Още по темата Как се прекрояват таксите за събиране на
Коментари Харесай

Адвокати, съдии и преподаватели обсъждат гражданския процес в парламента

Още по тематиката
Как се прекрояват таксите за събиране на задължения

Опасно е когато измененията в Граждански процесуален кодекс се диктуват от чист популизъм, а създателите им учат закона мимоходом
29 сеп 2017
Готвят се законови промени поради искове за 2.6 милиарда лева против админи на КТБ

Синдиците на банката желаят да избегнат заплащане на 12 млн. лв. за назначение на особени представители на ответниците
27 сеп 2017
Камарата на частните правосъдни реализатори: Връщат се мутренските времена!

Проект за промени в изпълнителното произвеждане в Гражданския процесуален кодекс е следващият, по който се работи бързо и на мрачно
13 сеп 2017
Длъжник вечно или единствено за 10 години

Какво споделят специалистите за частния банкрут и безспорната погасителна отминалост
10 юни 2017
Идеите на Мая Манолова ще счупят системата на частното правосъдно осъществяване

Предложените промени в Граждански процесуален кодекс не са в полза на жителите
30 май 2017 " Едно мечтано събитие " - по този начин ръководителят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов окачестви двудневната конференция за проблемите в настоящия Гражданско-процесуален кодекс (ГПК) и вероятните позволения. Конференцията, планувана за 6 и 7 октомври (петък и събота), е в действителност значимо събитие, поради което даже бе отсрочена работата по второто четене на измененията в Граждански процесуален кодекс, промотирани и от ръководещи, и от съпротива като решаващи за усъвършенстване на бързината и успеваемостта на правосъдния развой, изпълнителното и заповедното произвеждане. Конференцията е проведена по самодейност на Висшия адвокатски съвет, съгласно Данаил Кирилов първичният създател на концепцията за нея е зам.-председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Красимир Влахов, а главен уредник и модератор на събитието е членът на Висшия адвокатски съвет Валя Гигова.

Срещата, която се радваше на голям интерес, е без казус, защото за първи път събира представители на разнообразни гилдии и им дава опция да приказват по проблемите в правоприлагането.

" Идеята на тази конференция е да подкрепи законодателя при взимане на решение какви законодателни ограничения да се подхващат в гражданското правосъдие в няколко насоки: процесът да стане уравновесен, да стане по-бърз, по-справедлив и по-достъпен. В този смисъл конференцията има задача освен да маркира какви са проблемите, а най-много да им даде рационални позволения. Каквото и да си приказваме, не даваме мнения, даваме оферти, само че политическата отговорност е на законодателя, тъй че дано той да има опция да чуе разнообразни отзиви и оферти ", сподели пред " Капитал " юрист Гигова.

Конференцията е на път да оправдае упованията за способността да формулира проблемите и да предложи съответни позволения. Дали законодателят ще се възползва от това е въпрос, който занапред ще откри отговор. Парламентът е на финала на трета законодателна процедура за смяна в Граждански процесуален кодекс, която в тази ситуация сплотява 5 законопроекта, сподели Данаил Кирилов. " Досега в три законодателни процедури той е проявявал плашливост да стигне до значими решения, само че този път мисля, че имаме опция да довършим тази работа ", сподели още той. Същата оценка за конференцията даде и правосъдният министър Цецка Цачева: " От образуването на общо мнение по обособени въпроси вследствие на тази конференция ще бъде дадена постоянна основа за правната комисия ".

Първият ден от конференцията беше отдаден на проблемите на исковото произвеждане , с изложби на преподавателите в СУ " Свети Климент Охридски " проф. Анелия Мингова и доктор Ивайло Костов, преподавателят в УНСС доцент Таня Градинарова, юрист Георги Атанасов, заместник-председателите на Върховния касационен съд Красимир Влахов и Дария Проданова, надлежно ръководители на гражданската и комерсиалната гилдия, юристите Кина Чутуркова и Иван Георгиев.

В ревютата и полемиката бяха дефинирани няколко съществени казуса на Граждански процесуален кодекс, както и препоръчваните решения:

- без конкуренция е селективната касация, само че би трябвало да се разширят касационните учредения . Другояче казано – гледането на едно дело на трета инстанция не е наложително, а Върховен касационен съд взема решение кои каузи ще гледа като касационна инстанция съгласно избрани законови критерии, които обаче би трябвало да се преформулират и да се прибавят нови. В множеството изложби бе категорично стимулирана нуждата от разширение на основанията за допускане до касация, в това число и поради отклонение от приложението на материалното право, както и поради недоказаност на правосъдното решение (проф. Анелия Монгова). Нов критерии за достъп до касация да е отклонението от практиката на Съда на Европейски Съюз при пояснение на правила на правото на Европейски Съюз (проф. Мингова и зам ръководителите на ВКС), както и случаите на отклоняване от тълкувателно решение на Конституционния съд (Мингова).
Върховен касационен съд с лужебно да позволява касация , когато установи, че в решението на долната инстанция е позволено отклоняване от императивни правила от по-висш порядък, като да вземем за пример правото на Европейски Съюз или конституционни правила.

- Да се преуредят преклузиите в гражданския развой по член 133 Граждански процесуален кодекс, т.е. късият период, който има ответникът да направи възражения по исковата молба, да оспори доказателства, да предяви срещуположен иск и така нататък, като след приключването на този период, той губи право да направи това. Същеременно тази уредба на практка препятства съда да откри истината по един развой, като постанови правосъден акт, който в оптималната степен дава отговор на действителното фактическо състояние. Уредбата би трябвало да е такава, че когато страните желаят да попълнят делото с относими обстоятелства, би трябвало да могат да го създадат в първоинстанционното произвеждане ", сподели доктор Ивайло Костов, съгласно който преклузиите би трябвало да бъдат съобразени с отчета на съда по делото.
Според анкета на юристите от страната този текст би трябвало да се промени, както и да се удължи срокът за отговор на исковата молба.

Въвеждане на обвързване на въззивния съд за премахване по длъжностен път на позволените от първа инстанция процесуални нарушавания, съдът е задължен да поправи своите неточности . Страните би трябвало да са в положение да упражняват процесуалните си права и особено - правото да попълнят производството с обстоятелства, разяснява юрист Георги Атанасов в ревюто си, отдадено на въззивното произвеждане. Това значи да се подсигурява процесът против несъблюдение на отговорностите на съда за изясняване на обстоятелствата по делото, проблематичните дейности на съда по правене на отчет по делото, водещо до " незнание на страните " за параметрите на разногласието и нужните доказателства, процесуалните нарушавания при допускане/недопускане, събиране, инспекция и оценка на доказателствата и други Трябва да има континюитет на поддържането на отчета в първата и втората инстанция, сподели юрист Атанасов, който стартира ревюто си със сентенциите, че организационни проблеми не се вземат решение с смяна в закона, а дисциплината в процеса е отговорност на съдиите.
Неприсъственото решение би трябвало да съдържа претекстове, всеки би трябвало да знае за какво е наказан, уточни доцент Таня Градинарова в ревюто си по тематиката. Неудачната редакция на член 239, алинея 2 Граждански процесуален кодекс, че неприсъственото решение не се стимулира всъщност, се ползва съвсем безусловно от някои съдии и в решението единствено в едно изречение се прави извод за евентуалната основателност на желае, сподели тя. Практическата липса на претекстове визира правото на ответника на обективен правосъден развой, което постанова законова смяна.

В края на първия ден на конференцията имаше полемика за тълкувателната процедура на висшите съдилища. Ивайло Костов разви тезата, че това пълномощие би трябвало да бъде анулирано, защото съставлява интервенция във вътрешното разбиране на съдиите, постоянно дописва закона, а в някои случаи опонира и на конституцията. Тезата му беше подкрепена от юрист Емилия Недева, която сподели, че има процедура на Европейски съд по правата на човека в тази посока. Адвокат Иван Георгиев от своя страна съобщи, че нарушаване на човешките права е непредвидимата правосъдна процедура - нещо, което тълкувателните решения имат за цел да преодоляват. " Няма такова нещо като вътрешно разбиране по правото ", означи арбитър Борислав Белазелков от Върховен касационен съд и сподели, че, в случай че всеки тръгне да преглежда закона по вътрешното си разбиране, вместо един ще има седем милиона закона.

Вторият ден на конференцията - в събота, е отдаден на обезпечителното, заповедното и изпълнителното произвеждане.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР