Още от следващата седмица започват обиколките по домовете на децата

...
Още от следващата седмица започват обиколките по домовете на децата
Коментари Харесай

Издирват незаписаните ученици в област Русе

Още от идната седмица стартират обиколките по домовете на децата и учениците в Русенско, които не са записани в детска градина или учебно заведение.

Това стана ясно от извършена по-рано през днешния ден среща в Областната администрация. „ Трябва да създадем всичко допустимо за обезпечаването на оптимален обсег и ефикасен образователен развой. Считам, че образованието е един от най-важните стълбове на държавността “, съобщи Станев. Без смяна по отношение на предходната година остава броят на образуваните екипи в региона, които ще търсят деца у дома. Те ще бъдат още веднъж 31, като в тях ще се включат 489 педагогичен експерти, представители на общините, на дирекциите за обществено подкрепяне и служители на реда. Ръководителите на екипите ще бъдат специалисти от Регионалното ръководство на образованието /РУО/. Най-голям е делът на учителите – 334, което е малко над 68% от всички ангажирани с процеса.

През септември и октомври следва да бъдат посетени към 1200 адреса в района. Поне толкоз са били през миналата година. Освен да убеждават родителите за изгодата от образованието, екипите по обсег могат да им предложат поддръжка за намиране на работа и обществено подкрепяне. В някои случаи специалистите могат да спомагат на фамилиите даже за адресна регистрация. И тази година обходите по  Механизма за взаимна работа на институциите по обгръщане, включване и попречване на отпадането от просветителната система на деца и ученици в наложителна предучилищна и учебна възраст ще стартират месец по-рано. Припомняме, че наложителното обучение в България е от 5 до 16 годишна възраст. На база информация от Националния статистически институт излиза наяве, че общият брой на децата на възраст сред 5 и 16 години, подлежащи на обсег в просветителните институции в област Русе, е 23 356. От тях 19 008 се образоват в предучилищни и учебни институции, а 4 932 е броят на децата, за които следва да бъдат осъществени действия по осъществяване на упоменатия механизъм. Установено е, че 4 348 на брой са малолетните, които са в чужбина, само че към момента попадат под обсега на Механизма заради това, че те могат да се завърнат и да продължат образованието си в България. В момента, в който тези деца преминат 16 години, то автоматизирано ще излязат от системата за обсег. Оказва се, че те са към 18% от подлежащите на образование в предучилищна и учебна възраст деца в област Русе.

По последни данни към края на 22-и април с помощта на работата на екипите за обсег 56 деца и възпитаници са записани в детска градина или учебно заведение, а 13 са преместени в друга просветителна институция. Приоритетно през тази година ще се работи за консолидираното на децата от предучилищна възраст, 1-и клас и приключили 7-и клас, само че към момента не записали се в 8-и.

В днешната среща началникът на РУО доктор Росица Георгиева, както и представители на всички упоменати ведомства.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР