Още на 27-28 юли издадох заповед, с която разделяме готовността

...
Още на 27-28 юли издадох заповед, с която разделяме готовността
Коментари Харесай

Ангелов: От 150 легла в София бяха разкрити 50, проблемът е в логистиката |

Още на 27-28 юли издадох заповед, с която разделяме готовността на лечебните заведения в три стъпки: до 150 болни на 100 000 души, 250 на 100 000 и над 300 на 100 000. За всяко лечебно заведение е написано какво би трябвало да предприеме. Максималният брой кревати в страната е над 7000, интензивните са над 1100. След като започнахме инспекциите, установихме, че вместо 150 кревати в София са разкрити едвам 50. Това сподели на брифинг пред Столичната районна здравна ревизия здравният министър Костадин Ангелов.

Според него казусът е в логистиката, която подхващат шефовете на лечебните заведения. По думите му сега в столицата няма дефицит на кревати. 

Е-направленията за PCR от персоналните лекари

" Вчера разговаряхме със зам.-министър Начева, сега се тества електронното издаване на посоки за PCR от персоналните лекари. Това ще стане факт от идната седмица. Според Националния център по заразни и паразитни заболявания към момента бързите антигенни проби не могат да бъдат база за епидемиологично изследване и да служат за карантиниране ", заяви Ангелов.

Проверки в лабораториите

" Днес цифрите са от малко малко естествени, не се вижда нормалното за вторник скупчване на резултати. Разпоредил съм да се ревизира тези 51 умряли от кого са подадени, да се издирят и в случай че има закъснение ще бъдат тествани. Има резултат във връзка с въвеждането на данните, само че инспекциите в лабораториите не престават и ако има нарушавания ще бъдат осъдени ", каза министърът.

Ситуацията в София

По думите на Ангелов обстановката в столицата е извънредно усложнена поради непрестанно увеличаващият се брой на инфектираните. Изискването е всички да бъдат документално известени и карантинирани, като се извърши съответното епидемиологично изследване.

Той обаче посочи, че от края на септември до момента има доста позитивни и контактни лица в Столична РЗИ, което затруднява работата на системата. Затова се постанова включването на чиновниците от Националния център по публично здраве и разбори, заяви Ангелов.

Електронното уведомяване на инфектирани и контактни лица

Здравният министър разяснява и концепцията за електронно уведомяване на инфектираните и контактните им лица. Той изясни, че предлагането на здравното министерство е входирано в Народното събрание, с цел да каже законодателят " тежката си дума ". Според Ангелов за предпочитане е известията да се връчват на хартия, защото са съображение за издаване на болничен лист. Той обаче предизвести, че в случай че обстановката продължи да се утежнява, епидемиологичните изследвания може да бъдат спрени, тъй като няма да има запас. По думите му по този начин действат и в Германия, където се разчита на съвестта на жителите.

Мобилните пунктове

" В четвъртък ще ви поканя да видите в няколко лечебни заведения в София по какъв начин са построили мобилните си пунктове. Идеята е в лечебни заведения със 100 и над 50% държавна благосъстоятелност да се разположи мобилна сграда вид фургон с екип от доктор и сестра, с цел да има хората, които се нуждаят от консултация и бърз антигенен тест, къде да го създадат ", заяви проф. Ангелов.

Той сподели още, че сега текат договаряния за доставка на такива проби. Целта е да се изследват оптимален брой хора, с цел да се откри какво е разпространяването в страната.

Всеки български жител ще има достъп до тези пунктове, увери той.

Линейки за София

" Още в края на септември, когато започнахме подготовката на системата за тази вълна, във връзка с плана за модернизация на Спешната помощ, помолих ръководителите на плана и компанията снабдител на колите за спешна помощ да съкратят всички периоди и в следствие колите за спешна помощ, които трябваше да бъдат доставени по филиали в страната, ще се пренасочат съм столицата ", сподели Ангелов.

Той заяви още, че през днешния ден му следва среща с шефа на РЗИ Бургас и ръководителите на лечебни заведения в града, с цел да се откри повода за неналичието на коронавирус кревати. 

В края на брифинга здравният министър се обърна с обръщение към всички медици:

" Лекарите и сестрите са хората, които дават всичко от себе си, дано няма афектиран от мои думи. Ще ги поддържам, само че в случай че някой усеща, че може да заобиколи разпоредбите, няма по какъв начин да се оправим. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР