Морето на юг ври от парещи мекотелиПодранили са с месец

...
Морето на юг ври от парещи мекотелиПодранили са с месец
Коментари Харесай

Ранни медузи нападат в плиткото

Морето на юг ври от парещи мекотели
Подранили са с месец и половина поради горещото време, считат спасители и риболовци от Бургаско

Мъртво неспокойствие сграбчи залива

Ранни медузи нападнаха крайбрежията в Бургаско. Парещите мекотели са подранили с към месец и половина и занапред са завладяли водата - има ги на плиткото, както и към шамандурите и във вътрешността, описаха пред “Труд news ” спасители и риболовци. Една от аргументите за нашествието те виждат в ненормалното топлото време, което води до аномалии в морето.

“Подраниха, естествената им поява е към края на юли и през август, когато морето е “най- нагрято ” след многото летни жеги ”, споделят морските спасители. А риболовците регистрират, че ги има и във вътрешността в морето, като означават, че има години, в които популациите са по-големи.

Всъщност медузите се възпроизвеждат отлично в море като Черно, където има огромна органика. “Тук има и огромно количество зоопланктон, с който медузите се хранят. За да има доста медузи от даден тип, значи има задоволително храна в този миг ”, уточни пред “Труд news ” ихтиологът доцент Виолин Райчев от Института по океанология към Българска академия на науките (виж карето).

Той означи, че морето не изстива през зимните месеци. Това потвърдиха и риболовците, които показаха, че още през януари морето е било 9 градуса, а през март към този момент 11, което не е обикновено, а в този момент водата е над 25 градуса на юг.



В Бургаския залив е излязло и първото мъртво неспокойствие, тъй че морските стражи предизвестяват плажуващите да са деликатни.

Морските спасители обясниха, че медузите са дребни и не са толкоз рискови, само че поучават къпещите се, в случай че бъдат “опарени ” или “ужилени ”, да изплакнат мястото. Оцет и сапун са другите лекове против зачервяването по тялото при захапване от медуза, само че към този момент в домашни условия.

Медици допълват, че, в случай че човек бъде опарен, незабавно би трябвало да излезе от водата. Ако има останки от медузата по тялото, то те би трябвало де махнат, само че не с ръце а с нож или с нещо друго. Засегнатият сектор би трябвало да се полее с вода - топла, може и с оцет, и да не се търка с ръка, а място да се покрие със суха забрадка. Добре е да се пие доста вода, може да се вземе и антихистамин - противоалергично лекарство.

За малко избавление от медузите от петък насам носи не друго, а мъртво неспокойствие, което сграбчи залива на Бургас. За това лято, от юни насам, то се появява за пръв път по бургаските плажове. “Следим времето непрестанно и от през вчерашния ден чакахме за уикенда да се вдигне огромна вълна. Идва североизточен вятър и подкопава дъното. Ветровата вълна провокира дънни ями и става мъртво неспокойствие. Ако има вятър - става мелтем, а в случай че спре - става сулган, само че и в двата случая “мъртвакът ” е налице. И морето стартира да дърпа във вътрешността. От тази заран има “мелтем ”. Вълнението е 3-4 бала. Много е рисково ”, обясниха морските стражи.

Заради стоплянето на водата

 
Рибата става по-дребна, а морето - гостоприемно за нашественици
 

Инвазивните типове по нашето крайбрежие сега са 26

Даниела Фархи,
Труд news, Варна



Корейската скална риба към този момент е бутиков улов. Престрашилите се да я опитат са безапелационни, че месото є е доста вкусно.

Климатичните промени крият опасности за биоразнообразието в Черно море. В това са безапелационни учени и риболовци. Заради стоплянето на въздуха и морската вода през последните години рибата става по-дребна, сочат резултати от регулярните експедиции за изследване на морската фауна на Института по океанология при Българска академия на науките. Най-отчетлива е наклонността при цацата, калканът и чернокопът, само че съгласно риболовци това важи и за сафридът. Повишението на температурата на водата до 8 градуса през зимните месеци води и до по-ранно полово съзряване на някои типове като попчета и трицона. Така е и при калкана. Размножителният му интервал към този момент изпреварва този на възбраната за улов. В дълготраен проект това основава заплаха от понижаване на популацията, тъй като напълно законно се ловят подрастващи маломерни екземпляри. Учените оферират решение на този проблем посредством въвеждане на плаващи интервали за несъгласие върху улова, които да регистрират и настоящия размер на рибите.

Глобалното стопляне прави гостоприемно морето ни за нашественици от юг. По данни на ИО при Българска академия на науките инвазивните типове по нашето крайбрежие сега са 26. Макар че множеството не заплашват обичайните морски жители, хората, които си вадят хляба от морето, са сигурни, че някой ден това ще се случи. За образец и те, и учените дават рапаните. Внесени в Черно море с баластните води на кораби, азиатските хищни морски охлюви за малко повече от половин век изядоха ядливите стриди и свиха до най-малко популацията от черна мида по нашето крайбрежие. Тъй като са деликатес в Далечния Изток, рапаните станаха добър бизнес, уловът им - всеобщ, а като резултат към този момент и техните размери се свиха. Друг унищожителен завоевател, заселил се по Черноморието ни през 80-те години на предишния век, е гребеновидната медуза, която изяжда личинките на хамсията, цацата и зоопланктонът, с който се хранят рибите. Преди7-8 година бе регистриран пик на популацията, само че след това процесът бе овладян от друга медуза пришелец - берое овата, която гълтам с ненаситност братовчедката си. Но вредите върху рибите, които са обект на икономически лов на риба, още са налице, регистрират от Консултативния съвет за Черно море.



Гребеновидната медуза към този момент е един от двата най-опустошителни нашественика по Черноморието ни, само че риболовците са обезпокоени, че поради стоплянето на водата ще има нови неприятни изненади.

Топлата вода притегля и непознати в предишното риби. Във Варна риболовци се хвалят с улов на корейска скална риба. Вероятно тя е стигнала до Черно море от Турция, където я отглеждат в развъдници. Екземплярите не надминават 30 см, хващат ги и лодкари, и въдичари от брега. Дънният морски жител е от фамилията на грозния, само че доста апетитен скорпида, само че за разлика от него не е токсичен. Храни се с рачета и дребни рибки, само че към този момент не е опасност за кореняците, тъй като разпространяването му е бутиково. Често уловилите екзотичния тип риболовци си вършат фотография за спомен и пускат рибката назад във водата, защото не са сигурни дали става за ястие, само че по-смелите споделят, че месото є е великолепно. От далечното Японско море във Варненското езеро преди няколко години се бе заселила и едра скарида. Учените настояват, че в естествената си среда тя се развъжда по 3-4 пъти годишно, само че в наши води това не се случи и екземплярите съвсем изцяло изчезнаха.

 
Доц. Виолин Райков, ихтиолог, Институт по океанология към Българска академия на науките, пред “Труд news ”: Редица стресови фактори въздействат на фауната в Черно море


 

Опредено наклонността е към стопляне и тя се вижда. Тези температури - аз съм варненец, не си припомням такива от 35-40 градуса лятото във Варна, само че това е новото обикновено.

Издребняване на рибите обаче не е единствено поради смяна в температурата, има и други фактори, които въздействат върху темпа на напредък. Един от тях е количеството и качеството на храната. Всъщност стоплянето на времето и прекосяването на двусезонен вид на температурата на атмосферата и водата води до миграциите на рибите, тъй като те следват храната си.

От друга страна, самото риболовство и изземването на рибата в по-големи количества също въздейства, тъй като риболовът изземва първо по-големите екземпляри. Когато е несъразмерен риболовът върху даден тип, се следи този резултат. Храната въпреки това работи върху физиологични процеси - тези, които водят до повишаване и отделяна на хормони и по този начин наречената екология на напрежението, на която много обръщаме внимание напоследък с наши сътрудници. Имаме два плана с фундаментални проучвания - в центъра на тях са както дефинира типове риби, както и всевъзможни други организми, и по какъв начин им работят всички тези резултати, по какъв начин ги стресират. Редица са стресовите фактори. Липсата на О2 за тъканите - оксидативният стрес, е огромна и рибата не може да нараства, страда, даже умира. Променят се и миграциите - когато е по-топла водата, а би трябвало да е по-хладна, рибата не е в положително положение, само че тя е мобилна - тя може да мигрира на друго място. И по тази причина всекидневно риби, които се срещат в крайбрежната зона в този момент, са по-малко и хората споделят “няма риба ”. Тя е намаляла от една страна, само че е сменила и миграционните си пътища.

Чакаме 500 делегати от 150 страни

 
Българска академия на науките и Столична община нищят климатичните опасности в Черноморския район
 

България ще бъде хазаин на 61-ата сесия на Междуправителствения комитет по изменение на климата (IPCC). София ще посрещне над 500 делегати от 150 страни от 26 юли до 2 август за пленарна сесия на най-влиятелната интернационална научна организация в региона на изменението на климата, оповестиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). От екоминистерството обясниха, че координират и сателитна стратегия с поредност от събития, с цел да притегли вниманието на обществеността и учени, общини, бизнеси към проблемите на климата в България и Черноморския район.

“Това ще бъде най-голямото събитие, обвързвано с науката за климата, което в миналото се е провеждало в България, и е късмет за страната ни да показва достиженията на българската просвета в региона на климата ”, сподели служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров.

В рамките на сателитната стратегия на 25 и 26 юли Българската академия на науките (БАН) и Столична община (СО) ще бъдат домакини на научна конференция на тематика “Климатичните опасности в Черноморския район ”. Международно приети учени от България и района ще обсъдят тематики като: климатичните характерности и промени на Черноморския басейн и следствията от тях; Черно море и международния океан - повишаване на морското ниво, смяна на солеността и други изменения; Черно море и вливащите се в него реки. Конференцията ще приключи с кръгла маса, на която се чака научните заключения, показани от учените, да станат основа за оформяне на политически решения за развиването на района, в това число на равнище локална власт, прибавиха от Министерство на околната среда и водите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР