Още по темата Ford влиза на пазара на е-скутери Автомобилният

...
Още по темата Ford влиза на пазара на е-скутери Автомобилният
Коментари Харесай

Ford търси милиарди долари инвестиции за автономни автомобили

Още по тематиката
Ford влиза на пазара на е-скутери

Автомобилният колос купи стартъпа за наем на електрически скутери Spin
8 ное 2018
Uber може да доближи оценка от 120 милиарда $

Листването на компанията на борсата е едно от най-очакваните събития от Wall Street
17 окт 2018
Softbank и Toyota ще създават дружно услуги за самостоятелни коли

Това е първата по рода си сделка сред двете компании
6 окт 2018
Honda ще влага 2.75 милиарда $ в самостоятелния автомобил на GM

Това е втората огромна инвестиция в поделението Cruise за 4 месеца, откакто Softbank вложи 2.25 милиарда $
4 окт 2018 Поделението на Ford за създаване на самостоятелни транспортни средства - Argo AI, търси вложения от милиарди долари от някои най-големите съперници на американската компания. Според изпълнителния шеф на подразделението Браян Салески създаването на самостоятелен автомобил е прекомерно капиталоемко начинание, което изисква присъединяване на всички колоси в автомобилния бранш, написа Financial Times. Вече се появиха спекулации, че Ford и Volkswagen ще си спомагат в самостоятелните коли и други браншове на автомобилостроенето в бъдеще.

Ford търси милиарди

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Argo AI търси евентуални вложители както от съперници на Ford, по този начин и от евентуални клиенти. Салески не загатва Volkswagen поименно, само че новините, че двете компании обмислят подпомагане, зачестяват в последните седмици.

Ford влага 1 милиарда $ в Argo AI по-рано тази година, само че тази сума е извънредно незадоволителна за развиването на изкуствен интелект за транспортни средства. Миналата седмица Ford също закупиха компания за градска подвижност и електрически скутери и оповестиха, че опитът в този вид логистика и обмисляне ще способства към развиването на самостоятелните им услуги. Салески декларира, че не става дума единствено за програмиране, тъй като изкуственият разсъдък би трябвало да задвижва коли, което прави процеса прекомерно капиталоемък.

Тенденция в целия бранш

Салески удостовери, че инвестицията от Ford няма да е задоволителна, а съгласно Detroit News немският колос Volkswagen е подготвен да влага 1 милиарда в Argo AI. Двете компании са в договаряния за партньорство при продажбата на комерсиални коли в Европа, както и други браншове, които включват и AI. Това не е и първият случай на огромен авто производител, който търси външни вложения за самостоятелни планове.

Автономните коли към този момент не носят краткотрайни облаги, а разноските им за R&D са големи. GM беше първата обичайната автомобилна компания, която притегли външни вложения за самостоятелните си разработки Cruise – от японската SoftBank, а по-късно и от Honda. Uber също изпраща сигнали на пазара, че може в бъдеще да потърсят вложения в личните им планове за самостоятелни коли. Ford и Walmart възнамеряват да пуснат дружно лимитирана услуга за безпилотни доставки. Ford към този момент имат сходни покупко-продажби с Dominos и Postmates.

Всички тези компании обаче са по-назад от профилираната Waymo (част от Alphabet - компанията, майка на Google), която възнамерява да предложи първата си услуга за жители до няколко месеца.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР