Още по темата Германската технологична компания Infineon строи завод за

...
Още по темата Германската технологична компания Infineon строи завод за
Коментари Харесай

Електроколите могат да намалят със 100 млрд. долара данъците от горивата

Още по тематиката
Германската софтуерна компания Infineon строи цех за чипове в Австрия

Компанията ще вложи 1.6 милиарда евро и ще наеме 400 чиновници
22 май 2018
Изтеглянията на коли от пазара заради бъгове в електрониката се усилват

Софтуерните недостатъци са все по-често в основата на акциите на фирмите
22 май 2018
Toyota ще продава електрически автомобили в Китай под марката на GAC

Целта на японската компания е да извърши идните квоти за продукцията на електрически коли в страната
19 май 2018
Rolls-Royce ще създава единствено електрически коли до 2040 година

Решението на компанията е предизвикано от затягащите се регулации за ограничение на нездравословните излъчвания
16 май 2018
Shell трансформира капиталовата си тактика в прехода от изкопаеми към биогорива

Британско-холандската група съобщи, че 80% от настоящите й ресурси от петрол и газ ще бъдат изчерпани до 2030 година
15 апр 2018 Правителствата по света биха изгубили до 100 милиарда $ под формата на налози и акцизи върху горивата до 2030 година вследствие на дейното използването на политики, насърчаващи използването на електрически коли. Според най-амбициозния сюжет на Международната организация по енергетика (MAE), в случай че до 2030 година 30% от продажбите на нови коли са електрически, държавните управления ще се откажат от доходи от акцизи на горива на стойност 92 милиарда $, оповестява Financial Times.

Ако тази прогноза се сбъдне, дневно ще се използва с 4.8 млн. барела нефт по-малко. Това обаче ще е единствено 5% от световното търсене на суровината, което значи, че все пак петролът ще резервира ролята си на световно гориво за превоз за години напред.

В най-лошия случай

Според по-консервативната прогноза, която взима поради сегашните държавни политики, изгубените доходи се правят оценка на 47 милиарда $ до 2030 година, даже когато електрическите коли заместят 2.6 млн. барела нефт.

Предвижданията на МАЕ идват във време, в което държавни управления и градски управи обмислят фискалните последствия и тези за околната среда, стимулирайки продажбите на електрическите коли в опит да се понижат нездравословните въглеродни излъчвания и да се усъвършенства качеството на въздуха в градовете.

Англия и Франция оповестиха, че от 2040 година ще забранят продажбите на коли на дизел и бензин. Китай и Германия също обмислят сходни ограничения. В отчета се отбелязва, че възбраните на обособени градове също могат да ускорят процеса на преход.

Въпреки тези прогнози към този момент електрическите коли образуват дребна част от целия автопарк. Миналата година бяха продадени 1 млн. електрически коли, като по този метод общият им брой е 3 млн., което към момента е единствено 1% от световните продажби.

Скутерите стават все по-популярни

Според прогнозите на МАЕ електрическите рейсове и двуколесните транспортни средства като скутерите ще надминат по брой леките коли с акумулатори.

До 2030 година се чака 40% от двуколесните транспортни средства в света да бъдат електрически. Това е предизвикано от потребността на Китай и Индия за чисти транспортни средства, които могат да се движат в натоварени градски зони. МАЕ чака продажбите на електрическите коли да доближат 21.5 млн., или съвсем една пета от световните продажби.

Financial Times напомня, че сега има политически подтик за стимулиране на продажбите на електрическите коли, водещ до вложения във заводи за акумулатори, което пък значи, че цените на колите ще не престават да падат. Едно от значимите изводи на отчета е, че това би имало позитивен резултат върху двуколесните транспортни средства и рейсовете, което потвърждава, че има капацитет за разгръщане отвън колите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР