“Още от първите години на създаване на Българската армия църквата

...
“Още от първите години на създаване на Българската армия църквата
Коментари Харесай

Как църковните ритуали навлизат в тези на Българската армия

“Още от първите години на основаване на Българската войска църквата е ръка за ръка с нея в основаването на тези дух и полезности, които ще водят армията през цялото ѝ съществуване. Църковните ритуали навлизат доста съществено в формалните ритуали на армията, а водосветът на знамената е един от знаковите ритуали. Църковните ритуали пък имат своите заемки от националната традиция “. Това разяснява пред bTV доцент доктор Соня Пенкова, шеф на Националния военноисторически музей.

„ Гергьовден е празник, обвързван с пролетта и очистващата мощ на водата и ненапразно на всеки един празник водосветите са типични за армията, тъй като я очистват и носят вярата за нови триумфи “, уточни още тя.

Освещаването на знамената светини на Българската войска e традиция, която води началото си по всяка възможност по времето на цар Симеон I преди борбата при Ахелой през 917 година

„ Съвременните обичаи, които познаваме, са тези, които българската войска възвръща до 1946 година и продължава да практикува и в този момент “, уточни доцент Пенкова.

„ Чудесата на Свети Георги го свързват с армията, само че той е обвързван и с природата, и със стадата, и с доста други превъплъщения. Неговата връзка с армията става още по-силна след основаването на първия български боен медал – ордена за смелост. Датата на отбелязване на носителите на ордена е 6 май. Тя става празник на българската войска едвам в края на 20-те години “, изясни още тя.

„ С битката на българските политици и на българското военно управление за отпадане на клаузите на Ньойския контракт, има доста знакови събития, които желаят да покажат на света възраждащата се мощност на българската войска. Даряването на новите бойни флагове стартира 1937 година, само че продължава и първоначално 40-те години. Церемонията е грандиозна, а моментът е извънредно значим – народът се допира още веднъж до своята войска “.

Днес във военноисторическия музей хората могат да се допрян до първите бойни флагове. Богата културна стратегия чака гостите му, а входът е свободен.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР