Още по темата Банката в моя телефон Приложенията за мобилно

...
Още по темата Банката в моя телефон Приложенията за мобилно
Коментари Харесай

В България вече работи първият дигитален портфейл за смартфон

Още по тематиката
Банката в моя телефон

Приложенията за мобилно банкиране се развиват. " Капитал " съпостави няколко от тях
4 май 2018
(Техно)лични финанси

Начините, по които се харчи и икономисва, се трансформират, а въпреки и постепенно - и тук
28 дек 2017 Първият в България цифров портфейл, който основава виртуално копие на платежни карти, към този момент може да се употребява в страната. Приложението, което се споделя Phyre, разрешава картодържателите да цифровизират разплащателни карти на смарт телефона си без значение от техния издател. Така те могат да заплащат на безконтактни ПОС терминали в комерсиалните обекти посредством активиране на приложението и приближаване на смарт телефона си. За да работи Phyre, е належащо телефонът да поддържа функционалността NFC (near field communication).

Има ли други функционалности

Phyre разрешава също по този начин дигитализирането и на общоприети карти за преданост, които се задействат посредством сканиране на баркод. По този метод потребителите ще могат да съхраняват всичките си карти – било те платежни или за преданост - във виртуален тип на телефона си. Третата функционалност на приложението е да разрешава другите му консуматори да си изпращат пари в действително време. Приложението ще е гратис за първите 12 месеца на регистрацията, след което ще има месечна такса от 2 евро, както и такса от 1.25% при заплащане във валута, друга от тази на картата. Предстои да бъде добавена и функционалност за оторизиране на транзакциите посредством пръстов отпечатък.

Кой го прави

Приложението е създадено от българската fintech компания Paynetics в съдействие с картовия оператор Mastercard. То употребява услугата Mastercard Digital Enablement Service, с която се пази номерът на картата и се подсигурява сигурност на транзакциите.

" Приложението Phyre е неповторим артикул освен за потребителите, само че и за разплащателната промишленост като цяло. Не съществува различен цифров портфейл в Европа, който да предлага токенизация на разплащателните карти в композиция с редица други функционалности. Благодарение на паневропейския си лиценз Phyre има всички шансове да се трансформира в желания цифров портфейл освен за българските, само че и за доста други консуматори в Европа. И това ще бъде идващото доказателство за лидерската позиция на българската финтех и стартъп екосистема ", разяснява Ваня Манова, управител за България и Македония, Mastercard.

" Целта ни е да предоставим платежни услуги от напълно ново потомство и да превърнем Phyre в първия избор на потребителите в България, а и в Европа. Стартираме с дигитализиране на банкови карти и карти за преданост, както и безвъзмездни и мигновени преводи сред потребителите, което покрива ежедневните потребности на потребителите. В бъдеще целим с phyre да може да платите безусловно всичко: билети за градски превоз, паркинг. Създаването на профил във phyre е гратис, лишава минути и незабавно може да получавате пари и да плащате с телефона си, в действителност е доста елементарно ", съобщи Константин Джелебов, изпълнителен шеф на компанията.

У нас единствено Първа капиталова банка разрешава цифровизация на платежни карти през мобилното си приложение и с телефони, които поддържат NFC. Тя вкара функционалността през 2016 година още веднъж в съдействие с Mastercard и все още не е последвана от друга локална банка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР