Осемгодишната Асер вече два месеца живее в бежанския лагер в

...
Осемгодишната Асер вече два месеца живее в бежанския лагер в
Коментари Харесай

Над 3400 непридружени деца-бежанци са потърсили закрила в България от началото на 2023 г.

Осемгодишната Асер към този момент два месеца живее в бежанския лагер в Харманли. Тя е едно от над 3400 непридружени деца, потърсили протекция в България от началото на 2023 година

Според българското законодателство непридружени малолетни са всички деца под 18 година, които са влезнали в страната ни без родител, аставник или настойник. За последните пет години броят на непридружените, потърсили протекция у нас, надвишава 11 000. БХК, взаимно с УНИЦЕФ - България са помогнали на повече от 5600 от тях да бъдат навреме разпознати и освободени от полицейските центрове за имиграционно задържане, и да получат правна информация и помощ, както и поддръжка за събиране с техните фамилии.

" Децата са най-невинните жертви на войната " споделя Катя Димитрова. Тя е част от екипа на програмата за правна помощ на бежанци и мигранти на БХК и дружно с сътрудниците ѝ са измежду първите, които се срещат с децата - бежанци на българска територия.

БХК и УНИЦЕФ - България описват какъв е пътят на непридружените деца в тази къса видео-история. Вижте я тук - (линк към видеото в youtube).

В България непридружените малолетни всекидневно се настаняват в по този начин наречените „ сигурни зони ", построени в два от регистрационно-приемателните центрове на Държавната организация за бежанците в София. В тези зони се обезпечава спомагателна грижа и поддръжка, съобразени с уязвимото състояние на непридружените деца - бежанци. В момента с поддръжката на УНИЦЕФ се построява трета сигурна зона за непридружени деца в регистрационно-приемателния център в Харманли. През последните години обаче от ден на ден непридружени деца идват в България и местата в тези центрове са по-малко от нуждаещите се деца. Немалко малолетни остават без опция да употребяват специфичната протекция, която страната им дължи. Единици са непридружените, настанени в обществени услуги за деца в границите на националната система за протекция на детето у нас като най-често това са децата на доста дребна възраст, за които са нужни интензивни грижи.

Повече за работата на Програмата за правна отбрана на бежанци и мигранти на БХК можете да намерите на уеб страницата на организацията: както и на профилирания уебсайт.
Вижте видеото:

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР