Осем месеца след нахлуването в Украйна икономиката на Русия официално

...
Осем месеца след нахлуването в Украйна икономиката на Русия официално
Коментари Харесай

Русия изпадна в рецесия

Осем месеца след нахлуването в Украйна стопанската система на Русия публично навлезе в криза (б.р. – две поредни тримесечия на икономическо свиване). Брутният вътрешен артикул на страната се е свил с 4% през третото тримесечие на годината, демонстрира предварителната оценка на националната статистическа организация „ Росстат “, оповестява The Moscow Times. Толкова беше свиването и през второто тримесечие, когато за първи път се усети мощния удар от западните наказания. 

Спадът от 4% на икономическото произвеждане сред юли и септември е по-малък от предстоящото от доста анализатори стесняване от 4.5%. Потъването се дължи на 22.6% спад в търговията на едро и 9.1% спад в търговията на дребно. От друга страна, строителството е повишено с 6.7%, а селското стопанство – с 6.2%.

Русия за последно претърпя техническа криза в края на 2020 година и началото на 2021 година, когато светът преминаваше през пандемията от ковид. Икономиката на страната се представи добре при започване на 2022 година с 3.5% нарастване на Брутният вътрешен продукт, само че офанзивата в Украйна провокира вълна от наказания от страна на Запада.

Наложените ограничавания върху износа и вноса, дефицитът на личен състав и проблемите с доставката на аварийни елементи сложиха под огромно напрежение съветската стопанска система.

На 8 ноември Централната банка предвижда, че Брутният вътрешен продукт ще се свие с 3.5% тази година. Международният валутен фонд и Световната банка пресмятат надлежно спад на съветския Брутният вътрешен продукт от 3.4% и 4.5%.

Въпреки свиващата се стопанска система, равнището на безработицата в Русия е 3.9% през септември, съгласно „ Росстат “. 

През октомври Централната банка на Русия резервира главната си рента на 7.5%. За първи път от началото на военната атака в Украйна главният лихвен % остава неизменен.

Централната банка не възнамерява да промени лихвения % до края на годината, което е знак за адаптиране към новата действителност “, съобщи нейният шеф Елвира Набиулина.

След като Русия бе наранена от западните наказания, банката фрапантно увеличи главния лихвен % от 9.5% на 20% в опит да противодейства на инфлацията и да поддържа рублата.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинРусия криза война в Украйна стопанска система на Русия ПоследниНай-четениБюджет и финанси 144 Русия изпадна в криза Компании 180 Exe Solar построява цех за 13 млн. лева в Ямбол Политика 224 Републиканците завоюваха болшинство в долната камара на Съединени американски щати Компании 356 Eldrive построи още два хъба за супербързо зареждане на електрически автомобили Любопитно 10344 Най-скъпият Мондиал в историята: Цените хвърчат, само че билети и места няма Индустрии 8886 Производителите на електрически автомобили горят пари с огромна скорост Политика 8656 И Швеция блокира България за Шенген Пазари 6808 Голямото съветско петролно катурване набира скорост Всички новиниОще от Бюджет и финансиВиж всички
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР