Още едно изследване свърза болестите във вътрешностите със състоянието на

...
Още едно изследване свърза болестите във вътрешностите със състоянието на
Коментари Харесай

Бактерии във вътрешностите причиняват лезии в мозъка

Още едно проучване свърза заболяванията във вътрешностите със положението на мозъка. Учените свързаха повода за постоянно срещани проблеми с кръвоносните съдове в мозъка с колонии от бактерии в стомаха. 

Тези малформации на съдовете могат в крайни случаи да доведат даже до инсулти. Но точното схващане за механизма зад появяването им може да помогне за създаването на лекуване, което да ги спре преди да се появят.

Учените са изследвали генетично модифицирани мишки, които са носили ген, който ги е правил резистентни против лезии в мозъка, само че даже и измежду тяг няколко мишки са развили лезии. Това, което са разкрили учените обаче е, че тези мишки са имали циреи в техните коремни кухини, породени от инжектирания. Това е навело учените на мисълта, че възпаленията в коремните кухини може да са свързани с лезиите.

За да тестват тази догадка 16 от мишките са били инфектирани с с жив вариант на грам негативната бактерия Bacteroides fragilis, която нормално се намира в стомаха. От тях 9 са развили съдови лезии, което допуска, че бакетрията се е популяризирала от мястото на началната зараза по този начин, че е засегнала растежа на клетките, които са съставяли кръвоносните съдове в мозъка. 

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР