Още 34 човека ще бъдат обучени за здравни медиатори от

...
Още 34 човека ще бъдат обучени за здравни медиатори от
Коментари Харесай

Обучават още 34 здравни медиатори


Още 34 индивида ще бъдат подготвени за здравни посредници от преподаватели от Факултета по публично здраве към Медицински университет-София, медицински експерти и екипа на Националната мрежа на здравните посредници. Това стана ясно по време на формалното разкриване на новата образователна година на здравните посредници, което се състоя в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ ".

Националната мрежа на здравните посредници, в партньорство с Факултета по публично здраве към МУ-София, провежда образованието за седма поредна година. Новите фрагменти ще работят и по експертния план „ Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика “, който започва в България през 2010 година и се разшири в пет европейски страни – България, Румъния, Словакия, Унгария и Сърбия. Неговата съществена цел е основаването на устойчива мрежа от здравни посредници в тези страни, които да допринесат за ограничение и профилактика на инфекциозните и полово излъчените заболявания и понижаване на равнищата на детската смъртност измежду уязвимите групи.

Две интернационалните оценки получи Националната мрежа на здравните единствено за два месеца. На 15 март 2018 година планът "Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика " завоюва влиятелните европейски награди на Eye For Pharma, които отличиха напъните на GSK и Националната мрежа на здравните посредници в категория „ Най-ценно съдействие “. Тази премия се дава за маркиран позитивен прогрес в връзките сред обществото, пациентите и социално-значимите болести, като отличават водачеството във фармацевтичната промишленост. Компаниите, победили тази година, влагат в иновация, стойност и резултати, които водят до дълготраен, резистентен триумф.

Свързани публикации.. Мрежата на здравните посредници стана на 10 година 0 Здравни посредници ще усъвършенстват опазването на здравето измежду ромите 0 Обучават 39 нови здравни посредници 0

В края на ноември предходната година европейският комисар по здравето и сигурността на храните Витенис Андриукайтис удостои Националната мрежа на здравните посредници с второ място измежду неправителствените организации, взели участие в кандидатстването за оповестената няколко месеца по-рано от Европейската здравна платформа (EU Health Policy Platform) Европейска здравна премия 2017 – „ Насърчаване на имунизациите “. Европейската здравна премия има за цел да отличи неправителствени организации за начинания, които способстват за възстановяване на публичното здраве и имат капацитета да бъдат пренесени и в други страни.

Новите лица, които ще бъдат подготвени за здравни посредници, са определени със конкурс, извършен в съответната община. Основни критерии за избора им са да имат приключено приблизително обучение, да принадлежат към общността, в която ще работят, да познават добре проблемите на общността и да са съпричастни към тях, да владеят езика/езиците на общността. Новите здравни посредници ще работят в общините Сандански, Петрич, Варна, Велико Търново, Елена, Златарица, Хайредин, Кюстендил, Луковит, Радомир, Искър, Карлово, Пловдив, Завет, Нова Загора, Столична, Ботевград, Мъглиж, Раднево, Попово, Димитровград, Свиленград, Никола Козлево, Върбица, Тунджа, Болярово, Кърджали и Монтана. През 2018 година с бюджет, обезпечен от страната, в България ще работят общо 230 здравни посредници в 117 общини.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР