Още от 1969-а човечеството знае за съществуването на странни ледени

...
Още от 1969-а човечеството знае за съществуването на странни ледени
Коментари Харесай

Разплетоха мистерията на странните ледени кръгове в Сибир

Още от 1969-а човечеството знае за съществуването на странни ледени кръгове, образуващи се в езерото Байкал. Десетилетия наред обаче нямахме никаква визия за точните механизми, които водят до образуването на тези странни структури. Изследване, оповестено в научното издание Limnology and Oceanography, най-накрая дава отговора.

Езерото Байкал е едно от най-старите на света – то се е образувало преди 25-30 милиона години. Максималната му дълбочина е 1642 метра. Поне във връзка с размера си то е най-голямото езеро с прясна вода изобщо. Намира се в Сибир, Русия и съдъдържа почти 23,615.39 кубични километра прясна вода.

През годината температурата на езерото варира много фрапантно. През лятото повърхността може да доближи 16 градуса по Целзий на някои места. Тя обаче замръзва за 4 месеца от началото на януари до май. Средно ледът е към 0.5 до 1.4 метра пълен, само че на някои места се образуват дребни „ ледени могилки “ и освен това състояние дебелината доближава 2 метра.

Езерото е известно със своите странни кръгове, които се появяват през зимните месеци. Те са толкоз огромни, че могат да бъдат видени даже от Космоса. Именно с помощта на учените от NASA тази тайнственост най-сетне е разплетена. С помощта на данни, събрани от спътници и датчици, пуснати в езерото, излиза наяве, че топлите водовъртежи надълбоко под замръзналата повърхнина основават топъл поток от вода, въртящ се по посока на часовниковата стрелка (дори през студените месеци). Силата на течението е най-слаба в центъра, където повърхността остава заледена. Най-силно обаче е течението по краищата – точно то „ издялква “ леда и основава тези впечатляващи обединения, забележими даже от Космоса.

Все още обаче не знаем какво тъкмо образува въпросните топли водовъртежи. Изследователите не престават да учат този феномен. Сегашните данни подсказват, че водата, стичаща се от други реки, евентуално взе участие във образуването им (и че те се образуват по всяка възможност през есенните месеци, преди езерото да е замръзнало).

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР